Ο χειμώνας είναι μια λατρεμένη περίοδος για όσους είναι ανθεκτικοί στο κρύο και τις ιώσεις. Προσπαθώντας να θωρακίσουμε τη διατροφή και το ανοσοποιητικό ώστε να παραμένουμε υγιής, πολύ σημαντικό ρολό παίζουν και τα βότανα. Ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου τα βότανα θα έπρεπε να είναι ο καθημερινός μας καφές. Προσφέρουν υγεία, ενισχύουν την ανοσία και μπορούμε να τα βρούμε παντού! Το παρακάτω τσάι είναι εξαιρετικό για όσους έχουν συμπτώματα καταρροής και πονόλαιμο ή για όσους θέλουν απλώς να προλάβουν το «κακό». Σε μικρή πυκνότητα γίνεται εξαιρετικό αντιβηχικό για μικρά παιδιά και το καλύτερο; Είναι άκρως αρωματικό!

 

Υλικά για το χειμωνιάτικο τσάι (3 άτομα)

  • 4 στικ κανέλας
  • 10 κόκκους κάρδαμου
  • 1 κομμάτι τζίντζερ (στο μέγεθος του μισού δάχτυλου)
  • 3 κόκκους πιπέρι
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 2-3 φύλλα ευκάλυπτου
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 3 φακελάκια μελισσόχορτο ή χαμομήλι
  • 3 κ.σ. μέλι (1 σε κάθε φλιτζάνι)
  • λίγο λεμόνι

 

Εκτέλεση

  1. Καθαρίστε το τζίντζερ σας και κόψτε το σε φέτες.
  2. Βάλτε σε ένα μπρίκι 1 φλιτζάνι νερό και μόλις πάρει βράση προσθέστε τα στικ κανέλας, το κάρδαμο, το τζίντζερ, το πιπέρι, τη ρίγανη, τον ευκάλυπτο και το θυμάρι κι αφήστε τα να βράσουν για περίπου 5 λεπτά.
Δέσποινα Μαρσέλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην κλινική διατροφή και στα αυτοάνοσα νοσήματα (B.Sc., M.Sc.)