Όπως και σε ένα τέλειο γεύμα, το ορεκτικό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπούμε στο λαχταριστό κυρίως πιάτο, και το επιδόρπιο ο ιδανικός τρόπος για να «κλείσουμε» γευστικά τη βραδιά, έτσι και στη γυμναστική, προτού αρχίσουμε να πέφτουμε με τα μούτρα στο …κυρίως της εντατικής προπόνησης, καλό θα ήταν να ξεκινούσαμε την άσκηση προθερμαίνοντας τους μυς και να βάζαμε τον επίλογο με χαλάρωση και διατάσεις.

Συμβουλές για καλή προθέρμανση

Η προπόνηση με «κρύους» μυς μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Αντιθέτως, η προθέρμανση αντλεί οξυγονωμένο αίμα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, στους μυς σας και αυξάνει τους παλμούς και την αναπνοή σας.

  • Μία καλή προθέρμανση θα πρέπει να διαρκεί δέκα περίπουλεπτά και να γυμνάζει όλες τις βασικές μυϊκές ομάδες.
  • Για καλύτερα αποτελέσματα, αρχίστε αργά και ανεβάστε μετά ρυθμό.
  • Οι περισσότερες προθερμάνσεις επικεντρώνονται σε καρδιαγγειακές ασκήσεις και ασκήσεις πλήρους εύρους, όπως τα άλματα και τα βαθιά καθίσματα.
  • Μπορείτε να κάνετε απλούστερη προθέρμανση, εφόσον το επιθυμείτε, με απλό βάδιν και κυκλικές κινήσεις των χεριών ή ακόμα και να χορέψετε το αγαπημένο σας τραγούδι.

Χαλάρωση

Μετά την προπόνηση, καλό είναι να αφιερώνετε 5 με 10 λεπτά στη χαλάρωση, ή αλλιώς «αποθεραπεία» του σώματος, με μια σειρά αργών κινήσεων που θα επαναφέρουν την αναπνοή και τους παλμούς στα φυσιολογικά, καθώς και στις διατάσεις, οι οποίες θα αποτρέψουν μυϊκές κράμπες.

  • Μία συνεδρία γιόγκα θα σας χαλαρώσει μετά την έντονη άσκηση, βοηθώντας σημαντικά στη λειτουργία της αναπνοής.
  • Χαλαρό περπάτημα και ένα δροσερό ντους συμβάλλουν στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, ώστε να επανέλθει το αίμα στην καρδιά.
  • Μία αποτελεσματική συνεδρία χαλάρωσης περιλαμβάνει και διατάσεις, ώστε να χαλαρώσουν και να επιμηκυνθούν οι μυς σας σε όλη την έκταση του σώματος και να βελτιώσει το εύρος κίνησης.
  • «Κρατήστε» την κάθε διάταση για 10 με 30 δευτερόλεπτα – όσο περισσότερο, τόσο πιο βελτιωμένη ευελιξία θα έχετε. Όπως και στην προθέρμανση, είναι προτιμότερο να μεταβαίνετε από την μία διάταση στην άλλη χωρίς διακοπή.
Lifeme

Healthy is the new Sexy!