Είναι πανούργα, μας ξεγελάει, μας καλεί κοντά της, μας δελεάζει… Και εμείς υποκύπτουμε στα «κόλπα» της και παραδινόμαστε άνευ όρων! Η πρόσθετη ζάχαρη καραδοκεί, κρύβεται σε μέρη που δε φανταζόμαστε και περιμένει καρτερικά μέσα σε 6 διαφορετικά διατροφικά είδη για να την καταναλώσουμε και να γίνουμε «συνένοχοι» του δικού μας διατροφικού εγκλήματος!

Μαρμελάδες και πραλίνες

Ένα μεγάλο κομμάτι της πρόσθετης ζάχαρης στην καθημερινή μας διατροφή (έως 27%) προέρχεται από την επιτραπέζια ζάχαρη, τις μαρμελάδες, τις σοκολάτες, τα μπισκότα και τα γλυκά. Τα υψηλότερα ποσοστά πρόσληψης ζάχαρης εντοπίζονται στα παιδιά ηλικίας 11 έως 18 ετών.

Συνήθεις ύποπτοι:

  • Μερέντα (57,1 γρ. ολικών σακχάρων ανά 100 γρ. προϊόντος)

Μη αλκοολούχα ποτά

Σχεδόν το ένα τέταρτο (25%) της πρόσθετης ζάχαρης στη διατροφή των ενηλίκων προέρχεται από αναψυκτικά, χυμούς και άλλα μη αλκοολούχα ποτά. Τα περισσότερα ανθρακούχα ποτά αποτελούνται κυρίως από επεξεργασμένη ζάχαρη με νερό και αρωματικά. Αντίθετα, οι φυσικοί χυμοί φρούτων περιέχουν βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη. Αν, όμως, η ετικέτα της συσκευασίας περιγράφει το προϊόν ως «φρουτοποτό», τότε δεν πρόκειται για φυσικό χυμό.

Συνήθεις ύποπτοι:

  • Κόκα κόλα (10,9 γρ. / 100 γρ.)
  • Ενεργειακά ποτά (24,6 γρ. / 100 γρ.)
  • Φρουτοποτά – Χυμοί (9,8 γρ. / 100 γρ.)

Μπισκότα, τσουρέκια, κέικ, γλυκά και άλλες λιχουδιές.

Το 20% της καθημερινής μας πρόσληψης σε πρόσθετη ζάχαρη προέρχεται από αυτές τις λιχουδιές. Άλλωστε, σε ποιον δεν αρέσουν τα – υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λιπαρά – κουλούρια, γλυκά, μπισκότα και άλλα τρόφιμα με βάση τα δημητριακά;  Αν και τα προϊόντα ολικής άλεσης με βάση τα δημητριακά, αποτελούν μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, πρέπει να μειώσουμε τα είδη εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο φθοράς δοντιών και να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Συνήθεις ύποπτοι:

  • Δημητριακά με προσθήκη ζάχαρης και σοκολάτα γάλακτος (24 γρ. / 100 γρ.)
  • Μπισκότα με σοκολάτα (45,8 γρ. / 100 γρ.)
  • Κέικ (37 γρ. / 100 γρ.)

Αλκοολούχα ποτά

Μας «βοηθούν» στο να λαμβάνουμε το 11% της καθημερινής μας πρόσληψης σε πρόσθετη ζάχαρη. Το αλκοόλ περιέχει περισσότερες θερμίδες (7) ανά γραμμάριο σε σχέση με τους υδατάνθρακες ή τις πρωτεΐνες (4). Ένα ποτήρι κρασί (175 ml, 12%, 126 θερμίδες) μπορεί να περιέχει την ίδια ποσότητα θερμίδων με ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας.

Συνήθεις ύποπτοι:

  • Γλυκά ποτά (όπως λικέρ και έτοιμα ποτά με γεύση «καραμέλα» κλπ)
  • Ζαχαρούχα ποτο-αναψυκτικά

Γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Το τυρί και το γιαούρτι περιέχουν λακτόζη (σάκχαρο του γάλακτος), καθώς και πρωτεΐνες και ασβέστιο. Ωστόσο, ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα,  όπως το αρωματισμένο γάλα και τα γαλακτοκομικά επιδόρπια (όπως το παγωτό) περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένης της επιτραπέζιας ζάχαρης, της φρουκτόζης, του συμπυκνωμένου χυμού φρούτων και του σιροπιού γλυκόζης-φρουκτόζης.

Συνήθεις ύποπτοι:

  • Επιδόρπια γιαουρτιού (16,6 γρ. / 100 γρ.)
  • Μαλακά τυριά σε μορφή αλοιφής (13,3 γρ. / 100 γρ.)
  • Σοκολατούχο γάλα (20,5 γρ. / 100 γρ.

Αλμυρά τρόφιμα

Το 5% της καθημερινής μας πρόσληψης σε πρόσθετη ζάχαρη το συλλέγουμε από αλμυρά τρόφιμα, που «κρύβουν»  περισσότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη από ότι ένα παγωτό βανίλια!

Συνήθεις ύποπτοι:

  • Κέτσαπ τομάτας (27,5 γρ. / 100 γρ.)
  • Γλυκόξινη σάλτσα (20,2 γρ. / 100 γρ.)
  • Κρέμα γάλακτος (16,7 γρ. / 100 γρ.)
Lifeme

Healthy is the new Sexy!