Αυτό το κέικ είναι απλό και απαιτεί μόνο ένα μπολ! Επιπλέον, θα χρειαστείτε απλά, βασικά υλικά που πιθανόν όλοι έχετε στην κουζίνα σας αυτή τη στιγμή. Πρόκειται για την ιδανική συνταγή την οποία μπορείτε να την προσφέρετε σε vegan ή όχι φίλους σας αλλά και σε όσους αποφεύγουν την γλουτένη. 

Χρόνος προετοιμασίας: 15′
Χρόνος ψησίματος: 45′

Υλικά: 

  • 3 αυγά vegan (flax eggs) 
  • 1/3 φλιτζάνι (80 ml) λιωμένο λάδι καρύδας 
  • 1/4 φλιτζάνι (60 ml) σιρόπι σφενδάμου 
  • Λίγο πουρέ μήλων 
  • 1/2 φλιτζάνι νέκταρ αγαύης 
  • 1 κουταλάκι αλάτι 
  • 1 1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα 
  • 1 1/2 κουταλάκι μπέικινγκ 
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα 
  • 3/4 – 1 φλιτζάνι (180-240 ml) απλό μη ζαχαρούχο γάλα αμυγδάλου  
  • 1 1/2 φλιτζάνια (~ 165 g) τριμμένο καρότο 
  • 1 1/2 φλιτζάνια (168 g) αλεύρι αμυγδάλου 
  • 1 1/2 φλιτζάνια (150 g) μείγμα αλευριού χωρίς γλουτένη 
  • 3/4 φλιτζάνι (87 γραμμάρια) ψιλοκομμένα ακατέργαστα καρύδια (αν δεν σας αρέσουν παραλείψτε τα) 

 

Εκτέλεση: 

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείψτε με βούτυρο και αλεύρι δύο στρογγυλά ταψάκια και στη συνέχεια πασπαλίστε τα με λάδι καρύδας ή με αλεύρι χωρίς γλουτένη. Ανακινήστε ώστε να φύγει η περίσσεια ποσότητα. Αφήστε τα στην άκρη. 
  2. Ετοιμάστε τα flax eggs σε ένα μεγάλο μπολ. Για τα flax eggs, ανακατέψτε με ένα συρματάκι λάδι και σιρόπι σφενδάμου. Στη συνέχεια, προσθέστε τον πουρέ μήλου, το νέκταρ αγαύης, αλάτι, μπέικινγκ, μαγειρική σόδα, και κανέλα και χτυπήστε για να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. 
  3. Προσθέστε γάλα αμυγδάλου 3/4 φλιτζανιού (180 ml) και ανακατέψτε. Προσθέστε τριμμένο καρότο και ανακατέψτε. Στη συνέχεια, προσθέστε αλεύρι αμυγδάλου και αλεύρι χωρίς γλουτένη και ανακατέψτε. Το μείγμα πρέπει να είναι παχύρευστο. Αν είναι πάρα πολύ παχύ, προσθέστε το υπόλοιπο 1/4 φλιτζάνι (60 ml) γάλα αμυγδάλου. Εάν είναι αραιό προσθέτετε καρύδια και ανακατέψτε. 
  4. Διαχωρίστε ομοιόμορφα το μείγμα μεταξύ των σκευών. Ψήστε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να βγει βαθύ χρυσό καφέ χρώμα. Το μίγμα χωρίς γλουτένη χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να ψήσετε. Επίσης, σημειώστε ότι το μέγεθος του σκεύους που χρησιμοποιείτε ποικίλει ανάλογα με τον χρόνο ψησίματος. 
  5. Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε να ξεκουραστεί στα ταψάκια για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, βγάλτε τα  προσεκτικά με ένα μαχαίρι, τοποθετήστε το σε ένα κρύο μέρος και αφήσετε να κρυώσει εντελώς. 
  6. Προσοχή: Αυτό το κέικ πρέπει να κρυώσει εντελώς. Επωφελείται από την άφθονη ροή αέρα και οι γεύσεις αναπτύσσονται καθώς συνεχίζεται η διαδικασία ψύξης. Εάν είναι σύντομο χρονικό διάστημα, μπορείτε να επιταχύνετε την ψύξη τοποθετώντας τα κέικ στο ψυγείο ή τον καταψύκτη μέχρι να κρυώσει πολύ στην αφή. 
  7. Μόλις κρυώσει μπορείτε να το αλείψετε με κάποια επικάλυψη, οι επιλογές είναι πολλές. 
  8. Το κέικ είναι έτοιμο! 
Lifeme
Healthy is the new Sexy!