Πολλοί ισχυρίζονται ότι ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να ενισχύσουν το μεταβολισμό σας, όπως το πράσινο τσάι, ο καφές, τα μπαχαρικά και τα ενεργειακά ποτά. Δεν υπάρχουν όμως πολλά αποδεικτικά στοιχεία πίσω από αυτούς τους ισχυρισμούς και στην καλύτερη περίπτωση η επίδραση στο μεταβολισμό σας είναι οριακή. Επίσης, ο κάθε άνθρωπος ανταποκρίνεται διαφορετικά σε κάθε προϊόν.

Επιπλέον, εάν δεν μπορείτε να κάνετε έλεγχο στην ταχύτητα του μεταβολισμού σας, μπορείτε να ελέγξετε πόσες θερμίδες καίτε σχετικά με το επίπεδο της σωματικής σας δραστηριότητας. Όσο πιο δραστήριοι είστε, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε. Στην πραγματικότητα, μερικοί άνθρωποι που λένε πως έχουν γρήγορο μεταβολισμό είναι πιθανώς πιο δραστήριοι – και ίσως πιο νευρικοί – από τους άλλους.

Τρεις αποτελεσματικοί τρόποι να κάψετε θερμίδες:

  • Αερόβια άσκηση: η αερόβια άσκηση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κάψετε θερμίδες. Στόχος σας θα πρέπει να είναι τα 150 λεπτά άσκησης, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και το κολύμπι, ανά εβδομάδα. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί κάνοντας 30 λεπτά κάθε μέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, σε 30λεπτα σετ. Για να χάσετε βάρος, είναι πιθανό να χρειαστεί να κάνετε περισσότερα από 150 λεπτά την εβδομάδα και κάποιες αλλαγές στη διατροφή σας.
  • Προπόνηση ισχύος: ο μυϊκός ιστός καίει περισσότερες θερμίδες από τον λιπώδη, άρα η αύξηση της μυϊκής σας μάζα θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Μην ανησυχείτε, δεν χρειάζεται να γίνετε και ο Σβαρτζενέγκερ! Στόχος είναι να κάνετε δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης για δύο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα που να κινητοποιούν όλες τις μεγάλες ομάδες μυών (πόδια, γοφούς, πλάτη, κοιλιά, στήθος, ώμους και χέρια) – τέτοια άσκηση είναι η άρση βαρών ή η βαριά κηπουρική.

Μπορεί ο αργός μεταβολισμός να οφείλεται σε ιατρικές παθήσεις;

Ορισμένες ασθένειες και παθήσεις μπορεί να επιβραδύνουν το μεταβολισμό σας, όπως το σύνδρομο του Κάσινγκ και ο υποθυρεοειδισμός (η υπολειτουργία του θυρεοειδούς), αλλά τις περισσότερες φορές αυτό που φταίει είναι η πρόσληψη περισσότερων θερμίδων από όσες καίτε. Ωστόσο, αν αισθάνεστε ότι μπορεί να έχετε κάποιο πρόβλημα που δεν επιλύεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής, ζητήστε ιατρική συμβουλή.

Lifeme

Healthy is the new Sexy!