Σε αυτή την ωμοφαγική και χορτοφαγική (vegan και χωρίς γλουτένη) συνταγή εμπνευσμένη από την Αγγλία, οι ξηροί καρποί δημιουργούν μία ωραία κρούστα ενώ τα φρούτα της γέμισης δίνουν υπέροχη, δροσερή και γλυκιά γεύση με πολλά θρεπτικά συστατικά.

Υλικά Για την κρούστα

  • 1 κούπα αμύγδαλα
  • 3/4 κούπα φρέσκοι χουρμάδες
  • 3/4 κούπα θρυμματισμένη καρύδα
  • 1 κ.σ. λάδι καρύδας
  • 1/2 κούπα cacao nibs

Για τη γέμιση

  • 3 κούπες κάσιους, μουλιασμένους σε ζεστό νερό για 3 ώρες
  • 1 κούπα βατόμουρα
  • 1 κούπα φράουλες
  • 1/2 κούπα σιρόπι αγαύης
  • 3/4 λάδι καρύδας
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 2 κ/σ/ σκόνη μάκα (maca)
  • 1 κ.γ. βανίλια

Εκτέλεση Αλείφω ένα ταψάκι για κέικ (20 cm) με λάδι καρύδας και σκεπάζω με αντικολλητικό χαρτί. Για να κάνω την κρούστα, προσθέτω τα αμύγδαλα, τους χουρμάδες, την καρύδα, το λάδι και τα cacao nibs στο μούλτι και όταν τα ανακατέψω καλά, τα ρίχνω στο ταψάκι και έπειτα βάζω το ταψάκι στο ψυγείο  για 8 ώρες με μία μέρα. Την επομένη χτυπάω τα υλικά της γέμισης, εκτός από τα φρούτα, και το μείγμα το στρώνω στο ταψάκι πάνω από την κρούστα. Το αφήνω άλλη μία ώρα στο ψυγείο. Μετά χτυπάω και τα φρούτα στο μούλτι και τα στρώνω πάνω από τη γέμιση. Πλέον το cheese cake είναι έτοιμο: μένει μόνο να μείνει ακόμα 8 ώρες στο ψυγείο για να παγώσουν τα φρούτα. Σερβίρουμε αν θέλουμε με μία κούπα τσάι Κρόκο Κοζάνης.

Maca, superfood! Η σκόνη Maca περιέχει υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης συμπεριλαμβανομένων και των  απαραίτητων αμινοξέων. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Θα θέλατε να ξέρετε για τα cacao nibs? Οι ωμοί, βιολογικοί καρποί του κακάο χρησιμοποιήθηκαν από τους Μάγια και τους Αζτέκους και υιοθετήθηκαν ως μέσο συναλλαγών. Είναι από τις πιο πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών, εύπεπτων για τον ανθρώπινο οργανισμό, μάλιστα έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από το τσάι και το κόκκινο κρασί!

Δέσποινα Μαρσέλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην κλινική διατροφή και στα αυτοάνοσα νοσήματα (B.Sc., M.Sc.)