Ποια η διαφορά μεταξύ Vegan και Vegetarian;

Αναμφίβολα, οι φυτικές διατροφές βρίσκονται σε άνοδο: ανάμεσα στο 2000 και το 2017, η κατανάλωση γαλακτοκομικών μειώθηκε κατά 24%. Μάλιστα, η εταιρία έρευνας αγοράς Mintel αναφέρει ότι οι πωλήσεις του φυτικού «γάλακτος» (όπως γάλα αμυγδάλου, καρύδας, βρώμης) σημείωσαν αύξηση άνω του 60% κατά τη διάρκεια της περιόδου 2012-2017. Περίπου 36% των καταναλωτών και 60% των Millennials (γεννηθέντες από τα μέσα των 90’s έως και τις αρχές των 00’s) των γεννημένων τη δεκαετία των 00’s αγοράζουν φυτικά «κρέατα». Τα 2/3 των Αμερικανών λένε ότι έχουν μειώσει την κατανάλωση κρέατος σε τουλάχιστον μία κατηγορία τα τρία τελευταία χρόνια – κυρίως το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας.

Γιατί να υιοθετήσεις μια φυτική διατροφή

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για μια αλλαγή προς μια φυτική διατροφή. Η ανεπεξέργαστη – ή ελάχιστα επεξεργασμένη- τροφή και οι φυτικές τροφές είναι συνυφασμένες με χαμηλότερο βάρος και ένα μειωμένο ρίσκο ορισμένων χρόνιων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιοπάθειας – Νο.1 αιτία θανάτου σε άνδρες και γυναίκες στην Αμερική-,  όπως επίσης του καρκίνου, του διαβήτη τύπου 2, της υψηλής πίεσης καθώς και της γνωστικής εξασθένησης.

Επιπλέον, κάποιοι έχουν ανησυχίες για την αντιμετώπιση των ζώων στην παραγωγή της τροφής, αλλά και για την επίδραση στο περιβάλλον. Μια πρόσφατη έρευνα του Harvard ισχυρίζεται ότι «το φαγητό είναι ο μοναδικός ισχυρότερος μοχλός για τη βελτιστοποίηση της ανθρώπινης υγείας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και καλεί για μια κυρίως φυτική διατροφή».


Τι σημαίνει να είσαι χορτοφάγος

Δεν υπάρχει κανένας ορισμός καμίας φυτικής διατροφής, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι σημαίνει κυρίως το να τρώει κανείς λαχανικά και φρούτα, αν και μπορεί να συμπεριλαμβάνονται επίσης μικρές ποσότητες οποιουδήποτε είδους ζωικής πρωτείνης.

Παρόλα αυτά, δύο συγκεκριμένα είδη φυτικής διατροφής είναι καλά ορισμένα: vegetarianism και veganism. Άραγε, ποια είναι η διαφορά τους;


Τι σημαίνει να είσαι vegetarian;

Vegetarianism (ελληνιστί χορτοφαγία) γενικά σημαίνει καθόλου κατανάλωση κρέατος, πουλερικών ή θαλασσινών. Τα αυγά ή/και τα γαλακτοκομικά προϊόντα συνήθως περιλαμβάνονται σε μια χορτοφαγική διατροφή.

  • Οι άνθρωποι που τρώνε τα αυγά ως τη μόνη ζωική πρωτεΐνη τους ονομάζονται ovo-vegetarians.
  • Εκείνοι που επιτρέπουν γαλακτοκομικά στη διατροφή τους είναι lacto-vegetarians και οι άνθρωποι που τρώνε τόσο αυγά όσο και γαλακτοκομικά ονομάζονται lacto-ovo-vegetarians.
  • Pescatarian ονομάζεται κάποιος/-α που τρώει ψάρια και θαλασσινά, αλλά όχι κρέας ή πουλερικά. Ωστόσο, αυτοί οι άνθρωποι δεν θεωρούνται ότι αποτελούν μέρος της κεντρικής χορτοφαγικής κοινότητας.

Τι σημαίνει να είσαι vegan;

Veganism (ολική/αυστηρή/αποκλειστική χορτοφαγία) ίσον αποκλεισμός από όλες τις ζωικές τρoφές, δηλαδή κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, αυγά, γαλακτοκομικά και κάθε συστατικό που προέρχεται από ζωικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων του μελιού και της ζελατίνης.

  • Πρόκειται για ένα είδος τρόπου ζωής το οποίο περιλαμβάνει τη μη χρησιμοποίηση οποιουδήποτε υλικού που προέρχεται από ζώα, όπως δέρμα, γούνα, μαλλί και μετάξι.
  • Τα οικιακά προϊόντα, όπως καλυντικά και σαπούνια είναι επίσης αποκλεισμένα από τον εν λόγω τρόπο ζωής εφόσον είναι κατασκευασμένα με ή δοκιμασμένα πάνω σε ζώα.

Διατροφικά μιλώντας, η παράλειψη περισσότερων ζωοτροφών μπορεί να δυσχεράνει την κάλυψη αναγκών για συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, όπως Βιταμίνη D και Β12, σίδηρο, ψευδάργυρος και ασβέστιο.

Παρόλα αυτά, μπορείς να πάρεις όλα τα απαραίτητα συστατικά σε μια ολιστικού τύπου χορτοφαγία εάν έχεις επίγνωση για το ποιες φυτικές τροφές περιέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά και για το πώς να συμπληρώσεις σωστά εφόσον χρειαστεί.

Tip: Εάν είσαι βίγκαν ή σκέφτεσαι να γίνεις, συμβουλέψου έναν διατροφολόγο, ο οποίος ειδικεύεται στις βίγκαν διατροφές.


Είσαι vegetarian ή vegan; Είσαι πιο υγιής!

Όταν πρόκειται για προστασία της υγείας, η ποιότητα κάθε φυτικής διατροφής είναι το Α και το Ω.

Μια πρόσφατη μελέτη με δείγμα 800 ανθρώπων, οι οποίοι ήταν vegans, lacto-ovo vegetarians, semi-vegetarians και non-vegetarians έδειξε ότι οι βίγκαν είχαν υψηλότερα επίπεδα υγιούς λίπους, αντιοξειδοτικών και αντιφλεγμονώδων ενώσεων στους οργανισμούς τους σε σύγκριση με τους μη βίγκαν. Κι αυτό, μάλλον διότι καταναλώνουν περισσότερα προϊόντα και άλλες ανεπεξέργαστες (ή ελάχιστα επεξεργασμένες) φυτικές τροφές.


Πώς να βάλεις περισσότερα φυτά στη διατροφή σου

Ενώ η χορτοφαγία (vegetarianism) και η ολική χορτοφαγία (veganism) είναι δύο πυλώνες βασισμένοι στη φυτική διατροφή, πολλοί καταναλωτές δημιουργούν νέες κατηγορίες όπως οι «chegans» -vegans που κάνουν «cheat», παρεκκλίνουν μερικές φορές τρώγοντας ζωικά προϊόντα.

Ανεξάρτητα από αυτό που εσύ ονομάζεις το προσωπικό σου στυλ διατροφής:

  • Δώσε προτεραιότητα σε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, σε τροφές ανεπεξέργαστες ή ελάχιστα επεξεργασμένες, σε φυτικές τροφές.
  • Στόχευσε σε περίπου πέντε φλυτζάνια λαχανικών και δύο φλυτζάνια φρούτων καθημερινά, μαζί με τα όσπρια (τους βρώσιμους σπόρους ορισμένων φυτών που ανήκουν στην οικογένεια των οσπρίων), όπως φασόλια, φακές, μπιζέλια και ρεβίθια.
  • Προτίμησε κόκκους, όπως κινόα και καφέ ή άγριο ρύζι
  • Συμπερίλαβε μια ποικιλία από καρύδια και σπόρους.

Κοινοποίησε το:

Eίσαι Wellness Lover;

Δες το

Πλάνο Διατροφής

για να πάρεις ιδέες!
Μάθε περισσότερα

1ο Lifeme Workshop

Το 1ο Lifeme Workshop είναι γεγονός και σε περιμένει να το εξερευνήσεις! ...
Διαβάστε Περισσότερα

Το 1ο Lifeme Workshop είναι γεγονός!

...
Διαβάστε Περισσότερα

Μια Κυριακή αφιερωμένη στο Wellness!

Μια Κυριακή αφιερωμένη στο Wellness πραγματοποιήθηκε στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ με έναν πραγματικά μαγικό και άκρως πρωτοποριακό τρόπο που ήρθε να τα...
Διαβάστε Περισσότερα

Tips για υγιεινές επιλογές όταν τρώτε έξω!

Το να φάει κανείς έξω όταν βρίσκετε σε περίοδο δίαιτας μπορεί να γίνει ένας εφιάλτης και πολλές φορές να οδηγήσει σε ατασθαλίες. ...
Διαβάστε Περισσότερα

Πως να διαβάζεις τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων

Όλοι προσπαθούν να αγοράζουν καλά τρόφιμα για την υγεία τους και των δικών τους αλλά πολλές φορές αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολη υπόθεση. Φαιν...
Διαβάστε Περισσότερα

9 experts λύνουν το γρίφο της υγιεινής διατροφής

Στο 1ο Lifeme Workshop, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Απριλίου 2018 στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ, βρήκαμε απάντηση σε αυτό το φλέγον ζήτημα. 9 έγ...
Διαβάστε Περισσότερα
Facebook Messenger