Το γάλα είναι η εύκολη διατροφική λύση για να ξεκινήσει την ημέρα του ένα παιδί, να καταπραΰνει την πείνα του μέσα στην ημέρα, να χαλαρώσει πριν πάει για ύπνο. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο εύκολα όταν ένα παιδί δεν ανέχεται καλά το γάλα, έχει αλλεργία ή απλώς δεν του αρέσει.  

Στην αρχή, κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργεί άγχος σε ένα γονιό κι από την εμπειρία μου με διάφορες τέτοιες περιπτώσεις, το γνωρίζω καλά. Το γάλα, άλλωστε, είναι το ρόφημα-σήμα κατατεθέν των παιδιών, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, ασβέστιο, πρωτεΐνη, που προωθεί την ανάπτυξη των οστών και την ανάπτυξη γενικότερα. Παιδιά ηλικίας 1-2 ετών χρειάζονται 2 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα για να καλύψουν τις ανάγκες τους, οι οποίες φτάνουν τις 3-4 μερίδες όσο μεγαλώνει και το παιδί. Ένα ποτήρι γάλα αποτελεί 1 μερίδα από μόνο του. 

Δεν χρειάζεται, όμως, να αγχώνεστε. Το γάλα δεν είναι η μοναδική πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης και σίγουρα δεν έρχεται το τέλος του κόσμου όταν το παιδί δεν μπορεί να το καταναλώσει. Οι εναλλακτικές είναι πολλές, φιλικές προς τα παιδιά και πολλές φορές πιο ωφέλιμες από το γάλα. 

 

Πώς να αξιοποιήσετε τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά 

Όταν δεν υπάρχει πρόβλημα ή αλλεργία με το γάλα, τότε μπορεί να μπει στη διατροφή του παιδιού… μεταμφιεσμένο ή να αξιοποιήσετε άλλες εναλλακτικές γαλακτοκομικών. Μπορείτε για παράδειγμα: 

  • Να του φτιάξετε ένα smoothie φρούτων, χρησιμοποιώντας 230 γραμμάρια γιαούρτι, ποσότητα που ισούται με 1 φλιτζάνι γάλα 
  • Να φτιάξετε μίνι πίτσες, χρησιμοποιώντας 45 γραμμάρια τυρί τριμμένο, που ισούται με 1 φλιτζάνι γάλα. 
  • Να αναμείξετε μισό φλιτζάνι κότατζ τσιζ με κομμάτια ανανά ή άλλου φρούτου, που ισούται με ¼ του φλιτζανιού γάλα. 
  • Να «μεταμορφώσετε» το γάλα του ή να το προσθέσετε σε πιο αγαπημένα του ροφήματα και φαγητά, όπως στο κακάο, σε σπιτικά milkshake, στη σούπα του, στα δημητριακά του. Δεν χρειάζεται να πιει ένα ποτήρι σκέτο γάλα αν δεν του αρέσει. 

 

Τι να κάνετε όταν δεν έχετε την επιλογή των γαλακτοκομικών 

Όταν η αποχή από το γάλα δεν είναι απλώς θέμα γούστου, αλλά θέμα αλλεργίας ή δυσανεξίας, τότε το παιδί δεν έχει την επιλογή των γαλακτοκομικών προϊόντων και έτσι το διατροφικό του πρόγραμμα αλλάζει. Και πάλι, όμως, μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του σε ασβέστιο με πολλούς τρόπους. Δοκιμάστε: 

  • Ροφήματα όπως το γάλα αμυγδάλου ή σόγιας μπορούν να χαρίσουν στο παιδί το ασβέστιο που χρειάζεται. Το γάλα σόγιας είναι κοντά στο αγελαδινό γάλα από διατροφική άποψη με περίπου την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης και δεν περιέχει λακτόζη, κάτι που δεν συναντάμε ούτε στο γάλα αμυγδάλου, το οποίο, επίσης, χαρίζει στο παιδί υψηλά επίπεδα μαγγανίου, σεληνίου και βιταμίνης Ε. Το γάλα αμυγδάλου είναι ακόμη πλήρες ασβεστίου. Διαλέξτε αυτό με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, πρωτεΐνη και βιταμίνη Dκαι έχετε υπόψη σας πως όταν υπάρχει αλλεργία, πρέπει να αποφεύγετε γενικά τα ζωικά γάλατα, όπως το κατσικίσιο, καθώς οι πρωτεΐνες του μπορεί να είναι παρόμοιες με αυτές του αγελαδινού. 
  • Ενισχυμένους χυμούς και εμπλουτισμένα δημητριακά με ασβέστιο και βιταμίνη D. 
  • Σαρδέλες, που αποτελούν καλές πηγές ασβεστίου. Μία μερίδα σαρδέλες φτάνει τα 380mg ασβεστίου, τη στιγμή που ένα ποτήρι γάλα φτάνει τα 300mg.  
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα οποία μπορείτε να έχετε πάντα ως σαλάτα ή συνοδευτικό στο πιάτο τους. Τα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε ασβέστιο και ειδικά η λαχανίδα (kale) μας παρέχει το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε ποσότητα ενός φλιτζανιού. Βάλτε λίγη λαχανίδα στα smoothies φρούτων τους και να είστε σίγουροι πως ούτε θα την καταλάβουν! 
  • Αποξηραμένα φρούτα, τα οποία στην πλειοψηφία τους παρέχουν στα παιδιά
    εκτός από ασβέστιο και μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο και φυλλικό οξύ. Αν δεν τους αρέσουν σκέτα ως σνακ, δοκιμάστε να τα αφήσετε να… «τρυπώσουν» στο κέικ τους, χρησιμοποιώντας σταφίδες, δαμάσκηνα, σύκα κ.ο.κ. 
  • Σάντουιτς με ταχίνι, μέλι και μπανάνα. Το ταχίνι φτάνει τα 65mg ασβεστίου σε 1 κουταλιά της σούπας, συν του ότι ο συνδυασμός αποτελεί ένα απολαυστικό, χορταστικό και θρεπτικό σνακ
Δέσποινα Μαρσέλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην κλινική διατροφή και στα αυτοάνοσα νοσήματα (B.Sc., M.Sc.)