Food Freedom: Τί είναι και πως να το ζήσετε

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε τη σχέση σας με το φαγητό; Είναι άγχος ή ευτυχία; Η λήψη αποφάσεων σχετικά με το τι να τρώτε κάθε μέρα σας αφήνει να αισθάνεστε συγκλονισμένοι ή ένοχοι ή σας φέρνει ευχαρίστηση; Οι απαντήσεις σας σε αυτές τις ερωτήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε πόση ελευθερία έχετε όσον αφορά τα τρόφιμα, μια έννοια που τώρα αναφέρεται ως «food freedom» ή αλλιώς «ελευθερία των τροφίμων».

Ο όρος γίνεται κάπως λέξη-κλειδί στον κλάδο της υγείας, αλλά όπως πολλοί νέοι όροι υγείας, μπορεί να είναι λίγο συγκεχυμένο στην αρχή να το καταλάβουμε. Αυτό το άρθρο θα διερευνήσει τι ακριβώς είναι, γιατί έχει σημασία, πώς μπορεί να μοιάζει στη ζωή σας και συμβουλές για την πλοήγηση στη χρήση του μάρκετινγκ στα μέσα ενημέρωσης.

Τι είναι η «ελευθερία των τροφίμων»;

Σίγουρα δεν είναι δίαιτα. Με απλά λόγια, η ελευθερία των τροφίμων ελέγχει τις επιλογές

των τροφίμων σας, αντί να τις αφήνει να σας ελέγχουν. Δημιουργεί έναν ασφαλή χώρο για όλα τα τρόφιμα στη διατροφή σας χωρίς ενοχές, κανόνες ή άλλες αρνητικές συσχετίσεις. Σχετίζεται με την ανάπτυξη της ικανότητάς σας να φάτε μια πράσινη σαλάτα και ένα cupcake με την ίδια αυτοπεποίθηση ,χωρίς ενοχές αλλά με αυτοέλεγχο.

Η ελευθερία των τροφίμων σημαίνει να ενδώσετε σε έναν πειρασμό όταν θεωρείτε ότι αξίζει και να τον προσπεράσετε όταν θεωρείτε ότι δεν αξίζει τον κόπο, χωρίς να νιώσετε ντροπή για οποιαδήποτε από τις δύο επιλογές. Έχει πολύ λίγη σχέση με τα θρεπτικά συστατικά του φαγητού και πολύ περισσότερο με την ψυχική και συναισθηματική μας κατάσταση που περιβάλλει τις επιλογές φαγητού.

Μπορεί να έχετε ακούσει για τις έννοιες του διαισθητικού φαγητού ή της προσοχής με τα τρόφιμα μέχρι τώρα, οι οποίες και οι δύο παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της ελευθερίας των τροφίμων. Μπορείτε να αποκτήσετε ελευθερία στα τρόφιμα με την άσκηση των αρχών και των δύο αυτών πραγμάτων.

Γιατί έχει σημασία η ελευθερία των τροφίμων;

Πού να ξεκινήσετε; Όποιος έχει ζήσει με μια διατροφική διαταραχή, μια διαταραγμένη διατροφή ή απλώς μια ανθυγιεινή και ανισορροπημένη σχέση με το φαγητό (μαζί με οποιονδήποτε γνωρίζει κάποιον που ταιριάζει σε μια από αυτές τις κατηγορίες) ξέρει τι μπορεί να έχει ένας τέτοιος φόρος στο μυαλό και το σώμα. Η διαταραγμένη διατροφή έχει φυσικά, συναισθηματικά και συμπεριφορικά συστατικά και κάθε ένα μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβές για τη ζωή κάποιου.

Μερικές από τις αρνητικές επιπτώσεις της ζωής χωρίς ελευθερία στα τρόφιμα περιλαμβάνουν:

 • Παρεμποδίζει μια φυσιολογική κοινωνική ζωή, συγκεκριμένα γεγονότα που περιλαμβάνουν το φαγητό
 • Μπορεί να βλάψει τις σχέσεις
 • Απομακρύνει την εστίαση από πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή, όπως την οικογένεια, τους φίλους σας, τα χόμπι και την καριέρα σας
 • Υψηλότερα επίπεδα στρες που σχετίζονται με το φαγητό, τα οποία μπορούν να ξεχειλίσουν σε άλλους τομείς της ζωής
 • Χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση
 • Οδηγεί στο να πιστεύεις ψέματα για τον εαυτό σου, το σώμα σου και τι σημαίνει πραγματικά η υγεία
 • Μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας εάν παραταθούν οι ανισορροπημένες και ακανόνιστες διατροφικές συνήθειες


Βασικά, όταν το μυαλό σας απασχολείται συνεχώς με φαγητό ή το σώμα σας, υπάρχει λίγος χώρος για να σκεφτείτε ή να εστιάσετε σε άλλα πράγματα. Πηγές έχουν δείξει ότι τα άτομα με διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από ψυχιατρικές καταστάσεις όπως κατάθλιψη, άγχος, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, κατάχρηση ουσιών και άλλα.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορεί επίσης να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άλλες ασθένειες υγείας όπως γαστρεντερικές διαταραχές, αφυδάτωση, στειρότητα, ανισορροπίες ορμονών κ.λπ. έχουν απειλητικές για τη ζωή συνέπειες για τους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτά. Δυστυχώς, αυτό δεν θα μπορούσε να είναι πιο αλήθεια.

Μπορεί να σκέφτεστε "αλλά δεν έχω διατροφική διαταραχή". Παρόλο που αυτό μπορεί να είναι αληθινό, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αρνητικές συνέπειες μπορεί να προκύψουν σε οποιονδήποτε έχει οποιαδήποτε ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό, ακόμα κι αν δεν είναι διάγνωση. Τα διόδια που μπορεί να πάρει η εμμονή ή η ανησυχία με το φαγητό και το σώμα σας δεν πρέπει να μειωθούν. Υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος ζωής που συνεπάγεται περισσότερη ειρήνη, χαρά και ικανοποίηση και ξεκινά με ένα ταξίδι προς την εύρεση της Ελευθερίας Τροφίμων.

Πώς είναι να ζείτε με την ελευθερία των τροφίμων;

Όπως οι αρχές της διαισθητικής διατροφής, η ελευθερία των τροφίμων έχει πολλά συστατικά. Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες για το τι συνεπάγεται η ελευθερία των τροφίμων:

 • Φάτε χωρίς περιορισμούς, στέρηση, ενοχή, ντροπή ή φόβο κρίσης. Aka: απορρίπτει τη διατροφική νοοτροπία!
 • Εγκαταλείψτε την προσπάθεια να φάτε «τέλεια» αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει τέλειος τρόπος για να θρέψετε το σώμα σας
 • Πιστεύετε ότι το φαγητό που τρώτε δεν καθορίζει την αξία σας
 • Ποτέ μην επισημαίνετε το φαγητό ως «καλό» ή «κακό», κάτι που δεν είναι χρήσιμο και ανακριβές
 • Αρνηθείτε να μετράτε θερμίδες, μακροεντολές, αριθμούς σε κλίμακα ή αυστηρά καταμερισμό φαγητού
 • Ποτέ μην τιμωρείτε τον εαυτό σας μετά από μια στιγμή ή ακόμα και ολόκληρη την ημέρα της λιγότερο υγιεινής διατροφής ή της υπερβολικής κατανάλωσης

Κάθε άτομο έχει τις δικές του διατροφικές συνήθειες και στόχους για την υγεία, αλλά όλοι αξίζουν ελευθερία και λιγότερο άγχος με το φαγητό. Η ελευθερία των τροφίμων δεν σημαίνει να αγνοούμε την υγεία, απλά σημαίνει να μην τηρείται κανείς σε περιοριστικά πρότυπα διατροφής ή σε κανόνες διατροφής ως μέσο για να φτάσετε εκεί. Μπορείτε να ζήσετε την ελευθερία των τροφίμων ανεξάρτητα από την τρέχουσα κατάσταση της υγείας σας.

Όταν ξεκινάτε ένα ταξίδι προς την ελευθερία των τροφίμων, ίσως το πιο σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να ανακαλύψετε τι οδήγησε στις τρέχουσες πεποιθήσεις σας σχετικά με το φαγητό, τη διατροφή, τον τρόπο και το τι να φάτε και πώς θα πρέπει να φαίνεται το σώμα σας. Μπορείτε να το κάνετε αφιερώνοντας χρόνο για να σκεφτείτε ή να περιορίσετε αυτά τα πράγματα.

Μόλις βρείτε μερικές απαντήσεις, μπορείτε να εργαστείτε για να τις απελευθερώσετε εάν δεν πιστεύεται ότι είναι πλέον χρήσιμες. Μιλώντας με άλλους για το ταξίδι σας και αναζητώντας υποστήριξη θα σας κάνει επίσης πολύ πιο πιθανό να επιτύχετε και στην ανάπτυξη της ελευθερίας των τροφίμων.

Συμβουλές για την αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την ελευθερία των τροφίμων

Όποτε ένας όρος ή μια έννοια υγείας γίνεται δημοφιλής, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τείνουν να προσκολλώνται σε αυτόν και να αρχίζουν να το χρησιμοποιούν στις προσπάθειες μάρκετινγκ με την ελπίδα να φέρουν περισσότερο ενδιαφέρον από το στοχευμένο κοινό τους. Αυτή είναι μια ύπουλη τεχνική που μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να σκεφτούν ότι ακολουθούν ή πιστεύουν κάτι που θα τους ωφελήσει, ενώ εξακολουθούν να είναι κολλημένοι στα όρια της διατροφικής κουλτούρας.

Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέξετε που δείχνουν ότι δεν προωθείται η πραγματική ελευθερία των τροφίμων:

 • Ένα πρόγραμμα που ισχυρίζεται ότι είναι «αντι-διατροφή», αλλά εξακολουθεί να προωθεί συγκεκριμένα μεγέθη μερίδων, όρια θερμίδων ή άλλους περιορισμούς
 • Προγράμματα υγείας που διαφημίζουν μια συγκεκριμένη εμφάνιση ή απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα
 • Συμπληρώματα υγείας ή θεραπείες που υπόσχονται να συρρικνωθεί το σώμα σας
 • Χρήση οποιωνδήποτε όρων μάρκετινγκ ή διατύπωσης που υποδηλώνουν ότι η υγεία ή το μέγεθος του σώματός σας ισοδυναμεί με την αξία ή την ευτυχία σας
 • Μάρκετινγκ τροφίμων ως «χωρίς ενοχές» ή «καθαρά»

Να έχετε στο μυαλό σας ότι δεν είστε λάθος ή αποτυχία εάν συμμετάσχετε σε οποιοδήποτε από αυτά τα πράγματα, το θέμα είναι απλώς να αποκτήσετε συνειδητοποίηση του πόσο εύκολα μπορεί να κρύβεται η κουλτούρα της διατροφής και πόσο συχνά υποβάλλονται όλοι σε αυτό, κάτι που αφαιρεί βιώνοντας πραγματική ελευθερία με τα τρόφιμα.

Δεν χρειάζεται να ξοδεύετε όλο τον χρόνο και την ενέργειά σας ανησυχώντας για το φαγητό και το σώμα σας. Αναπτύσσοντας την ελευθερία των τροφίμων, μπορείτε να έχετε περισσότερο διανοητικό χώρο για να ζήσετε τη ζωή σας, να κάνετε τη δουλειά σας, να εξασκηθείτε στην αυτοεξυπηρέτηση και να περάσετε χρόνο με τους αγαπημένους σας. Θα χρειαστεί χρόνος και αυτο-πειραματισμός για να φτάσετε εκεί, αλλά αξίζει τον κόπο.

Πηγή: https://www.vitacost.com/blog/food-freedom/ 

Κοινοποίησε το:

Eίσαι Wellness Lover;

Δες το

Πλάνο Διατροφής

για να πάρεις ιδέες!
Μάθε περισσότερα

Τα 5 πιο υγιεινά αλεύρια για όλες τις χρήσεις

Το αλεύρι είναι ένα συστατικό που υπάρχει σε κάθε ντουλάπι καθώς χρησιμοποιείται στην παρασκευή των πάντων. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι αλευριού είναι πιο...
Διαβάστε Περισσότερα

Food Freedom: Τί είναι και πως να το ζήσετε

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε τη σχέση σας με το φαγητό; Είναι άγχος ή ευτυχία; Η λήψη αποφάσεων σχετικά με το τι να τρώτε κάθε μέρα σας αφή...
Διαβάστε Περισσότερα

10 λάθη που πρέπει να αποφεύγεις για να προστατευθείς από τον κορωνοϊό

Ο κορωνοϊός έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας και όλοι ψάχνουμε τρόπους για να προφυλαχθούμε από μία ενδεχόμενη μόλυνση! Οι επιστήμονες υγείας επιση...
Διαβάστε Περισσότερα

Mother & Baby Awards 2020

Απονεμήθηκαν τα Mother & Baby Awards 2020, τα βραβεία που επιβραβεύουν την ποιότητα και την καινοτομία στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώ...
Διαβάστε Περισσότερα

10 Nutritions Tips #worldfoodday

Το Lifeme.gr γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Φαγητού με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο δίνοντας 10 #nutritiontips ώστε όλοι μας να αποκτήσουμε μία υγιεινή...
Διαβάστε Περισσότερα

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του άγχους στο σώμα σου;

Το άγχος είναι κομμάτι της ζωής μας. Όλοι βιώνουμε άγχος σε κάποιες περιόδους της ζωής μας. Όμως το χρόνιο στρες είναι κάτι τελείως διαφορετικό και σί...
Διαβάστε Περισσότερα