Για πολλούς το σούσι είναι απλά «ωμό» ψάρι, για άλλους μια διαιτητική «λύση» και για άλλους μια γαστρονομική απόλαυση.

Το σούσι στο μικροσκόπιο του διαιτολόγου είναι ένα πιάτο υψηλής βιολογικής αξίας, εφόσον επιλεχθεί σωστά. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για τελείως ωμό ψάρι, αλλά για μαριναρισμένο, καπνιστό ή περασμένο στον ατμό.

Υπάρχουν πολλά είδη σούσι. Στις Ευρωπαϊκές κουζίνες, οι σεφ προσπαθούν να φέρουν το σούσι πιο κοντά στις γευστικές προτιμήσεις των πελατών τους, ενισχύοντας το με πολλά υλικά, μετατρέποντάς το παράλληλα σε μια θερμιδική βόμβα.

Τα «παραδοσιακά» είδη είναι:

  • Nigiri
  • Maki
  • Sashimi

Το σούσι περιέχει σαν βάση το μη σπυρωτό, λευκό ρύζι, μια τροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή ανεβάζει το ζάχαρο στο αίμα μας γρήγορα και δεν μας χορταίνει εύκολα.

Sashimi Σούσι

Από αυτή την άποψη το Sashimi, η πλέον «πρωτόγονη» μορφή σούσι, δηλαδή «ωμό» ψάρι «ψημένο» σε μαρινάδα χωρίς τη συνοδεία ρυζιού ή λαχανικών, είναι η καλύτερη επιλογή. Το sashimi είναι αρκετά «δύσκολο» και ενδείκνυται κυρίως για τους εκπαιδευμένους στην κουλτούρα και τη γεύση του sushi. Με περίπου 40 θερμίδες ανά τεμάχιο, 5-6 κομμάτια μαζί με μια σαλάτα φρέσκων λαχανικών αποτελούν ένα πλήρες πρωτεϊνικό γεύμα.

Nigiri Σούσι

Στο Nigiri το ψάρι ή το θαλασσινό «κάθεται» πάνω σε μια μπάλα ρυζιού. Το συνοδευτικό μπορεί να ποικίλλει και να αποτελείται από ψάρι ωμό ή καπνιστό, θαλασσινά, λαχανικά ή ακόμα και κρέας ή φρούτα και οι θερμίδες περίπου 50- 60 ανά κομμάτι.

Maki Σούσι

Το πιο δημοφιλές είδος είναι το Maki, η ιδανική εισαγωγή στον κόσμο του sushi για τους αρχάριους ή ο Κώνος ή hand roll, δηλαδή το maki που δεν έχει κοπεί σε φέτες. Αυτό το είδος είναι ένα ρολό, με φύκι εξωτερικά, μια στρώση ρύζι στην συνέχεια και το ψάρι ή θαλασσινό και λαχανικά στο κέντρο. Εδώ οι πειραματισμοί των σεφ οργιάζουν με προσθήκες υλικών όπως τυρί κρέμα, μαγιονέζα, μπείκον, αβοκάντο κτλ. Το παραδοσιακό Μaki έχει περίπου 50-65 θερμίδες ανά κομμάτι, ενώ με τις προσθήκες μπορεί να φτάσει και τις 100 θερμίδες.  Για τα δύο τελευταία είδη 4-5 κομμάτια μαζί με σαλάτα είναι αρκετά.

Τρώγοντας σούσι βασική προϋπόθεση είναι να είμαστε εγκρατείς και να μην θεωρούμε ότι επειδή είναι «ωμό» μπορούμε να φάμε ανεξέλεγκτα.

Προσπερνάμε τα ορεκτικά, ειδικά τα τηγανητά, επιλέγουμε σαλάτες, ωμές ή σωτέ ή σούπα λαχανικών.

  • Περιοριζόμαστε στη σως (σόγια σως, wasabi και ginger) που συνηθίζουμε να κάνουμε βουτιές. Η σάλτσα σόγιας, είναι η πιο αθώα σως, αλλά περιέχει πολύ αλάτι. Για αυτό ζητήστε κάποια εκδοχή με λιγότερο νάτριο. Αρκετοί ειδήμονες χρησιμοποιούν το ginger για να εξουδετερώσουν τη γεύση πριν δοκιμάσουν το επόμενο sushi.
  • Για ποτό περιοριστείτε σε ένα ποτήρι sake (ιαπωνικό κρασί από ρύζι) ή 1 ποτήρι ιαπωνική μπίρα.
  • Για επιδόρπιο, προτιμήστε lichi ή άλλο ωμό ή σε ελαφρύ σιρόπι φρούτο και προσπεράστε τα σύνθετα γλυκά και παγωτά.

Προσοχή: Στην εγκυμοσύνη καλό θα ήταν να αποφύγετε την κατανάλωση σούσι, λόγω υψηλού κινδύνου παρασιτικών λοιμώξεων, αλλά και πιθανής συσσώρευσης βαρέων μετάλλων στα μεγάλα ψάρια, όπως ο τόνος ή ο σολομός.