Tips για να αποκτήσουν τα παιδιά υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Αν έχετε και εσείς παιδιά που απεχθάνονται τα λαχανικά και δεν δέχονται εύκολα να δοκιμάσουν νέες γεύσεις σταματήστε και διαβάστε αυτό το άρθρο. Αν πάλι έχετε μικρά παιδάκια και θέλετε να τους εμφυσήσετε τις υγιεινές σας διατροφικές συνήθειες τότε είστε στη σωστή σελίδα. Έχετε ψάξει πολύ και όμως δεν έχετε ακόμα βρει την ιδανική λύση; Ψάξαμε, βρήκαμε, δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε παρακάτω 5 tips για να μπουν τα παιδιά σας στον υγιεινό δρόμο και να σταματήσει η γκρίνια του φαγητού. 

 1. Εκθέστε τα σε πολλά υγιεινά διατροφικά μηνύματα

  Πιο σημαντικό από όλα είναι να γεμίσετε το ψυγείο σας με υγιεινές και λαχταριστές επιλογές! Στρατηγικά τοποθετήστε τις πιο υγιεινές επιλογές στο επίπεδο που πέφτει κατευθείαν το μάτι των παιδιών. 

  • Βιβλία: 2 φορές την εβδομάδα στη θέση του παραμυθιού τους πριν τον ύπνο διαβάστε τους παιδικά βιβλία που μιλούν για την υγιεινή διατροφή.  
  • Δραστηριότητες: οργανώστε δραστηριότητες που σχετίζονται με την καλλιτεχνική τους φύση και έχουν ως κύριο θέμα την διατροφή. Για παράδειγμα, μπορείτε να κόψετε υγιεινά φρούτα και να κάνετε ένα όμορφο κολάζ με αυτά και στη συνέχεια να βάλετε σε μια καρδιά τα αγαπημένα τους. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μια διατροφική πυραμίδα ή ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. 
  • Τραγούδια: περάστε οικογενειακό χρόνο όλοι μαζί και φτιάξτε ένα τραγούδι για τα λαχανικά ή τα φρούτα. 
  • Εικόνες: είναι πολύ σημαντικό να έρχονται καθημερινά σε επαφή τα παιδιά με εικόνες υγιεινού φαγητού γι΄αυτό μπορείτε να κρεμάσετε στην κουζίνα ένα κάδρο με ένα φωτεινό, χαμογελαστό και λαχταριστό υγιεινό φαγητό. 
  • Φρουτιέρα: να έχετε πάντα σε ένα εμφανές σημείο ένα μπολ με φρούτα πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Φυσικά, θα πρέπει να κρύψετε και να έχετε σε σημείο που να μην μπορούν να βρουν οποιοδήποτε κουτί με μπισκότα και λιχουδιές. 
 2. Να είστε ένα καλό πρότυπο
  Τα παιδιά μαθαίνουν από τους γύρω τους. Εάν τρώτε υγιεινά τρόφιμα τακτικά και μπροστά στα παιδιά σας, τότε θα είναι πιο πιθανό να τρώνε τα ίδια τρόφιμα. Ενθαρρύνετε άλλα μέλη της οικογένειας και τους στενούς φίλους να κάνουν το ίδιο. 
 3. Βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει 
  Βεβαιωθείτε ότι τα γεύματα και τα σνακ περιέχουν τρόφιμα από τις πέντε ομάδες τροφίμων. Η προσφορά μιας ποικιλίας τροφίμων από κάθε μια από τις πέντε ομάδες τροφίμων θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά θα λαμβάνουν μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών ουσιών. Δημιουργήστε επίσης γεύματα με ποικιλία από κάθε ομάδα τροφίμων. Διαφορετικά χρωματισμένα φρούτα και λαχανικά περιέχουν διαφορετικές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Βάλτε μπροστά την φαντασία σας και κάντε πολύχρωμους συνδυασμούς που δεν θα αφήσουν τα μικρά σας ασυγκίνητα.  
 4. Αποφύγετε τις φωνές και τη φασαρία
  Είναι ευθύνη του γονέα να παρέχει στα παιδιά τροφή και τις ευκαιρίες να το φάνε. Τα παιδιά θα πρέπει να αποφασίσουν πόσο από το φαγητό θα φάνε ή αν θα το φάνε όλο.. Επιτρέψτε στα παιδιά να τρώνε ανάλογα με την όρεξή τους. Είναι φυσιολογικό για τις ορέξεις των παιδιών να αλλάζουν δραματικά από μέρα σε μέρα. Προσπαθώντας να βρείτε έναν πιθανό λόγο για χαμηλή όρεξη μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί τα παιδιά μπορεί να μην θέλουν να φάνε. Εάν τα παιδιά έχουν μεγάλες ορέξεις, βεβαιωθείτε ότι η πείνα τους ικανοποιείτε  με επιλογές υγιεινής διατροφής. Όσο οι υγιεινές τροφές προσφέρονται τακτικά, τότε δεν έχει σημασία αν τα παιδιά αποφασίζουν να μην φάνε συγκεκριμένα γεύματα. Θα το κάνουν στο επόμενο γεύμα τους. 
 5. Δώστε τους ενεργό ρόλο – στην κουζίνα, στον κήπο και στα ψώνια

  Τα παιδιά που συμμετέχουν ενεργότερα στις επιλογές τροφίμων είναι πιθανότερο να ενδιαφέρονται για τα τρόφιμα που τρώνε. 

  Αφήστε τα παιδιά στην κουζίνα να παρακολουθήσουν και να βοηθήσουν στο μαγείρεμα. Καθορίστε νωρίς τους κανόνες της κουζίνας και βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά έχουν επίγνωση των κινδύνων στην κουζίνα. Ορίστε απλές εργασίες για τα παιδιά, όπως η ανάμειξη σαλάτας. 

  Φυτέψτε μαζί ένα μπαχαρικό ή  κάποια λαχανικά που μεγαλώνουν εύκολα στον κήπο σας ή σε μια γλάστρα. 

  Πάρτε τα παιδιά ψώνια ψώνια και επιτρέψτε τους να τοποθετήσουν φρούτα και λαχανικά στο καρότσι. 


Κοινοποίησε το:

Eίσαι Wellness Lover;

Δες το

Πλάνο Διατροφής

για να πάρεις ιδέες!
Μάθε περισσότερα

Πώς να αντιμετωπίσεις με φυσικό τρόπο τον ίλιγγο

Οι κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής και ορισμένες φυσικές θεραπείες μπορούν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα του ιλίγγου. ...
Διαβάστε Περισσότερα

Πώς να εξαλείψεις το άγχος φυσικά!

Το άγχος είναι κάτι που εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν να διαχειριστούν όσο καλύτερα μπορούν σε καθημερινή βάση. ...
Διαβάστε Περισσότερα

Ποια η διαφορά μεταξύ Vegan και Vegetarian;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για μια αλλαγή προς μια φυτική διατροφή. ...
Διαβάστε Περισσότερα

6 βασικοί κανόνες για να είναι αποτελεσματική η χρήση βοτάνων

Είναι ευρέως γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων ως κύρια ή και ως συμπληρωματική μορφή θεραπείας. ...
Διαβάστε Περισσότερα

8 Έξυπνα Υγιεινά Προϊόντα Που Πρέπει να έχει Κάθε Εργαζόμενος στο Γραφείο του

Όσο και αν επιθυμείς να προσέξεις τη διατροφή σου, αν δεν είσαι σωστά προετοιμασμένος, δεν θα τα καταφέρεις. Γι΄αυτό σου προτείνουμε τα αγαπημένα προϊ...
Διαβάστε Περισσότερα

Ποια είναι τα 10 κορυφαία οφέλη που προσφέρει η Aerial Yoga;

Ένας συνδυασμός στάσεων παραδοσιακής γιόγκα, πιλάτες και χορού με τη χρήση αιώρας, η aerial yoga αψηφά τη βαρύτητα .....
Διαβάστε Περισσότερα
Facebook Messenger