Ίσως το πιο αγαπημένο μακροστοιχείο.  Ο γνωστότερος λόγος ένταξής του στη διατροφή μας είναι η μυϊκή σύνθεση,  ωστόσο δεν αφορά μόνο στους αθλητές, καθώς έχει πολύ περισσότερα οφέλη γενικότερα στην υγεία μας, που αξίζει να αναφερθούν.

Αρχικά, διασφαλίζει σαφέστατα τη μυϊκή μάζα, η οποία έχει την τάση να συρρικνώνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, προλαμβάνοντας έτσι σοβαρά νοσήματα που ενδέχεται να εμφανιστούν. Επιπλέον ενισχύει το ανοσοποιητικό εξασφαλίζοντας τη σωστή παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης, και των αντίστοιχων συνεπειών της. Αποδείχθηκε και επισήμως πως προάγει τη μακροζωία αναστέλλοντας ασθένειες της γήρανσης, αλλά και διατηρώντας τη νεότητα λόγω της αυξημένης ανακατασκευής ιστών και κυττάρων. Συγκεκριμένα, εφόσον δηλαδή το 20% του συνολικού μας βάρους (π.χ. τα μαλλιά, το δέρμα, τα κόκκαλα, τα όργανα, οι ορμόνες, τα ένζυμά μας…)  αποτελείται από πρωτεΐνες, αντιλαμβανόμαστε και τα άμεσα ευεργετικά της οφέλη. Ακόμα και η γονιδιακή έκφραση επηρεάζεται από τις διατροφικές μας επιλογές με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τέλος, ας μην ξεχνάμε πως δημιουργεί αίσθηση κορεσμού αντιμετωπίζοντας έτσι πιθανές λιγούρες, και έμμεσα μας συγκρατεί από πιθανές παρασπονδίες.

Η ποιότητα της πρωτεΐνης όμως διαφέρει αναλόγα με το είδος φαγητού που επιλέγουμε. Βασίζεται στην περιεκτικότητα των δομικών της στοιχείων που ονομάζονται αμινοξέα, τα οποία απελευθερώνονται κατά την πέψη της και είναι υπεύθυνα για τα πολλαπλά οφέλη της υγείας μας. Συνεπώς, συστήνεται και η πρόσληψη πλήρων πρωτεϊνών σε κάθε μας γεύμα, γι’ αυτό και παράθετουμε αλφαβητικά μερικές εναλλακτικές πηγές ποικίλων γεύσεων, αποκλειστικά υψηλής βιολογικής αξίας.

Καλές πηγές πρωτεΐνης καθίστανται οι ακόλουθες:

Γαλακτοκομικά: αυγό, γάλα, γιαούρτι, τυρί

Κρεατικά: αρνί, βίσωνας, γαλοπούλα, ελάφι, κοτόπουλο, κουνέλι, λαγός, μοσχάρι, ορτύκι, πάπια, στρουθοκάμηλος, φασιανός, χοιρινό…

Ψαρικά: αστακός, γαρίδα, γλώσσα, καλαμάρι, μπαρμπούνι, μύδι, ξιφίας πέστροφα, σαρδέλα, σολωμός, στρείδι, τόνος, τσιπούρα, φαγκρί, χταπόδι…

Φυτά: σόγια, τόφου

Lifeme

Healthy is the new Sexy!