There is (no) happy end

Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να χωρίσεις. Πόσο μάλλον, όταν ξέρεις ότι ο άλλος δε θέλει να χωρίσετε και δεν του έχει περάσει καν η ιδέα από το μυαλό, τότε είναι που η δυσκολία, γίνεται έμπρακτος προβληματισμός. Γιατί σκέφτεσαι ότι δε θέλεις να τον πληγώσεις. Εσύ θέλεις να χωρίσετε άμεσα, ανώδυνα, πολιτισμένα και μάλιστα αν γίνεται να συνεχίσει να σε βλέπει ως το ίδιο συμπαθητικό άτομο που γνώριζε. Λοιπόν, πρέπει να καταλάβεις πως αυτό γίνεται σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Καλού κακού, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για όλα τα σενάρια..

Ο καλύτερος τρόπος να χωρίσεις είναι ένας και μοναδικός. Μπορεί να μην υπάρχει η σωστή στιγμή, το κατάλληλο timing και η θετική προδιάθεση, αλλά σίγουρα υπάρχει ο σωστός τρόπος. Πρόσωπο με πρόσωπο. Ώριμα και έντιμα. Δεν εγγυώμαι ότι δε θα αποβεί επώδυνο, ενδέχεται να υπάρξει τσακωμός, μπορεί να προκύψουν κλάματα και δράματα, αλλά τουλάχιστον θα ξέρεις ότι τίμησες τον άνθρωπο που περάσατε κάποιες στιγμές μαζί, μα κυρίως τον εαυτό σου που αποτελούσε μέρος αυτής της σχέσης.

 

Breaking bad

Μπορεί να μην υπάρχει όμορφος τρόπος να χωρίσεις, σίγουρα όμως υπάρχει κακός. Δυστυχώς υπάρχουν όχι μόνο κακοί, αλλά και πολύ άσχημοι τρόποι να “ξαποστείλεις” κάποιον. Ακολουθούν κάποιοι που ευελπιστώ να μην υιοθετήσετε..

Στέλνεις τελεσίγραφο. Με sms, viber, inbox, email κλπ
Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Και μπορεί να την κατηγορούμε ασυστόλως πως είναι απρόσωπη, αλλά αυτή η απρόσωπη διάσταση της είναι που μας συνδέει και μας αποσυνδέει με τεράστια ευκολία από του ανθρώπους. Το να χωρίζεις κάποιον γραπτώς και συνοπτικώς, είναι σημείο των καιρών που διανύουμε. Το έχουμε ακούσει σίγουρα. Κάποιοι το χαρακτηρίζουν αγενές, κάποιοι δειλό, μερικοί θρασύ, άλλοι ανήθικο. Για ορισμένους όμως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Και η ουσία πάραυτα είναι πως με τα συγκεκριμένα μέσα το μήνυμα γίνεται ξεκάθαρο από τον παραλήπτη, καθώς αντιλαμβάνεται πως η απόφαση του αποστολέα είναι τελεσίδικη και άπαξ και πάτησε το send το θεωρεί τετελεσμένο γεγονός.

Εσύ θα με χωρίσεις!
Κοινώς, θα κάνω ότι χρειαστεί για να σε φτάσω στο σημείο να με χωρίσεις εσύ. Κάποιοι κυρίως από αδυναμία και επιφανειακές ευαισθησίες δε μπορούν να πουν ευθέως αυτό που επιθυμούν και προτιμούν να βγάλουν το χειρότερο τους εαυτό από το να πουν στον άλλον σίγουρα πιο όμορφα και πιο ωραία πως δε θέλουν πλέον αυτή τη σχέση. Έτσι εφευρίσκουν τεχνικές με τις οποίες φέρονται απαίσια στο έτερο τους ήμισυ και σκόπιμα καταφέρνουν να προκαλέσουν το χωρισμό.

Α! Το έμαθες;
Συμβαίνει και αυτό, όπως συμβαίνουν πολλά ανεξήγητα πράγματα στη ζωή. Υπάρχουν άτομα που επιλέγουν να ανακοινώσουν τον επιθυμητό χωρισμό τους σε γονείς, αδέρφια, φίλους, γνωστούς και άσχετα πρόσωπα πέραν του άμεσα ενδιαφερομένου με απώτερο σκοπό να ενημερώσει κάποιος από αυτούς τον “ανυποψίαστο” σύντροφο πως δεν είναι πια σύντροφος. Υπάρχει και χειρότερο σενάριο. Να το πληροφορηθεί από το νέο σύντροφο…

Lost
Το πάω για τσιγάρα και δεν ξαναγυρίζω είναι ολίγον τι ξεπερασμένο. Το πλέον σύνηθες είναι σταματώ να επικοινωνώ μαζί σου χωρίς καμία προειδοποίηση. Δεν απαντώ σε κλήσεις, μηνύματα και ευελπιστώ ότι αργά ή γρήγορα θα καταλάβεις ότι άδικα ανησυχείς, καθώς εγώ ζω, απλά εσένα δε σε θέλω στη ζωή μου πια. Έλα όμως που μέχρι να αντιληφθεί ο άλλος ότι δε σε βούτηξαν οι εξωγήινοι, έχει ανησυχήσει πραγματικά και χτυπάει τα κουδούνια του σπιτιού σου. Κι όταν καταλάβει ότι δεν εξαφανίστηκες από τη γη, αλλά μόνο από το δικό του οπτικό πεδίο, σου στέλνει χιλιάδες μηνύματα απορίας, γιατί του έχεις αφήσει χιλιάδες αναπάντητα ερωτήματα. Το να αποφεύγεις κάποιον, δεν είναι λύση, ούτε σημαίνει λήξη. Είναι μια καθυστέρηση που δημιουργεί περισσότερα μπερδέματα, παρά ξεμπερδέματα, γιατί κάποια στιγμή θα αναγκαστείς να βγεις από το σπίτι και να δώσεις εξηγήσεις!

Έτσι, ξαφνικά!
Πώς λένε ότι τα καλύτερα έρχονται εκεί που δε τα περιμένεις; Έτσι ακριβώς έρχονται και τα χειρότερα! Μπορεί να περάσατε ένα υπέροχο σαββατοκύριακο και να κάνετε σχέδια για τις καλοκαιρινές σας διακοπές, αλλά κανείς δε μπορεί να σου εγγυηθεί ότι δε θα φάει μια φλασιά το βράδυ που βλέπετε ταινία και δε θα σου ζητήσει να χωρίσετε. Εσύ φυσικά θα θεωρήσεις ότι δε το εννοεί ή ότι έκανες κάτι λάθος και τον πείραξε, αλλά η αλήθεια είναι πως το σκέφτεται καιρό και δεν έβρισκε την κατάλληλη ευκαιρία να στο πει.

Σου κάνω δώρο την ελευθερία σου!
Δε συνέβη μόνο στη Ζέτα Μακρυπούλια ως Ηλέκτρα στην κινηματογραφική ταινία “Μόλις χώρισα” που της το ανακοίνωσε ο Πέτρος με μήνυμα στον τηλεφωνητή λίγο πριν το πάρτυ γενεθλίων της. Δυστυχώς, έχει τύχει σε αρκετούς, αντί να περιμένουν το δώρο γενεθλίων από τη σχέση τους, να μαθαίνουν εκείνη την ημέρα πως δεν έχει ούτε δώρο, ούτε έχουν πλέον σχέση.

Δώσε κι άλλο πόνο!
Πόσο άκαρδος μπορεί να είναι κάποιος για να επιλέξει να σε χωρίσει στην εξεταστική, στην απόλυση, σε μια δύσκολη φάση που περνάς; Ίσως το κάνει, σκεπτόμενος πως δε θα δώσεις πολύ μεγάλη σημασία, καθώς αυτή την περίοδο σε απασχολεί κάτι σημαντικότερο. Το αποτέλεσμα φυσικά είναι να υποστείς τέτοιο σοκ που ακόμα και αν μπορούσες να διαχειριστείς σε κάποιο βαθμό τη δυσκολία που περνάς, να νιώθεις πως αποτελείς ένα ακόμη παράδειγμα που επιβεβαιώνει το νόμο του Μέρφυ.

 

Δάφνη Δρεμέτσικα

Communications Specialist