Τα τυριά χωρίζονται σε 3 κατηγορίες: τα μαλακά, τα ημίσκληρα και τα σκληρά. Σε γενικές γραμμές τα σκληρά τυριά είναι πιο «συμπυκνωμένα» από τα μαλακά τυριά. Στην ίδια ποσότητα περιέχουν περισσότερο ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, περισσότερες πρωτεΐνες, αλλά και περισσότερα κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και θερμίδες.

Παρόλα αυτά, το λίπος του τυριού και το βουτυρικό οξύ δρα «προστατευτικά» στο καρδιαγγειακό και στο γαστρεντερικό σύστημα, ενώ η διαιτητική χοληστερόλη δεν επηρεάζει άμεσα την χοληστερόλη στο αίμα μας. Επίσης, τα σκληρά τυριά είναι χαμηλότερα σε λακτόζη και επομένως είναι πιο εύληπτα για άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη. Από την άλλη, τα μαλακά τυριά έχουν λιγότερο νάτριο, εκτός αν είναι συντηρημένα σε άλμη.

Οφέλη για την υγεία που ίσως δεν γνωρίζεις:

  • Η κατανάλωση τυριού που έχει υποστεί ζύμωση, πχ ροκφόρ, Gouda, βοηθά στην καταπολέμηση βακτηρίων, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, εξαιτίας των Lactobacillus που περιέχει. Επίσης, τα τυριά, που έχουν υποστεί ζύμωση, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προσφέροντας προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Η κατανάλωση σκληρού τυριού στο τέλος του γεύματος μαζί με φρούτα, όπως συνηθίζεται στην Γαλλία, προστατεύει την υγεία των δοντιών μας, εμποδίζοντας την προσκόλληση των οξέων.
  • Η κατανάλωση τυριού στο βραδινό βοηθά στην αϋπνία, λόγω της καζεΐνης και ενός αμινοξέος της τρυπτοφάνης, χωρίς όμως αίσθηση φουσκώματος, που μπορεί να προκαλέσει το γάλα.

Σωστές ποσότητες

Μια μερίδα 30γρ κίτρινου τυριού περιέχουν αντίστοιχα θρεπτικά συστατικά όσο 1 ποτήρι 250ml γάλακτος. Καλό θα ήταν να επιλέγουμε πλήρη «αυθεντικά» τυριά σε σωστές ποσότητες:

  • 40-50γρ. ή 2 κουταλιές της σούπας ή 3 δάκτυλα μαλακό τυρί
  • 30γρ.- 2 λεπτές φέτες ή 2 δάκτυλα σκληρό τυρί

Το λίπος του τυριού είναι απαραίτητο για να απορροφηθούν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως η D, ενώ το αλάτι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μειωθεί με ξαλμύρισμα.

Ωστόσο, καλό θα ήταν να μην συνοδεύουμε πιάτα με κρέας ή ψάρι με τυρί. Το τυρί είναι μια εξαιρετική λύση για να πάρουμε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και να χορτάσουμε, όταν συνοδεύοντας λαδερά, ζυμαρικά και άλλα πιάτα που δεν έχουν ζωικά προϊόντα.

Δοκιμάστε…

  • Κότατζ, κατίκι ή ανθότυρο με φρούτα, ξηρούς καρπούς και μέλι
  • Αραβική με κατίκι ή ανθότυρο μέλι και καρύδια
  • Σουβλάκια λαχανικών ή φρούτων με χαλούμι ή γραβιέρα
  • Πράσινες σαλάτες με ψητό μανούρι και όξινα φρούτα πχ φράουλες
  • Λαχανικά σε μπαστουνάκια με τυρί κρέμα
  • Ρολά λαχανικών πχ. από μαρούλι με τυρί
  • Καναπεδάκια με βάση αγγούρι ή καρότο με κότατζ
  • Αυγό γεμιστό με τυρί κατίκι και λαχανικά
  • Αλοιφές με τυρί κότατζ ή κατίκι μαζί με επιλογές όπως: γιαούρτι, πιπεριά Φλωρίνης, καυτερή πιπεριά, ξηρούς καρπούς, ρεβίθια, αγγούρι, σκόρδο, άνηθο, μαϊντανό, κουρκουμά, πάπρικά, πατέ ελιάς κτλ.

Τα τυριά, ειδικά τα ελληνικά, αποτελούν ένα γαστρονομικό θησαυρό και σε μικρές ποσότητες ενισχύουν με γεύση και θρέψη το διαιτολόγιο μας. Ας φάμε λοιπόν τυρί, γιατί μας κάνει καλό!