Μια νόστιμη ελβετική τάρτα με σέσκουλα εμπνευσμένη από την κλασική γαλλική συνταγή “tourte de blettes” (πίτα με σέσκουλα) γεμάτη με ψητά κουκουνάρια και φραγκοστάφυλα. 

Χρόνος προετοιμασίας: 25’ 

Χρόνος μαγειρέματος: 30’  

 Swiss-Chard-Tart-gourmandeinthekitchen.com-glutenfree-paleo

Υλικά 

Για την ζύμη 

  • 30g κουκουνάρια 
  • 30g αλεύρι ταπιόκας 
  • 196g αλεύρι αμυγδάλου 
  • ½ κουτ. γλ. αλάτι 
  • 30g λάδι καρύδας 
  • 1 αυγό λευκό (εκτός από τον κρόκο για το γέμισμα) 

Για τη γέμιση 

  • 1 κουτ. σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 
  • 2 μικρές σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 
  • ¼ κουτ. γλ. νιφάδες κόκκινου πιπεριού 
  • 1 μεγάλο ματσάκι σέσκουλα, κομμένα κατά προσέγγιση (τα φύλλα μόνο) με νερό ακόμα στα φύλλα του 
  • 3 αυγά συν 1 κρόκο αυγού 
  • 120ml γιαούρτι πλήρους γάλακτος (κατά προτίμηση πρόβειο γάλα ή γάλα καρύδας κεφίρ ή γάλα καρύδας για paleo) 
  • ½ κουτ. γλ. θαλασσινό αλάτι 
  • ¼ κουτ. γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 
  • 1 κουτ. σ.  φραγκοστάφυλα ή σταφίδες (προαιρετικά) 
  • 60g κουκουνάρια, ψημένα 
  • 30-60g φέτα από πρόβειο γάλα (παραλείψτε για paleo) 

 

Εκτέλεση  

Για τη ζύμη 

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. 
  2. Χτυπήστε τα κουκουνάρια και το αλεύρι ταπιόκας σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνει ένα λεπτό μείγμα. Προσθέστε το αλεύρι αμυγδάλου, το αλάτι και το βούτυρο από γκι ή το λάδι καρύδας και ανακατέψτε τα καλά ώστε να γίνουν ένα μείγμα. Ταυτόχρονα ενώ ανακατεύετε, προσθέστε το ασπράδι και συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια εύθρυπτη ζύμη.  
  3. Βάλτε στη ζύμη σε ένα ταψί 9 ιντσών πατώντας την ομοιόμορφα στις άκρες χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας και την παλάμη του χεριού σας. Τραβήξτε τη ζύμη προς τα πάνω με ένα πιρούνι και παγώστε την για τουλάχιστον 20 έως 30 λεπτά ή τοποθετήστε την στην κατάψυξη για 10 λεπτά πριν το ψήσιμο.  
  4. Ψήστε την για 15 έως 18 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα. 
  5. Βγάλτε την από το φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει, μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση. 

 

Για τη γέμιση 

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. 
  2. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, το σκόρδο και τις κόκκινες πιπεριές σε μεσαία φωτιά σε ένα μέσο τηγάνι για 1 λεπτό μέχρι να αρωματιστούν αλλά όχι να γίνουν καφέ. 
  3. Προσθέτετε τα σέσκουλα και το μείγμα με το λάδι και τα μπαχαρικά. Καλύψτε εν μέρει και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 5 με 7 λεπτά), ανακατεύοντας και προσθέτοντας μια κουταλιά της σούπας νερό, αν τα φύλλα φαίνονται πολύ ξηρά. Αφήστε στην άκρη για να κρυώσει ενώ κάνετε την κρέμα. 
  4. Χτυπήστε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ με το γάλα καρύδας ή το γιαούρτι και αλατοπίπερο. Ανακατέψτε το μείγμα με τα σέσκουλα και τα φραγκοστάφυλα ή τις σταφίδες. 
  5. Ρίξτε τη γέμιση στην τάρτα και διασκορπίστε τα κουκουνάρια (και τη φέτα αν τη χρησιμοποιήσετε) πάνω στην επιφάνεια. Ψήστε μέχρι να ροδίσει και να είναι σταθερή, (περίπου 30 έως 35 λεπτά) καλύπτοντας την άκρη της κρούστας με αλουμινόχαρτο αν απαιτείται αν ροδίσει πολύ γρήγορα. 
  6. Αφήστε να κρυώσει τελείως και σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου. 

 

Πηγή: http://gourmandeinthekitchen.com

Lifeme

Healthy is the new Sexy!