Διατροφογενετική, η επιστήμη της ευεξίας

Η διατροφή ανάλογα με τα γονίδια μας συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών και στη διατήρηση της υγείας.

Η πλήρης αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος έδωσε στην επιστημονική κοινότητα μια πληθώρα νέων πληροφοριών και δεδομένων.  «Ο τομέας της διατροφής δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση και να μην αναμιχθεί ενεργά στη νέα τροχιά πραγμάτων, όπου η γενετική και γονιδιακή πληροφορία άρχισε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη διατήρηση της υγείας και ομοιόσταση των οργανισμών, όσο και στην πρόληψη και θεραπεία ασθενειών», επισημαίνει η Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου, ερευνήτρια και σύμβουλος διατροφογενετικής (valentini@dnanutricoach.com).

LM: Ποιος είναι ο νέος τρόπος για να προστατέψουμε την υγεία και τη ζωή μας;

ΒΚ: Mέσω της διατροφογενετικής ανάλυσης, η οποία στην ουσία είναι μία αναλύση DNA και γίνεται συνήθως από δείγμα σάλιου, «διαβάζουμε» το γενετικό, δακτυλικό αποτύπωμα του ενδιαφερόμενου. Οι αναλύσεις διατροφογενετικής κοιτούν στοχευμένα εκείνες τις γενετικές παραλλαγές σε συγκεκριμένα γονίδια (που ονομάζονται SNPs, Single nucleotide polymorphisms στα αγγλικά) που οι έρευνες μας έχουν δείξει ότι σχετίζονται με διατροφικούς παράγοντες και διατροφο-εξαρτώμενες ασθένεις όπως π.χ. τα καρδιοαγγειακά νοσήματα. 

LM: Πως αξιοποιείται αυτή η γνώση;

BK: Εμείς παίρνουμε τη γενετική πληροφορία και τη μετατρέπουμε σε γνώση και σε τρόπο ζωής για να αντλήσουμε τα οφέλη της. Όλοι όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν «εκ των έσω» τον εαυτό τους, να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία τους, να τροποποιήσουν και να προσαρμόσουν τις καθημερινές τους συνήθειες, σεβόμενοι το γενετικό τους υπόβαθρο, μπορούν να επωφεληθούν.

LM: Πώς η διατροφογενετική, μας βοηθά σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής;

BK: Συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με τη διατροφή τους μετά από κάποιο πρόβλημα δυσανεξίας, δυσφορίας κλπ. Γιατί όμως να περιμένουμε να περάσουμε ένα χρονικό διάστημα για παράδειγμα με φούσκωμα, προβλήματα ύπνου, έλλειψη ενέργειας, κόπωση, δυσκολίες χώνεψης και προβλήματα τουαλέτας, ενώ μπορούμε να γνωρίζουμε εξαρχής τι συμβαίνει στο «εσωτερικό» μας; Με την εξέταση που κάνουμε μπορούμε να γνωρίζουμε αν έχουμε γενετική προδιάθεση για δυσανεξία στη λακτόζη ή την κοιλιοκάκη ή αργό ή γρήγορο μεταβολισμό του αλκοόλ ή της καφείνης και να μη χρειαστεί να βιώσουμε πιθανά αρνητικά συναισθήματα. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίζουμε την ευεξία και την ποιότητα της ζωής μας. Είναι σημαντικό όμως ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία εντοπίζουμε και την κλινική προδιάθεση του οργανισμού από ενδεχόμενη εμφάνιση διαφόρων παθήσεων.

LM: Κάποιος που θέλει να χάσει βάρος μπορεί να βοηθηθεί;

BK: Φυσικά. Τα αποτελέσματα μπορούν να σου δείξουν πώς το σώμα σου μεταβολίζει τα λίπη και τα έλαια της διατροφής σου, ενώ παράλληλα μπορούν να σου υποδείξουν ποια ένταση φυσικής δραστηριότητας σε ωφελεί περισσότερο. Το αν όμως κάποιος θα κάψει λίπος ή όχι, εξαρτάται 100% από τον ίδιο και το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει, όχι από τα αποτελέσματα διατροφογενετικής. Αυτό που χρειάζεται να έχουμε υπόψη μας είναι ότι δεν υπάρχει γρήγορη λύση που να αντιστρέφει μια κατάσταση που χρειάστηκε χρόνο για να δημιουργηθεί.

LM: Ποιο είναι το ιδανικό μοντέλο ανθρώπου για την ανάλυση DNA;

ΒΚ: Είναι αυτός που τον απασχολεί η υγεία του, η ευεξία του, έχει αναγνωρίσει τη σημασία της σωστής λειτουργίας του οργανισμού του και αναζητά να τον διαφυλάξει για το μέγιστο δυνατό χρόνο. Σήμερα πολλοί άνθρωποι επιδιώκουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά στερούνται εξατομικευμένης εφαρμογής και οδηγίας. Η γενετική γνώση εντοπίζει όσους ανταποκρίνονται καλύτερα, χειρότερα ή ουδέτερα στις ίδιες γενικές οδηγίες υγείας και βελτιώνει τη ζωή τους.

Valentini Konstantinidou MSc, PhD

valentini@dnanutricoach.com

www.dnanutricoach.com

Άννα Μαρία Παπίρη

Beauty Editor | Η Άννα Μαρία Παπίρη δίνει καθημερινά λύσεις και προτάσεις σε χιλιάδες αναγνώστες για θέματα ευζωίας, υγείας και σωστής εμφάνισης. Το 2014 και το 2015 ήταν σύμβουλος υγείας και ομορφιάς σε πολλά περιοδικά και portals. To 2012 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η επανάσταση της νεότητας» (www.anti-ageing.gr), έναν πλήρη οδηγό αντιγήρανσης από τις εκδόσεις Μίνωας. Το 2013 βραβεύτηκε για το βιβλίο της και την προσφορά της στον χώρο στα ετήσια «Απολλώνεια Βραβεία», που συνδιοργανώνονται μεταξύ άλλων από τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Γυμναστηρίων. Το 2016 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο «Η Δίαιτα Αλλιώς».