Ο καθένας μπορεί να αναπτύξει ραγάδες, αν και τείνουν να επηρεάζουν περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες. Μπορούν να εμφανιστούν σε μια σειρά από μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του στομάχου, των μηρών, των γοφών, των μαστών, των άνω βραχιόνων και της κάτω ράχης. Αυτός ο τύπος ουλής συμβαίνει όταν το δέρμα δεν μπορεί να επιστρέψει στην κανονική μορφή μετά από μια περίοδο έντονης μεταβολής, συχνά λόγω εγκυμοσύνης, αύξησης βάρους, απώλειας βάρους ή εφηβείας. Περισσότερο από το 50 τοις εκατό των γυναικών αντιμετωπίζουν ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σχετικά με την αντιμετώπισή τους υπάρχουν ελάχιστα διαθέσιμα ιατρικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των τρεχουσών θεραπειών για τις ραγάδες. Συχνά εξασθενούν με το πέρασμα του χρόνου χωρίς κάποια θεραπεία και δεν δημιουργούν σοβαρούς μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία. 

Συμπτώματα 
Πριν κάνουν την εμφάνισή τους οι ραγάδες το δέρμα μπορεί να φαίνεται λεπτό και ροζ. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε ερεθισμό ή φαγούρα. Τα σημάδια αναπτύσσονται αρχικά ως ανυψωμένες λωρίδες που μπορεί να είναι κόκκινες, μοβ, ροζ, ή σκούρο καφέ, ανάλογα με το χρώμα του δέρματος. Οι ραγάδες μετά την εμφάνισή τους τελικά ξεθωριάζουν και ισιώνουν και τείνουν να αλλάζουν σε αργυρόχρωμο χρώμα με την πάροδο του χρόνου.
 

Αίτια και αντιμετώπιση
Το δέρμα αποτελείται από τρία βασικά στρώματα. Οι  σχηματίζονται στο χόριο ή στο μεσαίο στρώμα, όταν ο συνδετικός ιστός τεντώνεται πέρα από τα όρια της ελαστικότητάς του. Αυτό οφείλεται συνήθως στην ταχεία διαστολή ή συστολή του δέρματος. 

Καθώς το σώμα αναπτύσσεται, οι συνδετικές ίνες στο χόριο τεντώνονται σιγά-σιγά για να διευκολύνουν την αργή ανάπτυξη. Ωστόσο, η ταχεία ανάπτυξη οδηγεί σε αιφνίδια επέκταση. Αυτό προκαλεί τη διάσπαση της επιδερμίδας, επιτρέποντας την εμφάνιση βαθύτερων στρωμάτων του δέρματος. 

Είναι πιο πιθανό να αναπτυχθούν και να γίνουν πιο σοβαρές όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα κυκλοφορούντος κορτιζόνης, ή όταν εφαρμόζεται κορτιζόνη στο δέρμα. Η κορτιζόλη, η ορμόνη στρες που παράγεται από τα επινεφρίδια, μετατρέπεται σε κορτιζόνη. Αυτό εξασθενεί τις ελαστικές ίνες στο δέρμα. 

Η θεραπεία για τις ραγάδες είναι τις περισσότερες φορές δαπανηρή και δεν είναι πάντα αποτελεσματική. 

Κρέμες, λοσιόν και πλαστική χειρουργική έχουν προταθεί ως θεραπείες για ραγάδες, αν και υπάρχουν ελάχιστα ιατρικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα αυτών των θεραπειών. 

Οι τρέχουσες θεραπείες είναι ιδιαίτερα περιορισμένες στην ικανότητά τους να προσφέρουν μακροχρόνιες βελτιώσεις για όλους τους τύπους δέρματος.  

Τα τεντώματα συχνά εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου και καθίστανται απαρατήρητα. Για τις γυναίκες που αναπτύσσουν ραγάδες κατά την εγκυμοσύνη, αυτές συνήθως γίνονται λιγότερο αισθητές περίπου 6 έως 12 μήνες μετά τον τοκετό. 

Το μακιγιάζ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συγκαλύψει τα ραγάδες σε πιο εκτεθειμένες περιοχές του σώματος. 

 Πρόληψη
Δεν είναι πάντα δυνατή η πρόληψη των ραγάδων. Ωστόσο, τα παρακάτω βήματα μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο:

  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. 
  • Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Η κατανάλωση της κατάλληλης ποσότητας βιταμινών Α και C μπορεί να βοηθήσει στη στήριξη του δέρματος, καθώς και των μεταλλικών στοιχείων ψευδάργυρο και πυρίτιο. 
  • Προσπαθήστε να έχετε μια αργή και σταδιακή αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 
Lifeme

Healthy is the new Sexy!