Η περιοχή της κοιλιάς και του στήθους αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, με συνέπεια το δέρμα να μην μπορεί να ακολουθήσει τους ίδιος ρυθμούς ανάπτυξης.

Ωστόσο για ορμονικούς λόγους, οι ινοβλάστες του δέρματος αυτή την εποχή δεν παράγουν αρκετό κολλαγόνο, με αποτέλεσμα ο συνδετικός ιστός να χάνει τη συνεκτικότητά του.  Λόγω της «αποδιοργάνωσης» της δομής του δέρματος, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και «σπάει», με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ροζ/μωβ γραμμές που στη συνέχεια γίνονται υπόλευκες:  οι γνωστές ραγάδες.

Η εμφάνιση των ραγάδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απασχολεί έως και το 90% των εγκύων.  Οι ραγάδες μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα και από το 1ο τρίμηνο.

  • Το πρώτο τρίμηνο οι ορμονικές αλλαγές του σώματος μειώνουν τη δραστηριότητα των κυττάρων που παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη.
  • Το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο η απότομη αύξηση βάρους και το «τέντωμα» του δέρματος αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης ραγάδων.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ

Ο σχηματισμός των ραγάδων μπορεί να οφείλεται και σε κληρονομική προδιάθεση και αυτό εξηγεί γιατί οι ραγάδες δεν εμφανίζονται σε όλες τις γυναίκες.  Πάντως, αν δημιουργηθούν, είναι σχεδόν αδύνατο να εξαφανιστούν.  Γι’ αυτό, είναι σημαντική η περιποίηση της επιδερμίδας ήδη από το 1ο τρίμηνο, με ένα εξειδικευμένο προϊόν.

Πρόληψη

Bepanthol Mammy Κρέμα προστασίας από τις ραγάδες. Ειδικά σχεδιασμένη για τις ανάγκες της επιδερμίδας της κοιλιάς της μέλλουσας μητέρας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το 1ο τρίμηνο αλλά και μετά τον τοκετό. Η σύνθεσή της περιέχει centella asiatica που βοηθά στη μείωση της εμφάνισης ραγάδων, προβιταμίνη Β5 και γλυκερίνη που θρέφουν και ενυδατώνουν το δέρμα. Επίσης, περιέχει αγνό ελαιόλαδο που ενισχύουν τον δερματικό φραγμό και συμβάλλουν στην ενίσχυσή του.

Bepanthol Cream
Άννα Μαρία Παπίρη

Beauty Editor | Η Άννα Μαρία Παπίρη δίνει καθημερινά λύσεις και προτάσεις σε χιλιάδες αναγνώστες για θέματα ευζωίας, υγείας και σωστής εμφάνισης. Το 2014 και το 2015 ήταν σύμβουλος υγείας και ομορφιάς σε πολλά περιοδικά και portals. To 2012 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η επανάσταση της νεότητας» (www.anti-ageing.gr), έναν πλήρη οδηγό αντιγήρανσης από τις εκδόσεις Μίνωας. Το 2013 βραβεύτηκε για το βιβλίο της και την προσφορά της στον χώρο στα ετήσια «Απολλώνεια Βραβεία», που συνδιοργανώνονται μεταξύ άλλων από τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Γυμναστηρίων. Το 2016 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο «Η Δίαιτα Αλλιώς».