Η εγκυμοσύνη φέρνει μια ποικιλία αλλαγών στο σώμα. Μπορούν να ποικίλουν από τις συνήθεις και τις αναμενόμενες αλλαγές, όπως οίδημα και κατακράτηση υγρών, έως λιγότερο γνωστές, όπως αλλαγές στην όραση. Δες παρακάτω όσα πρέπει να ξέρεις σχετικά με αυτές.

Ορμονικές αλλαγές
Οι ορμονικές και φυσιολογικές αλλαγές που έρχονται με την εγκυμοσύνη είναι μοναδικές. Οι έγκυες γυναίκες παρουσιάζουν αιφνίδιες και δραματικές αυξήσεις των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Παρουσιάζουν επίσης αλλαγές στην ποσότητα και τη λειτουργία ορισμένων άλλων ορμονών. Αυτές οι αλλαγές δεν επηρεάζουν μόνο τη διάθεση. Μπορούν επίσης:

  • Να δημιουργήσουν τη «λάμψη» της εγκυμοσύνης
  • Να βοηθήσουν σημαντικά στην ανάπτυξη του εμβρύου
  • Να αλλάξουν τη φυσική επίδραση της άσκησης και της σωματικής δραστηριότητας.

 

Αλλαγές οιστρογόνων και προγεστερόνης
Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι οι κύριες ορμόνες εγκυμοσύνης. Μια γυναίκα παράγει περισσότερα οιστρογόνα κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης παρά σε όλη τη διάρκεια της ζωής της όταν δεν είναι έγκυος. Η αύξηση των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιτρέπει στη μήτρα και τον πλακούντα να:

  • Βελτιώσουν την αγγείωση (ο σχηματισμός αιμοφόρων αγγείων)
  • Μεταφερθούν θρεπτικές ουσίες
  • Υποστηριχθεί το αναπτυσσόμενο μωρό

Επιπλέον, πιστεύεται ότι τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την ωρίμανση του εμβρύου.

Τα επίπεδα οιστρογόνων αυξάνονται σταθερά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και φτάνουν στο ανώτατο σημείο τους στο τρίτο τρίμηνο. Η ταχεία αύξηση των επιπέδων οιστρογόνων κατά το πρώτο τρίμηνο μπορεί να προκαλέσει τη ναυτία που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του αγωγού γάλακτος που διευρύνει τα στήθη.

Τα επίπεδα προγεστερόνης είναι επίσης εξαιρετικά υψηλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι αλλαγές στην προγεστερόνη προκαλούν χαλάρωση των συνδέσμων και των αρθρώσεων σε όλο το σώμα. Επιπλέον, υψηλά επίπεδα προγεστερόνης προκαλούν αύξηση των εσωτερικών δομών, όπως οι ουρητήρες. Οι ουρητήρες συνδέουν τα νεφρά με τη μητρική κύστη. Η προγεστερόνη είναι επίσης σημαντική για το μετασχηματισμό της μήτρας από το μέγεθος ενός μικρού αχλαδιού – σε μη κυοφορούμενη κατάσταση – σε μια μήτρα που μπορεί να φιλοξενήσει ένα πλήρες μωρό.

 

Αλλαγές στην όραση
Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν αλλαγές όρασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που χαρακτηρίζονται από αυξημένη μυωπία. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τους ακριβείς βιολογικούς μηχανισμούς πίσω από αλλαγές στην όραση. Οι περισσότερες γυναίκες επιστρέφουν στην κανονική τους όραση μετά τον τοκετό.

Οι συνήθεις αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν θολότητα και δυσφορία με τους φακούς επαφής. Οι έγκυες γυναίκες συχνά εμφανίζουν αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Οι γυναίκες με προεκλαμψία ή διαβήτη κύησης μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σπάνιων οφθαλμικών προβλημάτων, όπως αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς ή απώλεια όρασης.

 

Αλλαγές γεύσης και οσμής
Οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν αλλαγές στην αίσθηση της γεύσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Προτιμούν συνήθως πιο αλμυρές τροφές και γλυκά τρόφιμα από τις μη εγκύους. Έχουν επίσης υψηλότερο όριο για την έντονα ξινή, αλμυρή και γλυκιά γεύση. Η δυσγευσία, μείωση της ικανότητας γεύσης, παρατηρείται συνήθως κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Ορισμένες προτιμήσεις γεύσης μπορεί να διαφέρουν ανά τρίμηνο. Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν επίσης μεταλλική γεύση στο στόμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τη ναυτία και μπορεί να υποδεικνύει μια ανισορροπία θρεπτικών ουσιών. Κατά καιρούς, οι έγκυες επίσης αναφέρουν αλλαγές στην αίσθηση της όσφρησης. Πολλοί περιγράφουν μια αυξημένη ευαισθησία σε μια ποικιλία οσμών. Υπάρχουν ελάχιστα συνεπή και αξιόπιστα δεδομένα που δείχνουν ότι οι έγκυες γυναίκες παρατηρούν και εντοπίζουν συγκεκριμένες οσμές και ένταση οσμών περισσότερο από τις μη έγκυους ομολόγους τους. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των εγκύων γυναικών αναφέρει μια αισθητή αύξηση της ευαισθησίας στις οσμές.

 

Αλλαγές στο στήθος
Τα στήθη των εγκύων γυναικών συχνά υποβάλλονται σε μια σειρά σημαντικών αλλαγών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς τα σώματά τους προετοιμάζονται να προμηθεύουν γάλα στο νεογέννητο μωρό. Οι ορμόνες κατά την εγκυμοσύνη που επηρεάζουν τη χρώση του δέρματος συχνά σκουραίνουν την περιοχή. Καθώς μεγαλώνουν τα στήθη, οι έγκυες γυναίκες μπορεί να αισθανθούν τρυφερότητα ή ευαισθησία και παρατηρούν ότι οι φλέβες είναι πιο σκούρες και οι θηλές προεξέχουν περισσότερο από ό, τι πριν από την εγκυμοσύνη. Μερικές γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν ραγάδες στα στήθη, ιδιαίτερα εάν υποστούν ταχεία ανάπτυξη. Πολλές γυναίκες θα παρατηρήσουν επίσης μια αύξηση στο μέγεθος της θηλής.

 

Αλλαγές στον τράχηλο
Ο τράχηλος ή η είσοδος στη μήτρα υποβάλλονται σε φυσικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εργασίας. Σε πολλές γυναίκες, ο ιστός του τράχηλου πυκνώνει και γίνεται σταθερός και αδενικός. Μέχρι λίγες εβδομάδες πριν από τον τοκετό, ο τράχηλος μπορεί να μαλακώσει και να διασταλεί ελαφρώς από την πίεση του αναπτυσσόμενου μωρού.

Στην αρχή της εγκυμοσύνης, ο τράχηλος παράγει ένα παχύ βλεννώδες βούλωμα για να σφραγίσει τη μήτρα. Το βύσμα εκδιώκεται συχνά στην καθυστερημένη εγκυμοσύνη ή κατά την γέννα. Αυτό ονομάζεται επίσης αιματηρή επίδειξη. Τα βλεννώδες στίγματα με μικρή ποσότητα αίματος είναι κοινά καθώς η μήτρα προετοιμάζεται. Πριν από την γέννα, ο τράχηλος διαστέλλεται σημαντικά, μαλακώνει, επιτρέποντας στο μωρό να περάσει από το κανάλι γέννησης.

Lifeme

Healthy is the new Sexy!