Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα, 350 εκατομμύρια άτομα έρχονται αντιμέτωπα με κάποια μορφή της. Επιπλέον, είναι η πιο σημαντική αιτία αναπηρίας στον κόσμο και μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους κάθε ηλικίας και φύλου. Ενδεικτικά, από κατάθλιψη μπορεί να υποφέρουν παιδιά, έφηβοι, ενήλικες και ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες. Η κατάθλιψη είναι πολύ πιο περίπλοκη σε σχέση με μια απλή συναισθηματική πτώση ή με εναλλαγές της διάθεσης. Θεωρείται μια σοβαρή ασθένεια και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αυτοκτονία. Αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου των νέων μετά τα τροχαία ατυχήματα.

Το πιο κρίσιμο στοιχείο ωστόσο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που πάσχουν από κάποια μορφή κατάθλιψης είτε δεν το αποδέχονται (λόγω ταμπού) είτε το αγνοούν διότι δεν γνωρίζουν αρκετά στοιχεία για τη συγκεκριμένη ασθένεια. Γι' αυτό η καλύτερη πρόληψη κατά της κατάθλιψης είναι η εμβάθυνση των γνώσεων μας σε σχέση με τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Τι είναι η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι μία μορφή διαταραχής που επηρεάζει τη διάθεση. Βασικά χαρακτηριστικά της είναι τα συναισθήματα θλίψης, οργής ή θυμού που επηρεάζουν τις καθημερινές δραστηριότητες ενός ατόμου. Οι άνθρωποι βιώνουν κατάθλιψη με διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί για παράδειγμα να επηρεάσει την καθημερινή σας εργασία, μειώνοντας την παραγωγικότητά ή το ενδιαφέρον σας για το αντικείμενο της εργασίας σας. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τις διαπροσωπικές σας σχέσεις καθώς και γενικότερα την κατάσταση της υγείας σας.

Ενδεικτικά, η κατάθλιψη μπορεί να επιδεινώσει το βρογχικό άσθμα, το διαβήτη, την αρθρίτιδα ή κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι το συναίσθημα της λύπης και της στεναχώριας είναι φυσικό και αναπόφευκτο ανά διαστήματα στη ζωή μας. Αυτά δεν θα έπρεπε να συγχέονται με την κατάθλιψη, η οποία χαρακτηρίζεται από τα συγκεκριμένα συναισθήματα λύπης, στεναχώριας και απογοήτευσης και τακτική-καθημερινή βάση.  Η κατάθλιψη θεωρείται σοβαρή ασθένεια που μπορεί να επιδεινωθεί αν δεν χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία. 

Συμπτώματα κατάθλιψης


Η κατάθλιψη είναι κάτι περισσότερο από μία απλή κατάσταση συνεχούς θλίψης. Πιο συγκεκριμένα, τα συμπτώματα της κατάθλιψης επηρεάζουν τόσο τη διάθεση, όσο και το σώμα και μάλιστα διαφοροποιούνται μεταξύ των δύο φύλλων. Πιο συγκεκριμένα, οι άντρες μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα που σχετίζονται με τη διάθεση όπως ο θυμός, η επιθετικότητα, η ευερεθιστότητα, το άγχος και η ανησυχία. Επιπροσθέτως, συχνά συμπτώματα στους άντρες είναι η απώλεια ενδιαφέροντος, η μη εύρεση πλέον ευχαρίστησης σε αγαπημένες δραστηριότητες, το αίσθημα κόπωσης, οι σκέψεις αυτοκτονίας, η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία καθώς και η αδυναμία συγκέντρωσης. Όσον αφορά τις γυναίκες, τα συχνότερα συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν τις συχνές αλλαγές στη διάθεση, τα αισθήματα αυτολύπησης, απόγνωσης και απελπισίας, τις απότομες αλλαγές βάρους, τη δυσκολία συγκέντρωσης και τις αυτοκτονικές τάσεις.

Αιτίες κατάθλιψης

Το οικογενειακό ιστορικό είναι η συνήθης αιτία εμφάνισης κατάθλιψης. Ειδικότερα, γίνεται δεκτό ότι διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσετε συμπτώματα κατάθλιψης εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης ή άλλη διαταραχή της διάθεσης. Το ψυχικό τραύμα στην πρώιμη παιδική ηλικία είναι επίσης σημαντική αιτία της κατάθλιψης. Πιο συγκεκριμένα, μερικά γεγονότα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας αντιδρά στο φόβο ή στις αγχωτικές καταστάσεις.

Επιπλέον, η δομή του εγκεφάλου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης, καθώς υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος κατάθλιψης εάν ο μετωπιαίος λοβός του εγκεφάλου σας είναι λιγότερο ενεργός. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν εάν αυτό συμβαίνει πριν ή μετά την έναρξη των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Τέλος, οι ιατρικές παθήσεις όπως η χρόνια αϋπνία, ή χρόνιες εξαρτήσεις (ναρκωτικών ή αλκοόλ) αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης.

Εκτός από αυτές τις αιτίες, άλλοι παράγοντες κινδύνου για την κατάθλιψη περιλαμβάνουν τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, το προσωπικό ιστορικό ψυχικής ασθένειας, ορισμένα φάρμακα, ή συγκεκριμένα δυσάρεστα γεγονότα, (όπως απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, οικονομικά προβλήματα ή διαζύγιο).

Θεραπεία της κατάθλιψης

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος θεραπείας της κατάθλιψης είναι ο συνδυασμός διάφορων μεθόδων (επίσκεψη σε ειδικό, φαρμακευτική αγωγή, αλλαγή διατροφικών συνηθειών). Πιο συγκεκριμένα, ο θεράπων ιατρός μπορεί συνταγογραφήσει τα κατάλληλα αντικαταθλιπτικά ή αντιψυχωσικά φάρμακα ανάλογα με την επιστημονική του κρίση. Πάντως, κάθε τύπος φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κατάθλιψης έχει οφέλη και πιθανούς κινδύνους. Η ψυχοθεραπεία (συνεδριές με έναν θεραπευτή), μπορεί επίσης να μάθετε δεξιότητες για να αντιμετωπίσετε τα αρνητικά συναισθήματα. Οι ομαδικές συνεδρίες είναι επίσης μία πολύ καλή λύση, καθώς η συναναστροφή με άτομα που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα δίνει ψυχική δύναμη στον πάσχοντα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του.

Επιπλέον, ίσως η πιο απλή αλλά αποτελεσματική θεραπεία της κατάθλιψης είναι η σωματική άσκηση. Βάλτε ως στόχο να ασκείστε τουλάχιστον για 30 λεπτά  3 έως 5 ημέρες την εβδομάδα. Η άσκηση μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ενδορφινών στο σώμα σας, οι οποίες είναι οι ορμόνες που βελτιώνουν τη διάθεσή. Η αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ και ναρκωτικών είναι επίσης επιβεβλημένη, καθώς αυτές οι ουσίες μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Περαιτέρω, μπορείτε επίσης να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της κατάθλιψης φροντίζοντας τον εαυτό σας (ποιοτικός ύπνος, κατανάλωση υγιεινής διατροφής, αποφυγή αρνητικών ανθρώπων και συμμετοχή σε ευχάριστες δραστηριότητες).

Περαιτέρω, τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα με τα ακόλουθα αιθέρια έλαια:

Άγριο τζίντζερ: Η εισπνοή αυτού του ισχυρού αρώματος μπορεί να ενεργοποιήσει τους υποδοχείς σεροτονίνης στον εγκέφαλό σας. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει την απελευθέρωση ορμονών που προκαλούν άγχος και στρες.

Περγαμόντο: Αυτό το αιθέριο έλαιο εσπεριδοειδών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος σε ασθενείς που αναμένουν χειρουργική επέμβαση. Το ίδιο όφελος μπορεί να βοηθήσει άτομα που βιώνουν άγχος ως αποτέλεσμα της κατάθλιψης. Ωστόσο, μέχρι στιγμή δεν υπάρχει έρευνα που να αποδεικνύει αυτόν τον ισχυρισμό.

Άλλα έλαια, όπως το χαμομήλι ή το τριαντάφυλλο, μπορεί να έχουν ηρεμιστικό αποτέλεσμα όταν εισπνέονται. Αυτά τα έλαια μπορεί να είναι ευεργετικά κατά τη βραχυπρόθεσμη χρήση τους.

Βιταμίνες

Οι βιταμίνες είναι σημαντικές για πολλές σωματικές λειτουργίες. Σγκεκριμένες έρευνες αποδεικνύουν ότι δύο βιταμίνες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης:

Η βιταμίνη Β: Β-12 και Β-6 είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου. Όταν τα επίπεδα βιταμίνης Β είναι χαμηλά, ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης μπορεί να είναι υψηλότερος. Επιπλέον, η βιταμίνη D (μερικές φορές ονομάζεται βιταμίνη του Ήλιου επειδή η έκθεση στον ήλιο την παρέχει στο σώμα σας) είναι σημαντική για την υγεία του εγκεφάλου, της καρδιάς και των οστών. Τα άτομα που έχουν κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλά επίπεδα αυτής της βιταμίνης.

Κοινοποίησε το:

Eίσαι Wellness Lover;

Δες το

Πλάνο Διατροφής

για να πάρεις ιδέες!
Μάθε περισσότερα

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα, 350 εκατομμύρια άτομα έρχονται αντιμέτ...
Διαβάστε Περισσότερα

7 Βότανα που πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή κάθε άντρα

Τα βότανα αποτελούν μία φυσική και αποτελεσματική θεραπεία για όποιο πρόβλημα και αν αντιμετωπίζεις (κατάθλιψη, χαμηλά επίπεδα ενέργειας, απώλεια μαλλ...
Διαβάστε Περισσότερα

4 εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης

Όποιος και αν είναι ο στόχος της προπόνησης σου (μυϊκή ενδυνάμωση, αύξηση όγκου, απώλεια βάρους) χρειάζεσαι πρωτεΐνη. Αν η διατροφή σου περιλαμβάνει α...
Διαβάστε Περισσότερα

Πόσο υγιεινά είναι τα κατεψυγμένα λαχανικά;

Τα κατεψυγμένα λαχανικά θεωρούνται μία καλή εναλλακτική έναντι των φρέσκων λαχανικών λόγω τιμής αλλά και λόγω υψηλής θρεπτικής αξίας. Όμως πόσο υγιειν...
Διαβάστε Περισσότερα

12 τροφές και ροφήματα που δεν φανταζόσουν πόση ζάχαρη έχουν

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, ακόμη και καρκίνου. Γι' αυτ...
Διαβάστε Περισσότερα

Πώς πρέπει να πλένεις τα φρούτα και τα λαχανικά;

Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά είναι μία βασική πηγή βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Ωστόσο πριν από την κατανάλωση τους είνα...
Διαβάστε Περισσότερα