4 Τύποι Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής

Η συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική έχει  ένα ευρύ φάσμα μορφών. Εδώ είναι ενδεικτικά οι τέσσερις ευρέως ασκούμενοι τύποι συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής: 

 1. Φυσικά προϊόντα
  Σύμφωνα με πολλές μελέτες και έρευνες οι 2 πιο ευρέως γνωστοί τρόποι συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής σχετίζονται πρωτίστως με φυσικά προϊόντα και στη συνέχεια σε πρακτικές που σχετίζονται με το σώμα και το νου.

  Συχνά πωλούνται σε μορφή συμπληρώματος διατροφής, φυσικά προϊόντα που μπορεί να περιλαμβάνουν βότανα, προβιοτικά, αντιοξειδωτικά, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, χημικές ουσίες όπως θειική γλυκοζαμίνη και θειική χονδροϊτίνη (δύο συμπληρώματα που βοηθούν στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας) και μια ποικιλία άλλων ουσιών.

  Το πιο συνηθισμένο φυσικό προϊόν είναι το ιχθυέλαιο, μια πλούσια σε ωμέγα-3 ουσία που λέγεται ότι προστατεύει από διάφορα συμπτώματα όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις.

 2. Ψυχοσωματικές θεραπείες
  Η δεύτερη κατηγορία των πιο συχνά εφαρμοζόμενων συμπληρωματικών ιατρικών προσεγγίσεων είναι οι ψυχοσωματικές θεραπείες οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν τη χρήση συγκεκριμένων τεχνικών για την ενίσχυση της ικανότητας του νου να επηρεάσει την σωματική λειτουργία και να ενισχύσει την υγεία.

  Η υπνοθεραπεία είναι ένας δημοφιλής τύπος ψυχοσωματικής θεραπείας. Επίσης γνωστή ως ύπνωση, έχει βρεθεί ότι προάγει την απώλεια βάρους, ανακουφίζει τον πόνο στην πλάτη και βοηθά στην παύση του καπνίσματος σε ορισμένες επιστημονικές μελέτες.

  Μια αυτοκατευθυνόμενη πρακτική που χρησιμοποιείται για την επίτευξη της απόλυτης ηρεμίας, είναι ο διαλογισμός. Πρόκειται για μια θεραπεία που δίνει την υπόσχεση ότι η ηρεμία είναι μια προσέγγιση για την επίτευξη υγιέστερης αρτηριακής πίεσης και πιο υγιούς ύπνου.

  Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι ο διαλογισμός μπορεί να ωφελήσει τους ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνιο πόνο.

  Αν και η γιόγκα είναι γνωστή συχνά ως μορφή άσκησης και ως μέσο για τη μείωση του στρες, χρησιμοποιείται επίσης και ως ψυχοσωματική θεραπεία. Πράγματι, μερικές έρευνες δείχνουν ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση καταστάσεων όπως το άγχος, η αϋπνία, οι ημικρανίες και η κατάθλιψη.

 3. Εναλλακτική Ιατρική
  Πολλοί υποστηρικτές της συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής χρησιμοποιούν θεραπείες και θεραπευτικές πρακτικές από εναλλακτικά ιατρικά συστήματα, όπως η ομοιοπαθητική και η νευροπαθητική ιατρική.

  Τα εναλλακτικά ιατρικά συστήματα περιλαμβάνουν επίσης παραδοσιακά ιατρικά συστήματα από άλλες χώρες, όπως η Αγιουρβέδα (μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής που προέρχεται από την Ινδία) και η παραδοσιακή κινεζική ιατρική .Στο πλαίσιο της τελευταίας υπάρχουν πολλές θεραπείες που χρησιμοποιούνται συχνά ανά τον κόσμο σήμερα. Ανάμεσα σε αυτές συμπεριλαμβανομένου του βελονισμού, της ακουστικής πίεσης και της βοτανοθεραπείας.

 4. Ενεργειακές Θεραπείες
  Ένας άλλος τύπος συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής είναι οι ενεργειακές θεραπείες. Γενικά βασίζονται στην ιδέα ότι τα ενεργειακά πεδία περιβάλλουν και διεισδύουν στο ανθρώπινο σώμα. Οι ασκούμενες ενεργειακές θεραπείες συχνά στοχεύουν να χειραγωγούν βιολογικά πεδία εφαρμόζοντας πίεση ή / και τοποθετώντας τα χέρια μέσα ή μέσα από αυτά τα ενεργειακά πεδία.

  Ενώ η ύπαρξη τέτοιων ενεργειακών πεδίων δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ορισμένες ενεργειακές θεραπείες μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα.

  Για παράδειγμα, η προκαταρκτική έρευνα έχει δείξει ότι η άσκηση τσιγκόνγκ μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του χρόνιου πόνου και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ενώ το θεραπευτικό άγγιγμα μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση του πόνου της οστεοαρθρίτιδας. Επιπλέον, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το reiki μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί ο πόνος, να προαχθεί ο υγιής ύπνος και να μειωθεί το άγχος.

Κοινοποίησε το:

Eίσαι Wellness Lover;

Δες το

Πλάνο Διατροφής

για να πάρεις ιδέες!
Μάθε περισσότερα

Οι 10 καλύτερες τροφές για Crossfit!

Το Crossfit είναι η νέα τάση γυμναστικής που έχει κατακτήσει τον χώρο του αθλητισμού τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα γυμναστικής με σ...
Διαβάστε Περισσότερα

9 φυσικές θεραπείες για τον πονόλαιμο!

Όλοι μας έχουμε ταλαιπωρηθεί αρκετές φορές από ένα πονόλαιμο. Το κύριο σύμπτωμα του είναι ο ερεθισμός και ο έντονος πόνος στο λαιμό που δυσκολεύει σημ...
Διαβάστε Περισσότερα

Πώς να διαλέξεις την καλύτερη φυτική πρωτεΐνη;

Η φυτική σκόνη πρωτεΐνης αποτελεί αναμφίβολα ιδανική λύση για χορτοφάγους, vegans αλλά και για όσους προσπαθούν να εντάξουν περισσότερες φυτικές τροφέ...
Διαβάστε Περισσότερα

Οι τέσσερις καλύτερες vegan σκόνες πρωτεΐνης

Η αποφυγή ζωϊκών προϊόντων δεν σημαίνει έλλειψη πρωτεϊνών. Υπάρχουν πολυάριθμες σκόνες φυτικής πρωτεΐνης που μπορείς να συνδυάσεις με νερό, μη γαλακτο...
Διαβάστε Περισσότερα

Λαχταριστά κεκάκια λάβα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη!

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό λάβα κέικ; Αυτά τα φανταστικά κέικ είναι το συνώνυμο της απαγορευμένης απόλαυσης! ...
Διαβάστε Περισσότερα

13 τροφές για τέλειους κοιλιακούς!

Πόσο δύσκολο είναι να αποκτήσεις το πολυπόθητο six-pack; Πολλοί αφιερώνουν ολόκληρες ώρες κάνοντας διάφορες ασκήσεις κοιλιακών χωρίς όμως να βλέπουν τ...
Διαβάστε Περισσότερα