Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου

Συνέντευξη_Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου LIFEME

Τι χαρακτηρίζετε ως υγιεινό τρόπο ζωής;
Πρόκειται για το συνδυασμό μικρών, καθημερινών και συστηματικών συνηθειών που προάγουν την υγεία και την ευεξία του ατόμου σε βάθος χρόνου. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής περιλαμβάνει αρμόζουσες συνήθειες διατροφής, μαγειρικής, άσκησης και φυσικής δραστηριότητας, ύπνου και ξεκούρασης, ψυχολογίας, εργασίας και κοινωνικότητας. Ο υγεινός τρόπος ζωής οφείλει να είναι προσαρμόσιμος ανάλογα με την ηλικία, τις ανάγκες, το περιβάλλον και τη γενετική προδιάθεση του κάθε ατόμου. Για παράδειγμα, ο υγεινός τρόπος ζωής νοείται  διαφορετικά για έναν κάτοικο της Κρήτης και για έναν κάτοικο της Νέας Υόρκης. Συνεπώς και οι οδηγίες για ένα υγιεινό τρόπο ζωής οφείλουν να είναι διαφορετικές για αυτές τις 2 περιπτώσεις. Αυτό διότι οι οδηγίες πρέπει να είναι χειροπιαστές, άμεσα και εύκολα υλοποιήσιμες και να διαρκούν στο χρόνο, προκειμένου το άτομο να χαίρεται βέλτιστη υγεία για περισσότερα χρόνια.

 

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη διατροφογενετική;
Από την αρχή της ερευνητικής μου πορείας (2001) ασχολήθηκα με τις ευεργετικές δράσεις της διατροφής στην πρόληψη ασθενειών και την προάσπιση της ανθρώπινης υγείας. Όταν αποκωδικοποιήθηκε το ανθρώπινο γονιδίωμα και η ερευνητική κοινότητα έλαβε έναν τόσο μεγάλο όγκο νέων δεδομένων, η διατροφογενετική και το αδερφάκι της η διατροφογενομική ήταν ο νέος κλάδος που γεννήθηκε στο χώρο της διατροφικής έρευνας. Ημουν αρκετά τυχερή τότε να ξεκινάω το διδακτορικό μου (2006) στην Ισπανία ως υπότροφος του ΙΚΥ στο νέο αυτό κλάδο. Εκτοτε, η εξέλιξη ήταν και είναι αλματώδης και είναι τιμή μου που έχω συμβάλλει και εγώ ένα λιθαράκι στη δημιουργία αυτής της νέας γνώσης.

 

Γιατί κάποιος αξίζει να «ερευνήσει» τα γονίδια του; Τι απαντήσεις μπορεί να λάβει;
Είναι σαν να ρωτάμε γιατί κάποιος αξίζει να κάνει ένα τσεκ-απ. Αυτή τη στιγμή μπορεί να φαντάζει είδος πολυτελείας  η γνώση των γονιδίων μας και της γενετικής μας προδιάθεσης, αλλά σε λίγα χρόνια θα είναι άλλη μία σύνηθης εργαστηριακή ανάλυση. Όταν κάποιος αναλύει σήμερα τα γονίδιά του μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα τη γενετική του προδιάθεση για διάφορες ασθένειες, παθήσεις, ευαισθησίες και προδιαθέσεις. Μη ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος έχει 30,000 γονίδια, οπότε ανάλογα με το τι ενδιαφέρει το κάθε άτομο, μπορεί να αναλύσει και τα αντίστοιχα γονίδια.

 

Μπορεί να βοηθήσει η διατροφογενετική κάποιο άτομο που προσπαθεί να χάσει βάρος;
Η διατροφογενετική αναλύει εκείνα τα γονίδια που επηρεάζουν και σχετίζονται με τη διατροφή και τις διατροφο-εξαρτώμενες ασθένειες. Ευτυχώς ή δυστυχώς αυτές είναι οι περισσότερες, κοινές ασθένειες του δυτικού κόσμου σήμερα. Υπέρταση, διαβήτης τύπου 2, παχυσαρκία, καρδιοαγγειακά είναι μερικές μόνο από τις παθήσεις στις οποίες η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο. Συνεπώς, γνωρίζοντας τη γενετική προδιάθεση του ατόμου για το πώς μεταβολίζει, τί ανάγκες συγκεκριμένες έχει σε βιταμίνες, ποιες είναι οι ευαισθησίες του και ποια η προδιάθεση του να αναπτύξει αυτές τις ασθένειες, η διατροφογενετική ουσιαστικά πετυχαίνει 100% ακριβείς οδηγίες και για την απώλεια βάρους. Το σημαντικότερο όμως είναι, κατά τη γνώμη μου, ότι εξηγεί στο άτομο τις μοριακές του ιδιαιτερότητες και αποφεύγει λύσεις βιαστικές, κοινότυπες και δοκιμαστικές, που κουράζουν και αποκαρδιώνουν όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Είναι αυτό που λέμε στα αγγλικά one size does NOT fit all.


Υπάρχει κάποιος δημοφιλής κανόνας σχετικά με τον υγιεινό τρόπο ζωής που δεν αποτελεί υγιεινός σύμφωνα με τα γονίδια;
Γενικά, δεν είμαι οπαδός των δημοφιλών κανόνων, διότι συνήθως δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα αλλά σε πρόσκαιρες ανάγκες της αγοράς και καθορίζονται με όχι πάντα επιστημονικά κριτήρια. Αν θες όμως ένα παράδειγμα, που δυστυχώς αντιμετωπίζω πολύ τελευταία και στην Ελλάδα και στην Ισπανία είναι μια γενική, άτυπη οδηγία να κόβει ο κόσμος τα γαλακτομικά λόγω θεωρητικής δυσανεξίας στη λακτόζη. Αυτό έχουμε δει να προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας διότι επηρεάζει συνδυαστικά και συνεργιστικά διαφορετικά μεταβολικά μονοπάτια, πολύ περισσότερο όταν το άτομο δεν παρουσιάζει γενετική δυσανεξία στη λακτόζη.

 

Έχεις κάποιο motto που ακολουθείς;
Η αλήθεια είναι πώς όχι, χαχα. Εχω μια έμφυτη περιέργεια και ανάγκη ανακάλυψης οπότε προσπαθώ να λειτουργώ με κριτικό πνεύμα, να είμαι προσαρμοστική και ευέλικτη σε πεποιθήσεις και Motto  που ακολουθώ.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;
Ο άμεσος επαγγελματικός μου στόχος είναι να φέρω το DNANUTRICOACH® στην Ελλάδα και να γνωρίσει ο κόσμος τη διατροφογενετική μας μέθοδο. Ήδη έχω ξεκινήσει τα πρώτα βήματα και συνεργασίες και λαμβάνω την υποστήριξη του Φυτώριου Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας του Δήμου Κηφισιάς, που με στηρίζει σε αυτή μου την προσπάθεια.

 

DNA-NUTRICOACH-negativo
DNA-NUTRICOACH-negativo
Lifeme

Healthy is the new Sexy!