Η σημερινή συνταγή για πραλίνα φουντουκιού είναι πολύ γρήγορη και εύκολη και το σημαντικότερο, έχει μόλις 4 υλικά και δεν περιέχει ζάχαρη. Σίγουρα ότι θα την λατρέψετε! Είναι σοκολατένια, κρεμώδης, απαλή,  όσο γλυκιά πρέπει και μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε με χίλιους δυο τρόπους (εκτός από το να την φάτε με το κουταλάκι… ).  Μπορείτε για παράδειγμα να την συνδυάσετε με τα σπιτικά μπισκότα digestive, με μάφινς και άλλα πολλά Ο επεξεργαστής τροφίμων (μούλτι) είναι απαραίτητος για να την υλοποιήσετε.

 

Χρόνος προετοιμασίας:   20 λεπτά

Μερίδες:    18 κουταλιές (360 γρ. περίπου)

Υλικά:

  • 250 γρ. φουντούκια
  • 100 γρ. μέλι, ή σιρόπι σφενδάμου για τους vegans
  • 20 γρ. κακάο σε σκόνη, κατά προτίμηση βιολογικό
  • ½ φλυτζάνι νερό περίπου (ίσως να μην χρειαστεί όλο)

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Τοποθετούμε τα φουντούκια σε ένα ταψί και τα καβουρδίζουμε για 12-15 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας τα εντωμεταξύ μια-δυο φορές.* Αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και τα τρίβουμε με τα χέρια ώστε να αφαιρέσουμε την φλούδα τους, όσο γίνεται.
  2. Μεταφέρουμε τα φουντούκια στον κάδο του επεξεργαστή τροφίμων και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν βούτυρο, 5-7 λεπτά περίπου (εξαρτάται από τον επεξεργαστή). Ίσως χρειαστεί να ανοίξετε τον κάδο και να καθαρίσετε τα τοιχώματα με μια σπάτουλα ώστε να δουλευτούν καλά τα φουντούκια.
  3. Προσθέτουμε το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου, το κακάο και το μισό περίπου από το νερό και ενεργοποιούμε ξανά το μούλτι. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε εάν χρειάζεται. (Ίσως την θέλετε πιο γλυκιά, ή πιο αραιή, κλπ).**
  4. Μεταφέρουμε την πραλίνα φουντουκιού σε ένα βάζο και φυλάμε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

 

Και η σπιτική πραλίνα φουντουκιού (nutella) είναι έτοιμη! Καλοφάγωτη!