Πως να διαβάζεις τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων

Που είναι οι παγίδες τους; Φυσικά και είναι στις ετικέτες που έχουν πάνω. Αν ξέρεις τα βασικά για αυτές μπορείς να είσαι σίγουρος για κάθε αγορά σου. Ας δούμε μαζί κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις για να κάνεις τις καλύτερες επιλογές.


 1. Ξεκίνα με τις μερίδες που έχει η συσκευασία. 
  Έλεγξε την προτεινόμενη ποσότητα της μερίδας (την ποσότητα που καταναλώνει συνήθως ένας μέσος άνθρωπος) αλλά και το πόσες μερίδες εξυπηρετεί. Σύγκρινε το μέγεθος της μερίδας σου (το ποσό που πραγματικά τρως) και το μέγεθος προτεινόμενης μερίδας που αναγράφεται στον πίνακα. Εάν το μέγεθος της μερίδας είναι ένα φλιτζάνι και τρως δύο φλιτζάνια, παίρνεις δύο φορές τις θερμίδες, τα λιπαρά και άλλα θρεπτικά συστατικά που αναγράφονται στην ετικέτα.
 2. Έλεγξε τις συνολικές θερμίδες.
  Δες πόσες θερμίδες βρίσκονται σε μια μερίδα. Αν ειδικά θέλεις να προσέξεις το βάρος σου καλό θα ήταν να κόψεις τις περιττές θερμίδες.
 3. Έχε ως οδηγό τις προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών. 
  Χρησιμοποίησε τις ημερήσιες θρεπτικές αξίες για να αξιολογήσεις τον τρόπο με τον οποίο μια συγκεκριμένη τροφή εντάσσεται στο καθημερινό πλάνο διατροφής σου. Το ποσοστό αυτό είναι για όλη την ημέρα, όχι μόνο για ένα γεύμα ή ένα σνακ. Οι ημερήσιες τιμές είναι μέσες τιμές θρεπτικών ουσιών για ένα άτομο που καταναλώνει 2.000 θερμίδες την ημέρα. Ένα στοιχείο διατροφής με 5% λίπους παρέχει το 5% του συνολικού λίπους που ένα άτομο που καταναλώνει 2.000 θερμίδες την ημέρα πρέπει να φάει. Μπορεί να χρειάζεσαι περισσότερες ή λιγότερες από 2.000 θερμίδες την ημέρα. Για ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο από 100%. Το χαμηλό είναι 5 τοις εκατό ή λιγότερο. Ο στόχος είναι χαμηλός σε κορεσμένα λιπαρά, trans λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο. Το υψηλό είναι 20 τοις εκατό ή περισσότερο. Στόχος υψηλή σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.
 4. Έλεγξε τους διατροφικούς όρους. 
  Λίγες θερμίδες : 40 θερμίδες ή λιγότερες ανά μερίδα.

  Χαμηλή χοληστερόλη: 20 χιλιοστόγραμμα ή λιγότερο και 2 γραμμάρια ή λιγότερο κορεσμένο λίπος ανά μερίδα.

  Μειωμένο: Τουλάχιστον 25 τοις εκατό λιγότερο από το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό ή θερμίδες από το συνηθισμένο προϊόν.

  Καλή πηγή: Παρέχει τουλάχιστον 10 έως 19 τοις εκατό της ημερήσιας αξίας μιας συγκεκριμένης βιταμίνης ή θρεπτικής ουσίας ανά μερίδα.

  Χωρίς θερμίδες: Λιγότερο από πέντε θερμίδες ανά μερίδα.

  Χωρίς λίπη / χωρίς ζάχαρη: Λιγότερο από ½ γραμμάρια λίπους ή ζάχαρης ανά μερίδα.

  Χαμηλό νάτριο: 140 χιλιοστόγραμμα ή λιγότερο νάτριο ανά μερίδα.

  Υψηλό σε: Παρέχει 20 τοις εκατό ή περισσότερο της ημερήσιας τιμής μιας συγκεκριμένης θρεπτικής ουσίας ανά μερίδα.

 5. Επίλεξε τροφές χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά, προστιθέμενα σάκχαρα και νάτριο.
  Η κατανάλωση λιγότερου κορεσμένου λίπους, προστιθέμενων σακχάρων και νατρίου μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών. Τα κορεσμένα λιπαρά και τα τρανς λιπαρά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η κατανάλωση υπερβολικής προστιθέμενης ζάχαρης καθιστά δύσκολη την κάλυψη των αναγκών σε θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με τις απαιτήσεις σας σε θερμίδες Τα υψηλά επίπεδα νατρίου μπορούν να προστεθούν σε υψηλή αρτηριακή πίεση.
 6. Κατανάλωσε αρκετές βιταμίνες, μέταλλα και ίνες. 
  Προτίμησε τροφές με περισσότερες ίνες, κάλιο, βιταμίνη D, ασβέστιο και σίδηρο για να διατηρήσεις μια καλή υγεία και να μειώσεις τον κίνδυνο ορισμένων προβλημάτων υγείας όπως η οστεοπόρωση και η αναιμία. Επίλεξε περισσότερα φρούτα και λαχανικά για να πάρεις περισσότερα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά.
 7. Εξέτασε τα πρόσθετα θρεπτικά συστατικά.
  Γνωρίζεις για τις θερμίδες, αλλά είναι επίσης σημαντικό να ξέρεις για τα πρόσθετα θρεπτικά συστατικά στην διατροφική ετικέτα. 
  Πρωτεΐνη: Ένα ποσοστό επί τοις εκατό ημερήσια τιμή για πρωτεΐνη δεν απαιτείται στην ετικέτα. Φάε μέτριες μερίδες άπαχου κρέατος, πουλερικών, ψαριών, αυγών, γάλακτος χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, γιαούρτι και τυρί, καθώς και φασόλια και μπιζέλια και σπόρους

  Υδατάνθρακες: Υπάρχουν τρεις τύποι υδατανθράκων: σάκχαρα, άμυλα και φυτικές ίνες. Φάε ρύζι καθώς και φρούτα και λαχανικά.

  Ζάχαρη: Οι απλοί υδατάνθρακες ή τα σάκχαρα απαντώνται φυσικά σε τρόφιμα όπως φρούτα (φρουκτόζη) και γάλα (λακτόζη) ή προέρχονται από εξευγενισμένες πηγές όπως ζάχαρη (σακχαρόζη) ή σιρόπι καλαμποκιού.

  Τα τρόφιμα με περισσότερα από ένα συστατικά πρέπει να περιέχουν έναν κατάλογο συστατικών στην ετικέτα. Τα συστατικά παρατίθενται κατά φθίνουσα σειρά κατά βάρος. Εκείνα που έχουν τα μεγαλύτερα ποσά παρατίθενται πρώτα. Αυτές οι πληροφορίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε άτομα με ευαισθησίες στα τρόφιμα, σε όσους επιθυμούν να αποφύγουν το χοιρινό ή τα οστρακοειδή, να περιορίσουν τα προστιθέμενα σάκχαρα ή τα άτομα που προτιμούν τη χορτοφαγία.


Κοινοποίησε το:

Eίσαι Wellness Lover;

Δες το

Πλάνο Διατροφής

για να πάρεις ιδέες!
Μάθε περισσότερα