Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπτά

Μερίδες: 8

Υλικά:

Για την ζύμη με αλεύρι ολικής και γιαούρτι:

  • 350 γρ. αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι
  • 1 φλιτζάνι (200 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
  • ½ φλιτζάνι (125ml) ελαιόλαδο, και λίγο ακόμη για την ταρτιέρα
  • ½ κουταλάκι baking powder
  • 1 κουταλάκι ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο

Για την γέμιση:

  • 1 κιλό τοματίνια, τα μικρότερα που θα βρείτε
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • ½ κουταλάκι ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • ½ κουταλάκι ξερό θυμάρι ή θρούμπι, τριμμένο
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη καρύδας
  • 2 κουταλιές κρέμα βαλσαμικού κλασσική BRAVA
  • ¾ φλιτζανιού (130 γρ.) θρυμματισμένη φέτα
  • ¾ φλιτζανιού (130 γρ.) ανθότυρο λιωμένο με το πηρούνι*
  • 2 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 κουταλιά κάππαρη, ξεπλυμένη
  • 1/3 φλιτζανιού (50 γρ.) ψιλοκομμένες λιαστές τομάτες, διατηρημένες σε λάδι
  • ½ φλιτζάνι (40 γρ.) τριμμένη γραβιέρα

Εκτέλεση:

Για την ζύμη:

  1. Βάζετε στον κάδο του πολυμίξερ το αλεύρι, το γιαούρτι το ελαιόλαδο το αλάτι, τη ρίγανη και το baking powder και ενεργοποιείται το μίξερ για να ανακατευθούν καλά και να γίνει μια ζύμη ψιχουλιαστή.
  2. Προσθέτετε το αυγό και ανακατεύετε μέχρι να δημιουργηθεί μια εύπλαστη, μαλακιά ζύμη, που δεν κολλάει.
  3. Λαδώνετε ελαφρά μια ταρτιέρα 27-28 εκ. και στρώνετε την ζύμη πάνω καλύπτωντας και τα τοιχώματα. Τρυπήστε την επιφάνεια της με ένα πηρούνι, σκεπάστε την με μια διάφανη μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για  45 λεπτά – 1 ώρα.
  4. Βγάλτε τη από ψυγείο και ψήστε τη σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, για 20 λεπτά περίπου.

Για την γέμιση:

  1. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, και προσθέτετε τα τοματίνια (αν είναι μεγάλα, κόψτε τα στα δύο). Προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι, την ρίγανη το θυμάρι και τη ζάχαρη και σοτάρετε για 3-4 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν τα τοματίνια και η φλούδα τους να ζαρώσει ομοιόμορφα, ανακατεύοντας προσεκτικά.
  2. Προσθέτετε την κρέμα βαλσαμικού και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμη ανακατεύοντας προσεκτικά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να φύγει η αψάδα του ξυδιού. Αποσύρουμε από την φωτιά.
  3. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε την φέτα με το ανθότυρο και προσθέτουμε τα αυγά, την κάππαρη και τις λιαστές τομάτες και ανακατεύουμε καλά.

Για την τάρτα:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο C.
  2. Αδειάστε το μείγμα των τυριών πάνω στην άδεια τάρτα και ισιώστε την επιφάνεια με την ράχη του κουταλιού.
  3. Τοποθετείστε πάνω στο μείγμα τυριών τα τοματίνια σε κυκλική διάταξη, το ένα δίπλα στο άλλο, πιέζοντάς τα να βυθιστούν στο μείγμα μέχρι τη μέση.
  4. Πασπαλίζουμε την τάρτα με την τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε για 30-35 λεπτά. Σερβίρουμε την τάρτα χλιαρή.

Σημειώσεις:

*Ή στραγγιστό γιαούρτι.