Τελικά, δεν είμαστε κατά φαντασίαν ασθενείς!

Νιώθουμε έντονο και επίμονο πόνο στην πλάτη εδώ και καιρό. Επισκεπτόμαστε τον ορθοπεδικό και περιμένουμε να διαγνώσει …τα χειρότερα!  Όταν, όμως, η διάγνωση είναι πιο καθαρή και από ανοιξιάτικο ουρανό, έρχεται η στιγμή να αναρωτηθούμε: μήπως είμαστε κατά φαντασίαν ασθενείς;

Σύμφωνα με άρθρο του «Psychology Today», πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ο χρόνιος πόνος  δεν οφείλεται μόνο σε φυσικό τραυματισμό. Δεν είμαστε φαντασιακοί ασθενείς, αλλά πραγματικοί. Μόνο που αυτή τη φορά, δεν ευθύνεται κάποιο πέσιμο, τράβηγμα, ή παλαιότερο τράνταγμα, για τον πόνο που βιώνουμε, αλλά το καθημερινό άγχος και τα συναισθηματικά προβλήματα. Γιατί, όμως, πονάει η πλάτη μας, ή τα πόδια μας, ενώ η κλινική μας εικόνα είναι άριστη; Ήρθε η ώρα να μάθουμε τους λόγους που νοσούν …συναισθηματικά μερικά από τα μέρη του σώματός μας:

Πόνος στο κεφάλι

Οι πονοκέφαλοι, ή ακόμη και οι ημικρανίες έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Η κατάποση, όμως, διαφόρων αναλγητικών, δεν επιφέρει κανένα αποτέλεσμα, αφού μετά από λίγο διάστημα, ο πόνος επανέρχεται δριμύτερος. Η αιτία του εντοπίζεται συχνά στο καθημερινό στρες, από την ώρα που ξυπνάμε για να πάμε στη δουλειά, μέχρι το βράδυ που θα κοιμηθούμε. Εξασφαλίστε χρόνο για χαλάρωση και εκτονώστε την ένταση. Η συνταγή δεν είναι πολύπλοκη. Έφτασε η στιγμή που σχολάτε και θέλετε να πάτε σπίτι γρήγορα, αλλάζοντας δύο και τρία μέσα μαζικής μεταφοράς; Πάρτε απόφαση ότι τίποτε δε θα αλλάξει προς το καλύτερο, αν σας καταπιεί το άγχος. Προσπαθήστε να πάρετε κάποιες μέρες, όπου οι υποχρεώσεις σας είναι λιγότερες, ένα και μόνο μέσο μεταφοράς, έστω κι αν η διαδρομή σας διαρκέσει λίγο παραπάνω απ’ ότι συνήθως.

Πόνος στο λαιμό, ή τον αυχένα

Η κακή στάση του σώματος μπροστά από τον υπολογιστή στο σπίτι ή το γραφείο, ευθύνονται πολλές φορές για πιασίματα και έντονους πόνους, ειδικά στον αυχένα. Δυστυχώς, δε μπορούμε πάντοτε να εστιάσουμε στην αιτία του πόνου. Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι ο αυχένας, αλλά και ο λαιμός νοσεί, επειδή αισθανόμαστε ανασφάλεια; Ας αναρωτηθούμε πόσο μας επηρεάζει η γνώμη των άλλων για εμάς και πόσο αγαπάμε οι ίδιοι τον εαυτό μας. Μήπως ήρθε η στιγμή για περισσότερη αυτοεκτίμηση; Μην ξεχνάμε ότι η αυτοκριτική δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στα μειονεκτήματα. Κάπου- κάπου πρέπει να δούμε τον υπέροχο άνθρωπο που κρύβεται μέσα μας και να τον αποδεχτούμε.

Πόνος στους ώμους και την πλάτη

Επωμιστήκαμε πολλά βάρη! Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ο πόνος στους ώμους προειδοποιεί: το συναισθηματικό φορτίο που σηκώνουμε είναι υπεράνω των δυνάμεών μας και χρειαζόμαστε επειγόντως συναισθηματική στήριξη. Όσο δυνατοί και αν δείχνουμε, χρειαζόμαστε κάποιον να μοιραστεί τα καθημερινά βάρη: τις στενοχώριες, το άγχος για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις, τις δύσκολες αποφάσεις.  Δυο καρπούζια δε χωράνε κάτω από μία μασχάλη. Κατανείμετε το συναισθηματικό βάρος. Όλο και κάποιος θα είναι πρόθυμος για να μοιραστεί λίγα από τα ζόρια!

Πόνος στους αγκώνες

Οι «παλιοί» έλεγαν ότι …φταίει ο καιρός! Υγρασία, απότομη αλλαγή καιρικών συνθηκών, βρίσκουν τρωτές τις κλειδώσεις μας και μας θυμίζουν ότι μεγαλώσαμε. Ο πόνος, όμως, στους αγκώνες έχει να κάνει και με τις αλλαγές στην ίδια μας τη ζωή. Πόσο έτοιμοι νιώθουμε για να ανταπεξέλθουμε σε ένα καινούργιο κεφάλαιο; Σε μία σχέση; Σε έναν καινούργιο εργασιακό χώρο; Οι αλλαγές ποτέ δεν ήταν εύκολες. Χρειαζόμαστε πάντα χρόνο προσαρμογής. Ας κάνουμε αυτό το δώρο στον εαυτό μας. Ένα βήμα κάθε φορά. Ακόμη και μια επικείμενη ευχάριστη αλλαγή, όπως η μετακόμιση σε ένα πιο όμορφο σπίτι, δεν μας αφήνει ανεπηρέαστους. Πάρτε το χρόνο σας!

Πόνος στα γόνατα

Ο πόνος στο γόνατο είναι συχνό φαινόμενο, ειδικά για όσους εργάζονται όρθιοι χωρίς να κινούνται, ή και σε εκείνους που έκαναν ατασθαλίες το καλοκαίρι και το «πληρώνουν» τώρα με μερικά κιλά παραπάνω, που βαραίνουν τον κορμό και τους γονατίζουν κυριολεκτικά! Μπορεί, όμως, να αποτελεί και σημάδι εγωκεντρισμού. Τα γόνατά σας δεν είναι το κέντρο του σώματός σας. Ούτε και εσείς το κέντρο του κόσμου. Αφήστε τα να ξεμουδιάσουν και πάρτε τα φώτα από πάνω τους! Περπατώντας στο δρόμο δείτε γύρω σας τι συμβαίνει και σε άλλους ανθρώπους, και ειδικά εκείνους που βρίσκονται στη ζωή σας. Αφιερώστε την προσοχή και το χρόνο σας σε καταστάσεις που δεν αφορούν άμεσα εσάς.  Βοηθήστε κάποιον που έχει ανάγκη, με όποιον τρόπο εσείς μπορείτε.

Πόνος στα πόδια

Ο πόνος στα πόδια εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους: σαν μόνιμες κράμπες, ή πιασίματα που δεν εννοούν να φύγουν. Η αρνητική ενέργεια έχει πολλές επιπτώσεις στο σώμα μας, ιδιαίτερα στην περίπτωση που νοσούμε από κατάθλιψη ήπιας μορφής. Μία παρατεταμένη περίοδος «ισχνών αγελάδων», αδυνατίζει όλο και περισσότερο τις άμυνές μας. Ανακαλύψτε τις μικρές χαρές της ζωής. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και …αφουγκραστείτε το υγρό χώμα μετά τη βροχή, εξασκείστε το χόμπι που πάντα θέλατε και ποτέ δεν είχατε χρόνο να αφιερώσετε, ή ακόμη, δώστε αγάπη σε ένα ζωάκι και γίνετε συγκάτοικοι! Η αγάπη που θα σας ανταποδώσει, είναι ικανή να διώξει οποιονδήποτε πόνο.

Lifeme

Healthy is the new Sexy!