Το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας. Η παραμικρή διατροφική «αταξία» ή «έλλειψη» πρώτα θα φανεί στο δέρμα μας και κατόπιν θα εκδηλωθεί σε άλλα συστήματα οργάνων. Ωστόσο, λίγοι αντιλαμβάνονται την άμεση σύνδεση της διατροφής με την υγεία του δέρματος και ελάχιστοι θα στραφούν στην βελτίωση του πιάτου τους, με στόχο την πρόσληψη, τη θεραπεία αλλά και την βελτίωση δερματικών παθήσεων. Ας δούμε απλές λύσεις που θα μας χαρίσουν ένα αψεγάδιαστο και λαμπερό δέρμα.

Νερό

Πρωταρχικό σημείο κλειδί για ένα υγειές δέρμα είναι η διατήρηση της ενυδάτωσης του. Η έλλειψη νερού μπορεί να κάνει την εμφάνιση της με πολλούς τρόπους. Το αποτέλεσμα φαίνεται είτε ως ξηρότητα, θαμπή επιδερμίδα, ξεφλούδισμα, είτε με πρόωρες ρυτίδες, κοκκινίλες, στίγματα κ.λπ.

Δυστυχώς όμως, το να πίνουμε πολύ νερό δεν εγγυάται και την σωστή απορρόφηση και χρήση του. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να βάλεις τα φρούτα και τα λαχανικά στην διατροφή σου. Μαζί με τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά, τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν φάρμακο για το δέρμα και εξασφαλίζουν την «ασπίδα προστασίας» του έναντι των περιβαλλοντολογικών τοξικών παραγόντων, που δυστυχώς δεν είναι πάντα αναπόφευκτοι.

TIP: Μην ξεχνάς ότι οι περισσότερες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά βρίσκονται στην φλούδα, στα κουκούτσια και είναι πολύ ευαίσθητες, γι’ αυτό καταναλώσετέ τα όσο πιο ανεπεξέργαστα γίνεται είτε επέλεξε βιολογικά προϊόντα

Πρωτεΐνη

Δεύτερο στοιχείο είναι η παροχή «τροφής» για την ανανέωση και το κτίσιμο των νέων κυττάρων. Τα κύτταρα μας αποτελούνται από πρωτεΐνη, οπότε και η εξασφάλιση της διασφαλίζει την παροχή δομικών συστατική για την δημιουργία νέων κυτταρικών δομών, όπως και του πολύτιμου κολλαγόνου. Εφόσον οι πρωτεΐνες του πιάτου μας περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, είμαστε σίγουροι ότι το σώμα μας θα παράγει το κολλαγόνο που χρειάζεται ενδογενώς. Γι’ αυτό και καταναλώνουμε γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρι, κρέας και φυτικές πρωτεΐνες όπως όσπρια και φροντίζουμε να συμπληρώνουμε κατά την διάρκεια της ημέρας μας την διατροφή μας με ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Λιπαρά, «Μην το αλείψεις, αλλά φάτο»

Εξίσου σημαντική στην δομή μας όμως είναι και η πρόσληψη λιπαρών, καθώς οι κυτταρικές μεμβράνες αποτελούνται κυρίως από λιπαρά και εμείς τις θέλουμε ρευστές και ελαστικές. Οι περισσότερες γυναίκες φοβούνται τα λιπαρά και θα προτιμήσουν να απλώσουν ελαιόλαδο και αβοκάντο στο πρόσωπο τους από να το αφήσουν να δράσει εσωτερικά. Σε αυτήν την περίπτωση ισχύει το: «μην το αλείψετε αλλά φάτε το»! Τα καλά λιπαρά είναι απαραίτητα για την υγεία και την ελαστικότητα του δέρματος, αλλά και την συγκράτηση του νερού, άρα και της ενυδάτωσης. Κατ’ επέκταση, αξίζει να βάλουμε στο πιάτο μας μικρές αλλά θρεπτικές ποσότητες από ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και αβοκάντο που είναι και πηγή βιταμίνης Ε, αλλά και λιπαρών ψαριών τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Η ισορροπία κορεσμένων, ακόρεστων και πολυαόρεστων λιπαρών, αλλά και των ω-3/ω-6 είναι πολύ σημαντική και για αυτό δεν πρέπει να απορρίπτουμε και να φοβόμαστε κανένα φυσικό λίπος, παρά μόνο τα τρανς (βλέπε υδρογονωμένα, τηγανητά, επεξεργασμένες τροφές κτλ)!

TIP: Πολλές δερματικές παθήσεις, όπως η ξηροδερμία διορθώνονται σχεδόν άμεσα με την εξισορρόπηση της πρόσληψης λιπαρών.

Βιταμίνη D

Για την ανακάλυψη του αιώνα, τη βιταμίνη D, που συντίθεται από την έκθεσή μας στον ήλιο, αρκετές μελέτες έχουν τεκμηριώσει την προστατευτική επίδραση της 1,25 (OH) 2D3 έναντι στην βλάβη του δέρματος από την UVB ακτινοβολία, ενώ διεγείρει την έκφραση αντιμικροβιακών γονιδίων, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των ευκαιριακών λοιμώξεων. Πολλές άλλες μελέτες, που την δοκίμασαν με θεραπεία από το στόμα, έδειξαν πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, η οποία συνδέεται με την αντιγήρανση. Επειδή η διαιτητικές πηγές της βιταμίνης είναι περιορισμένες, το 2009, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας και η Καναδική Αντικαρκινική Εταιρεία συνέστησαν συμπληρωματική πρόσληψη της βιταμίνης D από του σώματος 200 IU / ημέρα για τα παιδιά (0-14 y), 200 IU/ ημέρα για τον πληθυσμό ηλικίας μεταξύ 14-50 χρονών, 400 IU/ημέρα για άτομα ηλικίας 50-70 χρονών και 600 IU/ημέρα για άτομα άνω των 71ο έτος, με υψηλότερες προτεινόμενες δόσεις για άτομα σε κίνδυνο ανεπάρκειας.

Ύπνος, γιαούρτι

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν οφείλουμε να τρέφουμε μόνο τα δικά μας κύτταρα, αλλά και τους καλούς μικροοργανισμούς που ζουν στην επιφάνεια του δέρματός μας! Ναι δεν είμαστε μόνοι! Απεναντίας, όταν  έχουμε πολύ στρες, τρώμε επεξεργασμένες τροφές, αμελούμε την προσωπική υγιεινή και δεν κοιμόμαστε επαρκώς, οι καλοί μικροοργανισμοί μειώνονται και εμφανίζονται λοιμώξεις του δέρματος, τάση για ακμή και πολλά άλλα προβλήματα.

TIP: Λύση για αυτό είναι να εμβολιάσουμε τους καλούς οργανισμούς με νέα μέλη τρώγοντας περισσότερο γιαούρτι, κεφίρ και άλλες προβιοτικές τροφές, αλλά και να μην ξεχνάμε να τους ταΐζουμε με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες- πρεβιοτικά- όπως φρούτα λαχανικά όσπρια πλήρη δημητριακά.

Για αυτό λοιπόν υπάρχει λύση και βρίσκεται στο πιάτο μας!

Σεβόμαστε και ακούμε το δέρμα μας που μπορεί να μας πει πολλά πράγματα για την υγεία, αλλά και για το πόσο μας φροντίζουμε διατροφικά.

Βιβλιογραφία:

«Discovering the link between nutrition and skin aging» Silke K. Schagen, 1 , † Vasiliki A. Zampeli, 1 , 2 , † Evgenia Makrantonaki, 1 , 2 and Christos C. Zouboulis 1 ,* Dermatoendocrinol. 2012 Jul 1; 4(3): 298–307. doi:  10.4161/derm.22876