Μπαίνεις μέσα στο γυμναστήριο την πρώτη ημέρα και παρατηρείς γύρω σου. Οι περισσότεροι άλλοι άνθρωποι εκεί μέσα έχουν αρκετά μέτρια φυσική κατάσταση, και κάθε φορά ξανά και ξανά κάποιος ξεχωρίζει. Συνεχίζεις την οπτική σάρωση της εγκατάστασης και έπειτα το βλέμμα σου πέφτει σε μια χούφτα τύπων και κοριτσιών που μοιάζουν με αγάλματα των θεών του Ολύμπου.

Ποια είναι η επόμενη σου σκέψη; Εάν είσαι ο αισιόδοξος τύπος, μπορεί να σκεφτείς ότι και εσύ μπορείς να τα καταφέρεις με αυστηρό πρόγραμμα. Αυτή θα ήταν μια αρκετά υγιής οπτική, όχι; Ένα μείγμα θετικότητας και ελπίδας, χωρίς καμία πραγματική ζήλια να εισέρχονται στην εικόνα.

Ρεαλιστικά, η αντίδρασή σου μπορεί να είναι λιγότερο αισιόδοξη. «Κοίτα αυτούς, τα γονίδια είναι πολύ άδικα. Ποτέ δεν θα μπορέσω να φτάσω αυτό το αποτέλεσμα».

Η κατώτατη γραμμή είναι ότι το ζήτημα της γενετικής κρέμεται βαριά πάνω από την κουλτούρα γυμναστικής και προκαλεί άφθονο ανήσυχο ψυχισμό. Αλλά όλα είναι πραγματικά βασισμένα στα γονίδιά σου; Ας ρίξουμε μια ματιά:

Γονίδια και απώλεια βάρους
Πριν από μερικά χρόνια, εμφανίστηκε κάποια έρευνα που συνδέει κατηγορηματικά μια συγκεκριμένη περιοχή γονιδίων με τον κίνδυνο παχυσαρκίας και την κατανάλωση ενέργειας.

Κακά νέα, σωστά;

Αλλά όχι τόσο γρήγορα. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε σε έγκριτο περιοδικό διαπίστωσε ότι, παρόλο που το γονιδιακό σύμπλεγμα συνδέεται με την παχυσαρκία, δεν φαίνεται να έχει καμία επίδραση στην ικανότητα των ανθρώπων να καίνε λίπος.

Αυτό δεν είναι ούτε το τέλος της ιστορίας. Άλλες πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ακόμη και τα γενετικά ταυτόσημα δίδυμα μπορεί να έχουν μεγάλη διαφορά στις πιθανότητές τους να είναι παχύσαρκοι, με ένα δίδυμο «πριμοδοτημένο» για την παχυσαρκία και το άλλο «γονατισμένο» στην καύση λίπους.

Ο λόγος; Επιγενετική – που σημαίνει τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται τα γονίδια. Ή με άλλα λόγια, αν ένα γονίδιο είναι «ενεργοποιημένο» ή «εκτός». Εδώ είναι το μυστικό. Αυτοί οι επιγενετικοί παράγοντες προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο ζωής. Στην πραγματικότητα, οι αλλαγές στη διατροφή και τα επίπεδα άγχους είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τους επιγενετικούς παράγοντες.

 

Γονίδια και χτίσιμο μυών
Οι bodybuilders αγαπούν να μιλάνε για γονίδια. Είναι σχεδόν σαν να είναι … καλά, στα γονίδιά τους;

Λοιπόν, η έρευνα υποδηλώνει ότι η μυϊκή δύναμη και η άλιπη ανάπτυξη είναι «ιδιαίτερα κληρονομικά χαρακτηριστικά», με περίπου το 30-80% του μυϊκού δυναμικού να κληρονομούνται.

Βασικά, όχι ακριβώς. Στην πραγματικότητα, η έρευνα που έγινε για να εντοπίσει συγκεκριμένα γονίδια που συνδέονται με τη μυϊκή δύναμη και την ανάπτυξη έχει εμφανίσει σχεδόν τίποτα. Δεν βρέθηκε κανένα γονίδιο που να συνεισφέρει περισσότερο από το 5% σε αυτά τα χαρακτηριστικά, ενώ τα περισσότερα ήταν της τάξης του 1-3%.

Πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτό; Λοιπόν, ένα μέρος για να δούμε μπορεί να είναι ο καλός παλιός μας φίλος, επιγενετική. Ένα μεγάλο ερευνητικό έργο,  υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη μυών έχει ένα μεγάλο επιγενετικό συστατικό, με την έκφραση γονιδίων να αλλάζει από παράγοντες του τρόπου ζωής όπως ο τύπος της άσκησης, η ηλικία και οι ασθένειες.

 

Συμπέρασμα
Υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία ότι παίζουν ένα μέτριο έως σημαντικό ρόλο στην προδιάθεση ανάπτυξης συγκεκριμένων χαρακτηριστικών.

Η πραγματικότητα είναι ότι πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα, ειδικά στον νέο τομέα της επιγενετικής, υποδηλώνουν ότι υπάρχει πολύ περισσότερο στην εικόνα από ό, τι συναντά το μάτι. Ορισμένα γονίδια συνδέονται στενά με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και η ανάπτυξη των μυών έχει ένα μεγάλο «κληρονομικό» συστατικό. Ωστόσο, ταυτόχρονα, οι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να αλλάξουν δραματικά τον τρόπο έκφρασης των γονιδίων μας, στο βαθμό που ακόμη και τα ίδια δίδυμα μπορούν να έχουν εντελώς διαφορετικές προδιαθέσεις σωματικής διάπλασης.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ζοφερά όταν επηρεάζετε τα μικροβιοκτόνα του εντέρου, τα οποία φαίνεται να έχουν μερικά από τα ισχυρότερα συνολικά αποτελέσματα στη φυσική μας κατάσταση.

Υπάρχει μια ιδέα του παλιού κόσμου πως γεννιόμαστε με ένα γενετικό πρότυπο που παραμένει κολλημένο καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής. Η σύγχρονη επιστήμη μας λέει ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν αυτά τα γονίδια μπορεί πραγματικά να αλλάξει από το πώς επιλέγουμε να ζήσουμε. Μπορείς να ξεκινήσεις σε ένα ορισμένο επίπεδο φυσικής κατάστασης και με ορισμένες δυνάμεις και αδυναμίες, αλλά ο τρόπος με τον οποίο φέρεσαι στον εαυτό σου και οι συνήθειες του τρόπου ζωής σου μπορούν να αλλάξουν εντελώς το παιχνίδι, ακόμα και τη γενετική σου προδιάθεση. Στην πραγματικότητα, μπορούν να σε μετατρέψουν σε ένα εντελώς διαφορετικό άτομο.

Οι παλιές δικαιολογίες δεν υπάρχουν πια. Η φυσική σου κατάσταση είναι στα χέρια σου. Ώρα να δράσεις. Έχεις πολλά να κερδίσεις και τίποτα να χάσεις!

Lifeme

Healthy is the new Sexy!