10 Υγιεινές συνήθειες που πρέπει να διδάξουν οι γονείς στα παιδιά τους

Ως γονιός, περνάς πολλά περισσότερα από τα γονίδιά σου στα παιδιά σου. Τα παιδιά βλέπουν και αφομοιώνουν επίσης τις συνήθειές σου, τόσο τις καλές όσο και τις κακές. 

Δείξε στα παιδιά σου ότι νοιάζεσαι για αυτά ρίχνοντας μια ματιά στις παρακάτω συμβουλές. 

 1. Κάνε το φαγητό πολύχρωμο
  Η κατανάλωση τροφών διαφορετικών χρωμάτων δεν είναι απλώς διασκεδαστική. Έχει και οφέλη για την υγεία. Βοήθησε τα παιδιά σου να κατανοήσουν τη διατροφική αξία των πολύχρωμων τροφών. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε γεύμα πρέπει να είναι πολύχρωμο. Θα πρέπει όμως να προσπαθήσεις να εντάξεις μια σειρά από φρούτα και λαχανικά διαφορετικών αποχρώσεων στη διατροφή τους. Άφησε τα χρώματα να κυμαίνονται από κόκκινο, μπλε και πορτοκαλί, έως κίτρινο, πράσινο και λευκό.

 2. Μην παραλείπεις το πρωινό
  Η καθιέρωση μιας ρουτίνας τακτικών γευμάτων στην παιδική ηλικία αυξάνει τις πιθανότητες να συνεχίσουν τα παιδιά σου την καλή αυτή συνήθεια, όταν είναι μεγαλύτερα. Δίδαξέ τους ότι ένα υγιεινό πρωινό: ενεργοποιεί τον εγκέφαλο και την ενέργειά τους, τα βοηθά να παραμείνουν δυνατά και κρατά μακριά τις χρόνιες ασθένειες.Η μη κατανάλωση πρωινού σχετίζεται με τετραπλάσια πιθανότητα παχυσαρκίας. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σε πολλά δημητριακά μπορεί να βοηθήσει επίσης στη μείωση του κινδύνου διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

 3. Επίλεξε ευχάριστες δραστηριότητες
  Δεν αγαπά κάθε παιδί τον αθλητισμό. Κάποια μπορεί ακόμα και να φοβούνται τα μαθήματα γυμναστικής. Αλλά αν σε δουν να είσαι δραστήριος και βρουν σωματικές δραστηριότητες που τους αρέσουν, το να παραμείνουν υγιή και δραστήρια γίνεται εύκολο. Είναι πολύ πιθανό να μεταφέρουν την αγάπη τους για αυτές τις δραστηριότητες στην ενήλικη ζωή. Εάν το παιδί σου δεν έχει βρει ακόμα ποιο άθλημα του αρέσει, ενθάρρυνέ το να συνεχίσει να προσπαθεί και να είναι ενεργό. Έκθεσέ το σε μια σειρά από σωματικές δραστηριότητες όπως κολύμπι, τοξοβολία ή γυμναστική. Είναι βέβαιο ότι θα βρει κάτι που θα του αρέσει.

 4. Μην κάθεσαι στον καναπέ
  Σηκωθείτε από τον καναπέ και βγείτε έξω. Τα παιδιά που παρακολουθούν περισσότερες από μία ή δύο ώρες τηλεόραση την ημέρα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως:
  Α. μειωμένη απόδοση στο σχολείο
  Β. δυσκολίες συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων συναισθηματικών και κοινωνικών προβλημάτων και διαταραχών προσοχής
  Γ. παχυσαρκία ή υπερβολικό βάρος
  Δ. ακανόνιστος ύπνος, συμπεριλαμβανομένου της δυσκολίας στον ύπνο και της αντίστασης στην ώρα του ύπνου
  Ε. λιγότερος χρόνος για παιχνίδι

 5. Διαβάστε κάθε μέρα
  Η ανάπτυξη ισχυρών δεξιοτήτων ανάγνωσης είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία του παιδιού στο σχολείο αλλά και αργότερα στη ζωή του. Το διάβασμα βοηθά στην οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης του παιδιού, στις σχέσεις με τους γονείς και τους άλλους και στην επιτυχία στη μετέπειτα ζωή του. Σου προτείνουμε να κάνεις το διάβασμα μέρος της ρουτίνας του παιχνιδιού και της ώρας του ύπνου. Καθημερινό διάβασμα στα παιδιά μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 6 μηνών. Επίλεξε βιβλία που αρέσουν στα παιδιά σου, ώστε να βλέπουν το διάβασμα ως απόλαυση και όχι ως αγγαρεία.

 6. Προτίμησε το νερό, έναντι της σόδας
  Το νερό είναι υγιεινό, ενώ τα αναψυκτικά είναι ανθυγιεινά. Ακόμα κι αν τα παιδιά σου δεν καταλαβαίνουν όλους τους λόγους για τους οποίους η πολλή ζάχαρη είναι κακή για αυτά, μπορείς να τα βοηθήσεις να κατανοήσουν τα βασικά. Για παράδειγμα, η ζάχαρη στα αναψυκτικά δεν παρέχει θρεπτικά συστατικά. Προσθέτει επίσης θερμίδες που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα βάρους. Το νερό, από την άλλη πλευρά, είναι ζωτικής σημασίας, χωρίς το οποίο οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν.

 7. Κοίταξε τις ετικέτες τροφίμων
  Τα παιδιά, ειδικά οι προέφηβοι και οι έφηβοι, μπορεί να ενδιαφέρονται για τις ετικέτες στα ρούχα τους. Δείξε τους ότι υπάρχει ένας άλλος τύπος ετικέτας που είναι πιο σημαντικός για την υγεία τους: η διατροφική ετικέτα των τροφίμων. Δείξε στα παιδιά πώς τα αγαπημένα τους συσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν ετικέτες με ζωτικές πληροφορίες για τη διατροφή. Για να αποφύγεις την υπερπληθώρα πληροφοριών εστίασε σε μερικά βασικά μέρη της ετικέτας, όπως η ποσότητα ανά μερίδα, οι θερμίδες, τα λιπαρά και τα γραμμάρια ζάχαρης.  Εστίασε σε μερικά βασικά μέρη της ετικέτας, όπως η ποσότητα ανά μερίδα, θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και  λιπαρά.

 8. Απολαύστε ένα οικογενειακό δείπνο
  Με τα φορτωμένα οικογενειακά προγράμματα, είναι δύσκολο να βρείτε χρόνο για να καθίσετε και να απολαύσετε ένα γεύμα μαζί. Αλλά αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσετε. Ένα κοινό οικογενειακό γεύμα σημαίνει ότι:
  Α. οι οικογενειακοί δεσμοί γίνονται ισχυρότεροι
  Β. τα παιδιά νιώθουν πιο ισορροπημένα
  Γ. όλοι καταναλώνουν πιο θρεπτικά γεύματα
  Δ. τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν παχύσαρκα ή υπέρβαρα
  Ε. τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν κατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ.

 9. Περάστε χρόνο με φίλους
  Οι φιλίες είναι πολύ σημαντικές για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών σχολικής ηλικίας. Το παιχνίδι με φίλους διδάσκει στα παιδιά πολύτιμες κοινωνικές δεξιότητες όπως η επικοινωνία, η συνεργασία και η επίλυση προβλημάτων. Το να έχουν φίλους μπορεί επίσης να επηρεάσει την απόδοσή τους στο σχολείο. Ενθάρρυνε τα παιδιά σου να αναπτύξουν  φιλίες και να παίζουν συχνά με τους φίλους τους. Θα τους δημιουργήσει δεξιότητες ζωής που μπορούν να αξιοποιήσουν για τα επόμενα χρόνια.

 10. Διατήρησε τη θετικότητά σου
  Είναι εύκολο για τα παιδιά να αποθαρρύνονται όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλουν. Βοήθησέ τους να μάθουν την ανθεκτικότητα όταν αντιμετωπίζουν πισωγυρίσματα, δείχνοντάς τους τη σημασία του να διατηρούν τη θετικότητά τους. Τα παιδιά όπως και οι ενήλικες μπορούν να ωφεληθούν από τη θετική σκέψη και τις καλές σχέσεις. Βοήθησε τα παιδιά σου να αναπτύξουν υγιή αυτοεκτίμηση και θετική νοοτροπία, διδάσκοντάς τους ότι είναι αξιαγάπητα, ικανά και μοναδικά, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.


  Πηγή: https://www.healthline.com 

Κοινοποίησε το:

Eίσαι Wellness Lover;

Δες το

Πλάνο Διατροφής

για να πάρεις ιδέες!
Μάθε περισσότερα