Το έχω γράψει πολλές φορές, αλλά θα το ξανά γράψω ακόμη μία για εκείνους που με διαβάζουν πρώτη φορά. Φροντίζω πάντα να έχω έτοιμα βρασμένα ρεβίθια, ώστε να τα χρησιμοποιώ σε τέτοιες συνταγές. Αυτό που κάνω είναι να βράζω μια φορά στο τόσο μια ποσότητα ρεβίθια, κανονικά σαν να τα κάνω σούπα (με το κρεμμυδάκι τους, το λαδάκι τους κλπ.) αλλά δεν την τελειώνω. Όταν τα ρεβίθια βράσουν, τα στραγγίζω και πάντα κρατάω το ζωμό τους. Τα αφήνω να κρυώσουν και τα χωρίζω σε μερίδες (π.χ. 250γρ.) και τα φυλάω στην κατάψυξη. Το ίδιο κάνω και με τον ζωμό τους, το οποίον τον χρησιμοποιώ αντί για νερό. Δίνει πολύ πιο γευστικό αποτέλεσμα.

Το μυστικό για ένα χούμους με βελούδινη υφή είναι να αφαιρέσεις τις φλούδες των ρεβιθιών. Εάν λοιπόν θέλετε το χούμους σας βελούδο, βάλτε τα στραγγισμένα ρεβίθια σε ένα σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό και τρίψτε τα με τα χέρια σας. Με αυτό τον τρόπο οι περισσότερες φλούδες θα φύγουν.

Τα παντζάρια που χρησιμοποιούμε εδώ τα ψήνουμε στον φούρνο τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο, μαζί με τα σκόρδα. Αυτό μπορείτε να το κάνετε οποιαδήποτε στιγμή ψήνεται ένα φαγητό ή γλυκό στο φούρνο. Τυλίξτε τα παντζάρια και τα σκόρδα με το αλουμινόχαρτο, αφού τα βρέξετε με λίγο ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώσετε, και βάλτε τα σε μια γωνίτσα στον φούρνο να ψηθούν κι αυτά συγχρόνως. Κρατάνε μερικές ημέρες στο ψυγείο.  Έτσι θα κάνετε και οικονομία ????

Σερβίρετε το χούμους με ψητά παντζάρια με διάφορα λαχανικά, κριτσίνια ή κράκερς ακόμα και με τσιπς αραβικής πίτας!

Χρόνος προετοιμασίας:   5 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος:   1 ώρα περίπου
Μερίδες:    18-19

Υλικά:

  • 420 γρ. βρασμένα ρεβίθια (περίπου 200-220 γρ. ωμά)
  • 2 μικρά προς μέτρια παντζάρια (μόνο τον βολβό)
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • ¼ φλυτζανιού ταχίνι
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι κύμινο
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • ¼ – ½ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
  • ¼ – 1/3 φλυτζανιού από τον ζωμό των ρεβιθιών
  • ψιλοκομμένο μαϊντανό για το γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Βάζουμε τα παντζάρια και τις σκελίδες σκόρδου πάνω σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο (πλέον υπάρχει και αλουμινόχαρτο με αντικολλητικό χαρτί για πιο υγιεινό μαγείρεμα), τα βρέχουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώνουμε. Τυλίγουμε καλά το αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε για 1 ώρα – 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου. Θέλουμε τα παντζάρια να τρυπιούνται εύκολα με ένα μαχαίρι. Τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και φορώντας γάντια μιας χρήσης, τα ξεφλουδίζουμε.
  2. Προαιρετικά, βάζουμε τα βρασμένα ρεβίθια σε ένα σουρωτήρι, κάτω από τρεχούμενο νερό και τα τρίβουμε με τα χέρια μας ώστε να ξεφλουδιστούν. Βουτάμε το σουρωτήρι σε νερό ώστε οι φλούδες να βγουν στην επιφάνεια και τις πετάμε.
  3. Βάζουμε τα ρεβίθια, τα παντζάρια, τα σκόρδα και όλα τα υπόλοιπα υλικά στον κάδο του επεξεργαστή τροφίμων και τα πολτοποιούμε. Εάν δεν συμπαθείτε τα πικάντικα, προσθέστε το πιπέρι καγιέν σταδιακά ώστε να πετύχετε την γεύση που θέλετε. Το ίδιο ισχύει για το αλάτι.
  4. Όσο δουλεύει το μούλτι προσθέστε και λίγο-λίγο τον ζωμό των ρεβιθιών ώστε το χούμους να αποκτήσει την επιθυμητή υφή.
  5. Μεταφέρετε το χούμους σε ένα μπωλ, ραντίστε το με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και πασπαλίστε το με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  6. Σερβίρετε το χούμους με διάφορα ωμά λαχανικά ή στον ατμό, όπως έχω κάνει εγώ, κριτσίνια ή κράκερς, τσιπς αραβικής πίτας που θα δείτε εδώ, κ.α.