Ποιες είναι οι επιπτώσεις του άγχους στο σώμα σου;

Το άγχος είναι κομμάτι της ζωής μας. Όλοι βιώνουμε άγχος σε κάποιες περιόδους της ζωής μας. Όμως το χρόνιο στρες είναι κάτι τελείως διαφορετικό και σίγουρα πιο επικίνδυνο, καθώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της ζωής μας προκαλώντας σοβαρές συνέπειες στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Πώς όμως σχετίζεται το άγχος με τη σωματική υγεία;

Το χρόνιο άγχος προκαλεί γρήγορη αναπνοή και ταχυπαλμία και η ροή του αίματος συγκεντρώνεται στον εγκέφαλο. Αυτή είναι μια σωματική απόκριση που προετοιμάζει τον οργανισμό για επικίνδυνες καταστάσεις. Επιπλέον, το υπερβολικό ή χρόνιο άγχος μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία ή και ναυτία, έχοντας καταστροφική επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία.

Αν και οι διαταραχές άγχους μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως εμφανίζονται στη μέση ηλικία. Μάλιστα, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν διαταραχές άγχους από ό, τι οι άντρες.

Υπάρχουν πολλές μορφές διαταραχών άγχους και περιλαμβάνουν:

Διαταραχή γενικευμένου άγχους

Η διαταραχή γενικευμένου άγχους χαρακτηρίζεται από έντονο στρες για μη σημαντικούς λόγους. Η διαταραχή γενικευμένου άγχους διαγιγνώσκεται όταν υπάρχει υπερβολική ανησυχία για καθημερινά πράγματα, και διαρκεί έξι μήνες ή περισσότερο. Αν η κατάσταση είναι ήπια θα μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας παρόλο το άγχος, όμως σε πιο σοβαρές περιπτώσεις οι επιδράσεις στη ζωή είναι πιο έντονες και εμφανίζεται δυσλειτουργικότητα.

Διαταραχή κοινωνικού άγχους

Αυτή η διαταραχή χαρακτηρίζεται από τον φόβο που μπορεί να σας παραλύσει σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπου σκέφτεστε ότι μπορεί οι άλλοι να σας κρίνουν ή να σας ταπεινώσουν. Αυτή η κοινωνική φοβία μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ντροπή και να σας απομονώνει. Τυπικά η ηλικία εμφάνισης είναι γύρω στα 13 έτη. Περισσότεροι από το 1/3 των ανθρώπων με διαταραχή κοινωνικού άγχους περιμένουν μια δεκαετία ή και παραπάνω, πριν ζητήσουν βοήθεια από έναν ειδικό.

Διαταραχή μετατραυματικού στρες

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες εμφανίζεται μετά από μια τραυματική εμπειρία. Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν άμεσα ή να καθυστερήσουν να εμφανιστούν για χρόνια. Συχνές αιτίες που προκαλούν αυτή τη διαταραχή είναι ο πόλεμος, οι φυσικές καταστροφές ή οι βίαιες επιθέσεις. Τα επεισόδια της  διαταραχής μετατραυματικού στρες μπορεί να εμφανιστούν χωρίς προειδοποίηση.

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Οι  άνθρωποι με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή έχουν ιδεοληψίες που αποτελούν σκέψεις, ιδέες, εικόνες ή παρορμήσεις αιφνίδιας εισβολής, επίμονες και επαναλαμβανόμενες που προκαλούν άγχος και είναι δύσκολο να τις σταματήσουν. Οι καταναγκασμοί είναι επαναλαμβανόμενες, σκόπιμες συμπεριφορές ή νοητικές δραστηριότητες με τελετουργικό χαρακτήρα που αποσκοπούν στην ακύρωση των ιδεοληψιών και στη μείωση του άγχους που προκαλούν οι ιδεοληψίες, ακόμη και όταν το άτομο γνωρίζει ότι δεν είναι απαραίτητες ή λογικές. 

Φοβίες

Αυτές περιλαμβάνουν το φόβο για τους κλειστούς χώρους (κλειστοφοβία), το φόβο για τα ύψη (ακροφοβία) και πολλούς ακόμη φόβους. Μπορεί να αποφεύγετε με κάθε τρόπο το αντικείμενο ή την κατάσταση που σας προκαλούν φόβο.

Διαταραχή πανικού

Αυτή η διαταραχή προκαλεί κρίσεις πανικού, ξαφνικά συναισθήματα άγχους, τρόμο ή την αίσθηση ότι έρχεται ο θάνατος. Τα σωματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ταχυπαλμία, πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή.

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Μπορείτε επίσης να έχετε και κάποια άλλη διαταραχή άγχους μαζί με τη διαταραχή πανικού.

Επιπτώσεις του άγχους στο σώμα:

Κεντρικό νευρικό σύστημα

Το χρόνιο στρες και οι κρίσεις πανικού μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση των ορμονών του στρες σε καθημερινή βάση. Αυτό αυξάνει τη συχνότητα συμπτωμάτων όπως ο πονοκέφαλος, η ζαλάδα και η κατάθλιψη.


Όταν νιώθετε αγχωμένοι και πιεσμένοι, ο εγκέφαλός σας απελευθερώνει στο νευρικό σύστημα ορμόνες και χημικές ουσίες που έχουν ως σκοπό να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε μια απειλητική για τη ζωή σας κατάσταση. Η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη είναι δύο από αυτές τις ουσίες.


Ενώ το οξύ στρες μπορεί να είναι βοηθητικό περιστασιακά, η χρόνια έκθεση στις ορμόνες του στρες μπορεί να βλάψουν τη σωματική σας υγεία μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, η χρόνια έκθεση στην κορτιζόλη μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.


Καρδιαγγειακό σύστημα

Οι διαταραχές άγχους μπορεί να προκαλέσουν ταχυκαρδία, τρέμουλο και πόνο στο στήθος. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να εμφανίσετε υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακά νοσήματα. Αν ήδη έχετε κάποιο νόσημα του καρδιαγγειακού, οι διαταραχές άγχους αυξάνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.


Γαστρεντερικό σύστημα

Το άγχος μπορεί επίσης να επηρεάζει το γαστρεντερικό σας σύστημα. Ίσως να έχετε κοιλιακό άλγος, ναυτία, διάρροια και άλλα συμπτώματα. Μπορεί επίσης να μην έχετε την συνηθισμένη όρεξη για φαγητό. Θεωρείται ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των διαταραχών άγχους και της ανάπτυξης του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.


Ανοσοποιητικό σύστημα

Το άγχος προκαλεί την απελευθέρωση ορμονών και ουσιών που σχετίζονται με την απόκριση στο στρες, όπως η αδρεναλίνη. Βραχυπρόθεσμα, αυτή η διαδικασία καρδιακούς παλμούς και την αναπνοή, ώστε να φτάσει περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλό σας. Με αυτό τον τρόπο προετοιμάζεστε κατάλληλα για να ανταποκριθείτε σε μια έντονη κατάσταση. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα σας δίνει μια σύντομη ώθηση. Όταν το στρες είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, το σώμα σας επανέρχεται σε φυσιολογική λειτουργία σύντομα αφού το στρες περάσει.


Αλλά αν είστε συνεχώς ανήσυχοι και αγχωμένοι ή αν αυτό είναι μακροχρόνιο, το σώμα σας δεν παίρνει ποτέ το σήμα για να επιστρέψει σε φυσιολογική κατάσταση. Αυτό οδηγεί σε εξασθένηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, και σας κάνει πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις και νοσήματα.


Αναπνευστικό σύστημα

Το άγχος προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή. Αν έχετε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, θα έχετε αυξημένο κίνδυνο για να νοσηλευτείτε σε νοσοκομείο για να αντιμετωπίσετε τις επιπλοκές που συνδέονται με το άγχος. Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άσθματος.


Άλλες επιδράσεις

Οι διαταραχές άγχους μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα που περιλαμβάνουν:

πονοκεφάλους, μυϊκή ένταση, αϋπνία, κατάθλιψη και κοινωνική απομόνωση.Κοινοποίησε το:

Eίσαι Wellness Lover;

Δες το

Πλάνο Διατροφής

για να πάρεις ιδέες!
Μάθε περισσότερα

Τα 5 πιο υγιεινά αλεύρια για όλες τις χρήσεις

Το αλεύρι είναι ένα συστατικό που υπάρχει σε κάθε ντουλάπι καθώς χρησιμοποιείται στην παρασκευή των πάντων. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι αλευριού είναι πιο...
Διαβάστε Περισσότερα

Food Freedom: Τί είναι και πως να το ζήσετε

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε τη σχέση σας με το φαγητό; Είναι άγχος ή ευτυχία; Η λήψη αποφάσεων σχετικά με το τι να τρώτε κάθε μέρα σας αφή...
Διαβάστε Περισσότερα

10 λάθη που πρέπει να αποφεύγεις για να προστατευθείς από τον κορωνοϊό

Ο κορωνοϊός έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας και όλοι ψάχνουμε τρόπους για να προφυλαχθούμε από μία ενδεχόμενη μόλυνση! Οι επιστήμονες υγείας επιση...
Διαβάστε Περισσότερα

Mother & Baby Awards 2020

Απονεμήθηκαν τα Mother & Baby Awards 2020, τα βραβεία που επιβραβεύουν την ποιότητα και την καινοτομία στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώ...
Διαβάστε Περισσότερα

10 Nutritions Tips #worldfoodday

Το Lifeme.gr γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Φαγητού με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο δίνοντας 10 #nutritiontips ώστε όλοι μας να αποκτήσουμε μία υγιεινή...
Διαβάστε Περισσότερα

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του άγχους στο σώμα σου;

Το άγχος είναι κομμάτι της ζωής μας. Όλοι βιώνουμε άγχος σε κάποιες περιόδους της ζωής μας. Όμως το χρόνιο στρες είναι κάτι τελείως διαφορετικό και σί...
Διαβάστε Περισσότερα