«Πώς ξεκολλάει η τσίχλα από τα ρούχα;». Όλοι μας έχουμε διαβάσει άπειρες συμβουλές, προκειμένου να αφαιρέσουμε τη συνθετική αυτή ύλη από το αγαπημένο μας μπλουζάκι. Τι συμβαίνει, όμως, όταν πρέπει να την ξεφορτωθούμε από τον ίδιο τον οργανισμό μας;

Οι Έλληνες πρωτομάσησαν μαστίχα το 50 μ.Χ, ενώ οι Μάγιας χρησιμοποίησαν αντίστοιχα τη ρητίνη από το δέντρο sapote. «Παραδοσιακές» συνήθειες που είχαν ως στόχο τον καθαρισμό των δοντιών, την πέψη, την ανανέωση της αναπνοής. Δυστυχώς, η μεταγενέστερη συνθετική τσίχλα «φιλοδωρεί» το σώμα μας με επικίνδυνα συστατικά, τα οποία συνδέονται με ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

Προτού δεχτείτε την τσίχλα που θα σας προσφέρει ο διπλανός σας, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τα πάντα για το περιεχόμενό της, για να μην …μασήσετε για άλλη μια φορά.

5 επικίνδυνα συστατικά που περιέχονται στις τσίχλες

 • ασπαρτάμη
 • βάση τσίχλας
 • BHT
 • φωσφορικό ασβέστιο και
 • τεχνητά χρώματα (διοξείδιο του τιτανίου)
 1. Η ασπαρτάμη

Η ασπαρτάμη έχει συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως γενετικές ανωμαλίες, αύξηση βάρους, καθώς και σοβαρές, θανατηφόρες διαταραχές όπως το Alzheimer, ο καρκίνος, η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, ο διαβήτης, η πολλαπλή σκλήρυνση, το άσθμα και η παχυσαρκία. Σχεδόν όλες οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη περιέχουν ασπαρτάμη ως τεχνητή γλυκαντική ουσία. Αυτό το στοιχείο περιλαμβάνει δύο ενώσεις που μπαίνουν στο σώμα σας: το ξυλόπνευμα (ένα δηλητήριο) και την φορμαλδεΰδη, η οποία δεν φιλτράρεται από το συκώτι και τα νεφρά.

 1. Βάση τσίχλας

Λίγοι γνωρίζουμε τι ακριβώς συνιστά τη «βάση» της τσίχλας, εκτός από τους ίδιους τους κατασκευαστές. Η βάση της τσίχλας είναι στην πραγματικότητα ένα μείγμα ελαστομερών, για ελαστικότητα, ρητίνων, που είναι συνδετικά και μαλακτικά, πλαστικοποιητών, οι οποίοι μαλακώνουν τα ελαστομερή, συστατικών για την υφή και αντιοξειδωτικών, που εμποδίζουν την οξείδωση της βάσης και βοηθούν στη διατήρηση της γεύσης, όσο η τσίχλα βρίσκεται στα ράφια. Τον κατάλογο των συστατικών συμπληρώνει το οξικό πολυβινύλιο, που λέγεται και «ξυλουργική κόλλα», ή «λευκή κόλλα» και η παραφίνη, η οποία είναι ένα υποπροϊόν του πετρελαίου. Ναι, σωστά διαβάσατε!

 1. BHT (βουτυλοϋδροξυτολουόλιο)

Η χρήση αυτής της χημικής ουσίας έχει απαγορευθεί σε πολλές χώρες του κόσμου, λόγω της αποδεδειγμένης τοξικότητάς της. Ωστόσο, χρησιμοποιείται ακόμη στις ΗΠΑ ως συντηρητικό σε τσίχλες και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα. Το βουτυλοϋδροξυτολουόλιο έχει συνδεθεί με την νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, την υπερδραστηριότητα στα παιδιά και την τοξικότητα στο οργανικό σύστημα, ενώ έχει κατηγορηθεί και ως καρκινογόνο.

 1. Φωσφορικό ασβέστιο

Ένα ιδιαίτερα επεξεργασμένο παράγωγο γάλακτος, που χρησιμοποιείται ως παράγοντας λεύκανσης. Μετά από μία περίπτωση δηλητηρίασης βρέφους στην Κίνα, η ουσία αυτή τράβηξε την προσοχή. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ακόμη μελέτες που να αποδεικνύουν τις μακροχρόνιες βλαβερές της επιδράσεις.

 1. Τεχνητά Χρώματα

Οι λεγόμενες «χρωστικές ουσίες» παράγονται από το πετρέλαιο. Αυτή η καταγωγή τους, τους δίνει καρκινογόνες ιδιότητες.

4 εναλλακτικά tips για δροσερή αναπνοή:

 • Δοκιμάστε μερικές σταγόνες από έλαιο μέντας
 • Μη μένετε με άδειο στομάχι όλη μέρα
 • Η κατανάλωση δροσερών φρούτων σημαίνει και δροσερή αναπνοή
 • Μην τρέφεστε μόνο με καφέ και τσιγάρο όλη μέρα
 • Φροντίστε την στοματική σας υγιεινή: χαλασμένο δόντι ισοδυναμεί με άσχημη αναπνοή
Lifeme

Healthy is the new Sexy!