Πόσο υγιεινά είναι τα κατεψυγμένα λαχανικά;

Τα κατεψυγμένα λαχανικά θεωρούνται μία καλή εναλλακτική έναντι των φρέσκων λαχανικών λόγω τιμής αλλά και λόγω υψηλής θρεπτικής αξίας. Όμως πόσο υγιεινά είναι τελικά τα κατεψυγμένα λαχανικά;

Θρεπτική αξία

Πολυάριθμες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η διατήρηση των λαχανικών έως και δύο εβδομάδες στον καταψύκτη δεν αλλοιώνει παρά ελάχιστα τη χημική τους σύσταση. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι η ψύξη των λαχανικών ενδέχεται να επηρεάσει τη θρεπτική αξία συγκεκριµένων λαχανικών και ειδικότερα συγκεκριµένων θρεπτικών συστατικών.

Για παράδειγμα, μία μελέτη έδειξε ότι το κατεψυγμένο μπρόκολο είχε υψηλότερη περιεκτικότητα σε ριβοφλαβίνη έναντι του φρέσκου, ενώ ο κατεψυγμένος αρακάς χαμηλότερη σε σχέση με το φρέσκο. Επιπροσθέτως, ενώ το κατεψυγμένο σπανάκι και τα καρότα είχαν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καροτίνη B, δεν παρατηρήθηκε καμία αξιοσημείωτη διαφορά ως προς τη θρεπτική αξία μεταξύ των κατεψυγμένων και φρέσκων πράσινων φασολιών.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένα "ευαίσθητα"θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C ενδέχεται να επηρεάζονται αρνητικά από την ψύξη. Για παράδειγμα, σύμφωνα με μελέτες η βιταμίνη C που περιέχεται σε συγκεκριμένα λαχανικά ενδέχεται να μειώνεται κατά 10-80% κατά τη διαδικασία της ψύξης. Δεν θα έπρεπε άλλωστε να ξεχνάμε ότι διαφορετικές διαδικασίες μαγειρέματος (βράσιμο, φούρνος μικροκυμάτων) μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της θρεπτικής αξίας είτε των φρέσκων, είτε των κατεψυγμένων λαχανικών. Αρχικά λοιπόν προκύπτει ότι η ψύξη των προϊόντων μπορεί να οδηγήσει είτε στη διατήρηση ή ακόμη και αύξηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών, είτε στη σημαντική μείωση ορισμένων θρεπτικών στοιχείων.

Συντηρητικά

Πριν από την αγορά κατεψυγμένων λαχανικών είναι πολύ σημαντικό να ελέγχεις την ετικέτα που αναγράφει τα συστατικά που περιέχουν. Και αυτό διότι ορισμένα κατεψυγμένα λαχανικά ενδέχεται να περιέχουν ζάχαρη, αλάτι, ή ορισμένα καρυκεύματα που προσδίδουν μεν υπέροχη γεύση, όμως αυξάνουν την ποσότητα λίπους, νατρίου και θερμίδων που περιέχουν τα κατεψυγμένα λαχανικά.

Αν λοιπόν προσπαθείς να μειώσεις τις θερμίδες που προσλαμβάνεις είναι απαραίτητο να αποφεύγεις κατεψυγμένα λαχανικά που περιέχουν σάλτσες από βούτυρο ή σάλτσα τυριού που έχουν πολλές θερμίδες. Επιπλέον, όσοι έχουν υψηλή πίεση κρίνεται απαραίτητο να επιλέγουν κατεψυγμένα λαχανικά που δεν περιέχουν αλάτι. Πολυάριθμες έρευνες άλλωστε έχουν δείξει ότι η περιορισμένη πρόσληψη νατρίου συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Οφέλη των κατεψυγμένων λαχανικών

Αναμφίβολα, τα κατεψυγμένα λαχανικά αποτελούν μία εύκολη και γρήγορη εναλλακτική έναντι των φρέσκων λαχανικών, καθώς δεν απαιτούν καμία ιδιαίτερη τεχνική για να μαγειρευτούν.
Επιπροσθέτως, είναι πιο οικονομικά σε σύγκριση με τα φρέσκα λαχανικά, και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια "ζωής", εφόσον συντηρούνται στην κατάψυξη.

Η ένταξη των κατεψυγμένων λαχανικών στη διατροφή σου είναι ένας απλός τρόπος να αυξήσεις την πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών όπως ινών, αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων. Επιπλέον, αρκετές έρευνες συνδέουν την κατανάλωση κατεψυγμένων λαχανικών με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης μεταξύ άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη.

Συμπερασματικά, σίγουρα τα κατεψυγμένα λαχανικά διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών τους συστατικών, επομένως αποδεικνύονται μία καλή εναλλακτική έναντι των φρέσκων. Σημαντικό ρόλο αναφορικά με τη θρεπτική τους αξία διαδραματίζουν ο τρόπος μαγειρέματος, αλλά και τα συστατικά τους, καθώς η προσθήκη συντηρητικών, αλατιού ή ζάχαρης μειώνει σημαντικά τα οφέλη της κατανάλωση τους.
Κοινοποίησε το:

Eίσαι Wellness Lover;

Δες το

Πλάνο Διατροφής

για να πάρεις ιδέες!
Μάθε περισσότερα

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα, 350 εκατομμύρια άτομα έρχονται αντιμέτ...
Διαβάστε Περισσότερα

7 Βότανα που πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή κάθε άντρα

Τα βότανα αποτελούν μία φυσική και αποτελεσματική θεραπεία για όποιο πρόβλημα και αν αντιμετωπίζεις (κατάθλιψη, χαμηλά επίπεδα ενέργειας, απώλεια μαλλ...
Διαβάστε Περισσότερα

4 εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης

Όποιος και αν είναι ο στόχος της προπόνησης σου (μυϊκή ενδυνάμωση, αύξηση όγκου, απώλεια βάρους) χρειάζεσαι πρωτεΐνη. Αν η διατροφή σου περιλαμβάνει α...
Διαβάστε Περισσότερα

Πόσο υγιεινά είναι τα κατεψυγμένα λαχανικά;

Τα κατεψυγμένα λαχανικά θεωρούνται μία καλή εναλλακτική έναντι των φρέσκων λαχανικών λόγω τιμής αλλά και λόγω υψηλής θρεπτικής αξίας. Όμως πόσο υγιειν...
Διαβάστε Περισσότερα

12 τροφές και ροφήματα που δεν φανταζόσουν πόση ζάχαρη έχουν

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, ακόμη και καρκίνου. Γι' αυτ...
Διαβάστε Περισσότερα

Πώς πρέπει να πλένεις τα φρούτα και τα λαχανικά;

Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά είναι μία βασική πηγή βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Ωστόσο πριν από την κατανάλωση τους είνα...
Διαβάστε Περισσότερα