Οι διατροφικοί μύθοι της εγκυμοσύνης

Δέσποινα Μαρσέλου
Δέσποινα Μαρσέλου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην κλινική διατροφή και στα αυτοάνοσα νοσήματα (B.Sc., M.Sc.)

Οι έρευνες φαίνεται ότι αμφισβητούν ορισμένες από τις διαδεδομένες αντιλήψεις σχετικά με την εγκυμοσύνη, και μάλιστα τα ευρήματα τους μπορεί να σας εκπλήξουν. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για το τι πραγματικά ισχύει και τι όχι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Ο ΜΥΘΟΣ: Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να τρώνε γλυκά.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Υπάρχει μια μεγάλη εξαίρεση στον κανόνα αυτό: η σοκολάτα. Νέες μελέτες δείχνουν ότι οι έγκυες γυναίκες που τρώνε σοκολάτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποκτούν μωρά που δείχνουν λιγότερο φόβο και χαμογελούν πιο συχνά στους έξι μήνες της ηλικίας τους. Στο πλαίσιο άλλης μελέτης διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που τρώνε πέντε ή περισσότερες μερίδες σοκολάτας κάθε εβδομάδα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου τους έχουν 40 % χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της επικίνδυνης κατάστασης που συνοδεύεται από υψηλή πίεση του αίματος, και είναι γνωστή ως προεκλαμψία.


Ο ΜΥΘΟΣ: Οι έγκυες θα πρέπει να αποφεύγουν τα θαλασσινά.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Ο μύθος αυτός έχει επικρατήσει επειδή πολλά μεγάλα ψάρια μπορεί να είναι βεβαρημένα με βαρέα μέταλλα, όπως υδράργυρος. Στην πραγματικότητα, όμως η έγκυος που καταναλώνει πολλά ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που δεν έχουν όμως βαρέα μέταλλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει περισσότερες πιθανότητες να φέρει στο κόσμο εξυπνότερα παιδιά. Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έτρωγαν τουλάχιστον 350 γρ. θαλασσινών την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν υψηλότερα γλωσσικό IQ, καλύτερες κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, και καλύτερες κινητικές δεξιότητες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε σε κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό.


Ο ΜΥΘΟΣ: Η ανάπτυξη παθήσεων, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης έχει να κάνει με τις επιλογές του τρόπου ζωής μας ως ενήλικες, και δεν σχετίζεται με τους 9 μήνες.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Στην πραγματικότητα, δεν είναι μόνο ο τρόπος ζωής μας ως ενήλικες, που οδηγεί σε ασθένειες, αλλά και ο τρόπος ζωής των μητέρων μας όταν εκείνες ήταν έγκυες σε εμάς. Το χαμηλό βάρος γέννησης, για παράδειγμα, έχει μια επίδραση στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων στη μετέπειτα ζωή που είναι τόσο ισχυρή όσο οι επιπτώσεις του καπνίσματος. Κάθε μείωση της τάξεως του ενός κιλού σε βάρος γέννησης οδηγεί σε μείωση της ικανότητας των αιμοφόρων αγγείων που ισοδυναμεί με το κάπνισμα 12 τσιγάρων την ημέρα για 4,5 χρόνια.


Ο ΜΥΘΟΣ: Τα παιδιά γίνονται υπέρβαρα εξαιτίας μιας γενετικής προδιάθεσης ή λόγω διατροφικών συνηθειών και δεν ευθύνεται η εγκυμοσύνη.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Οι γυναίκες που παίρνουν περισσότερο από το συνιστώμενο επιπλέον βάρος κατά την εγκυμοσύνη, έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο να αποκτήσουν ένα υπέρβαρο παιδί. Σχετική έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν ενώ οι μητέρες τους είχαν φυσιολογικό βάρος είναι λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκα ενώ ο οργανισμός τους μεταβολίζει καλύτερα τα λίπη και τους υδατάνθρακες σε σχέση τους αδελφούς και τις αδελφές τους που γεννήθηκαν από την ίδια μητέρα όταν εκείνη ήταν υπέρβαρη.


Κοινοποίησε το:

Eίσαι Wellness Lover;

Δες το

Πλάνο Διατροφής

για να πάρεις ιδέες!
Μάθε περισσότερα

Οι διατροφικοί μύθοι της εγκυμοσύνης

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για το τι πραγματικά ισχύει και τι όχι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης....
Διαβάστε Περισσότερα

Το παιδί μου δεν πίνει γάλα. Τι εναλλακτικές υπάρχουν;

Το γάλα δεν είναι η μοναδική πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης και σίγουρα δεν έρχεται το τέλος του κόσμου όταν το παιδί δεν μπορεί να το καταναλώσει....
Διαβάστε Περισσότερα

Νομίζετε ότι βάζετε στο καλάθι του σούπερ μάρκετ «υγιεινά προϊόντα»;

Κι όμως, πολλά «υγιεινά προϊόντα» που γεμίζουν τα ράφια του σούπερ μάρκετ μόνο υγιεινά δεν είναι. ...
Διαβάστε Περισσότερα
Facebook Messenger