Είσαστε κι εσείς από εκείνους που αφήνουν τις μπανάνες στον πάγκο τις κουζίνας για μέρες; Και που όταν μαυρίσουν πια, αναρωτιέστε γιατί δεν τις αξιοποιήσατε; Κι εγώ το ίδιο… Μου αρέσουν πολύ οι μπανάνες, αλλά συνήθως έχω κι άλλα φρούτα στο σπίτι που μου αρέσουν περισσότερο. Γι’ αυτό, τελευταία, ψάχνω να βρω τρόπους να εκμεταλλευτώ τις ώριμες μπανάνες, πέρα από το να τις βάζω στην κατάψυξη για ένα δροσιστικό smoothie. Μετά τις πολύ νόστιμες τηγανίτες, έρχονται και τα υγιεινά μάφινς μπανάνας να δώσουν την λύση! 

Είναι τέλεια για τον πρωινό καφέ, για ένα υγιεινό σνακ στην δουλειά ή στο σχολείο και το σημαντικότερο είναι πως μπαίνουν στην κατάψυξη για να διατηρηθούν και όταν τα αποψύχετε είναι τα ίδια όπως πριν! Όταν ο καιρός είναι ζεστός τα κέικ και μάφινς που περιέχουν φρούτα δεν κρατούν πάνω από 2 ημέρες. Στο ψυγείο θα διατηρηθούν 1-2 ημέρες ακόμα, αλλά στην κατάψυξη διατηρούνται πολύ περισσότερο. Και τα παιδιά τα λατρεύουν! 

 Αν δεν έχετε φορμάκια για μάφινς, βάλτε το μείγμα σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ. Απλά, έχετε στο νου σας πως θα χρειαστεί λίγο παραπάνω ψήσιμο. Επιπλέον, αν δεν έχετε μίξερ μπορείτε να φτιάξετε τα μάφινς ανακατεύοντας τα υλικά στο χέρι. Το μίξερ δεν είναι απαραίτητο, απλά κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. 

Όσον αφορά τα υλικά, εάν δεν βρίσκετε αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι, μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε απλό αλεύρι ολικής άλεσης. Εγώ χρησιμοποίησα λάδι καρύδας για τα μάφινς, το οποίο έχει ουδέτερη γεύση, αλλά μπορούν να γίνουν και με ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. 

 Χρόνος προετοιμασίας:   5 λεπτά
Χρόνος ψησίματος:   20-25 λεπτά
Μερίδες:   11 μάφινς 

 

Υλικά: 

  • 1 ¾ φλυτζανιού (200 γρ.) αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι 
  • 1/3 φλυτζανιού (80ml) λάδι καρύδας, ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 
  • ½ φλυτζάνι (170 γρ.) σιρόπι σφενδάμου, ή μέλι  
  • 2 μεγάλα αυγά 
  • 3 μέτριες, ώριμες μπανάνες (220 γρ. περίπου) 
  • ¼ φλυτζάνι γάλα αμυγδάλου, ή άλλο γάλα της αρεσκείας σας 
  • 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα 
  • λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας 
  • ½ κουταλάκι αλάτι 
  • 100 γρ. σταγόνες μαύρης σοκολάτες 

 

Εκτέλεση: 

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170ο 
  2. Στον κάδο του μίξερ ανακατέψτε το λάδι με το σιρόπι σφενδάμου ή το μέλι. 
  3. Προσθέστε τα αυγά και στη συνέχεια προσθέστε τις μπανάνες και το γάλα και ανακατέψτε και πάλι. 
  4. Προσθέστε την μαγειρική σόδα, το αλάτι και την βανίλια. Ανακατέψτε. 
  5. Ρίξτε λίγο-λίγο το αλεύρι μέσα στο μείγμα και ανακατέψτε με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. 
  6. Προσθέστε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατέψτε ελαφρά. 
  7. Μοιράστε το μείγμα στις ειδικές φόρμες για μάφινς και ψήστε για 20-25 λεπτά. Για να βεβαιωθείτε πως ψήθηκαν, βυθίστε μια οδοντογλυφίδα ή ένα καλαμάκι για σουβλάκι στο κέντρο ενός από τα μάφινς. Αν βγει στεγνό, έχουν ψηθεί.