Δήμητρα Μαγκλάρα

IMG_1705

Ασχολείσαι πάνω από 20 χρόνια με την υγιεινή διατροφή. Ποια θεωρείς ιδανική διατροφή σύμφωνα με την εμπειρία σου; Ποια διατροφή ακολουθείς εσύ;

Πριν 25 χρόνια περίπου, σταμάτησα να τρώω κρέας. Έκανα πολλά πειράματα, εξερευνώντας διαφορετικές προσεγγίσεις διατροφής, χορτοφαγία, vegan, ωμοφαγία, αγιουρβεδική δίαιτα, μακροβιοτική. Κατέληξα ότι μου ταιριάζει περισσότερο ένας συνδυασμός Vegan και ωμοφαγικής διατροφής με στοιχεία αγιουρβέδα.  Η αυστηρή ωμοφαγία, δεν μου ταιριάζει, για λόγους ιδιοσυγκρασίας, προτιμώ έναν συνδυασμό 60-40, 60% ωμοφαγία, 40%, μαγειρεμένο φαγητό. Συνεπώς ιδανική διατροφή,  κατά την γνώμη και την εμπειρία μου, είναι αυτή που ταιριάζει στον κάθε  άνθρωπο, αφού όμως, παρατηρήσει διεξοδικά τον οργανισμό του,  τις ανάγκες , τον τρόπο και τον τόπο που ζει και την ιδιοσυγκρασία του.  Διότι στην διατροφή, που σχετίζεται άμεσα με την επιβίωση και την υγεία μας, η ευθύνη πρέπει να είναι δική μας. Αλλιώς , μεταφέρουμε την ευθύνη, σε διάφορους ειδικούς, οι οποίοι φυσικά μπορούν να μας βοηθήσουν, αλλά δεν μπορούν να ζήσουν ή να τραφούν για μας.

Σε γενικές γραμμές, πιστεύω ότι ιδανική διατροφή είναι αυτή που περιλαμβάνει φρέσκα, καλομαγειρεμένα φαγητά, με καλής ποιότητας υλικά, βιολογικά αν γίνεται, και που  προέρχεται κυρίως από το φυτικό βασίλειο. Η εποχικότητα και η εντοπιότητα , είναι εξίσου σημαντικά.

 

Υπάρχουν περίοδοι, που μπορείς να καταναλώσεις κάτι πέρα από την διατροφή που έχεις επιλέξει; Περιέγραψε μας μια μέρα διατροφής.

Η διατροφή που κάνω, δεν βασίζεται στο ότι είναι υγιεινή, αλλά στο ότι μου αρέσει πολύ, μου ταιριάζει και μπορώ να την ακολουθήσω. Αν ζούσα π.χ. στην Ινδία, όπου η κατανάλωση ωμών λαχανικών είναι επικίνδυνη, θα έτρωγα διαφορετικά. Κάνω ατασθαλίες και δοκιμάζω πράγματα, αλλά σε γενικές γραμμές , τρώω αυτά που μου αρέσουν. Δεν πίνω καφέ, αλκοόλ,και αναψυκτικά, δεν καπνίζω, δεν μου πολυαρέσουν τα γλυκά, αλλά έτσι ήμουν από παιδί, κάτι που βοηθά σίγουρα.

Το πρωί, λοιπόν, πίνω ένα φλυτζάνι πολύ ζεστό νερό, ή δύο ποτήρια νερό σκέτο. Πάντα ξεκινάω την μέρα μου με νερό. Γενικά δεν είμαι της άποψης του πλούσιου πρωινού, οι ρυθμοί μου είναι πιο αργοί, δεν θέλω πολύ φαγητό το πρωί. Ένας χυμός λαχανικών, smoothies, κάποιο φρούτο,  λίγοι ξηροί καρποί, σκέτο ταχίνι με μέλι, σούπα μίσο,  βρασμένο κριθάρι η  χυλός βρώμης, μπορεί να είναι επιλογή πρωινού. Το μεσημέρι θα φάω κυρίως φαγητό  μαζί με σαλάτα ή ατμόβραστα λαχανικά . Φτιάχνω δικά μου τυριά από καρπούς και ψωμιά στον αφυγραντή από σπόρους και λαχανικά. Αποφεύγω το ψωμί και γενικά το αλεύρι.  Το βράδυ, σαλάτα, ή φρούτα, ή κάτι ελαφρύ, όπως μια σούπα λαχανικών.  Δεν πιστεύω στην λογική των μικρών και συχνών γευμάτων, νομίζω ότι κουράζουν τα όργανα, κρατώντας τα σε μια διαρκή διαδικασία πέψης, που είναι  επίπονη για τον οργανισμό.

 

Είσαι δασκάλα του Ρέικι. Τι είναι το Ρέικι και σε τι μας βοηθά;

Σπούδασα ψυχολογία, ρεφλεξολογία, έχω παρακολουθήσει σεμινάρια κρανιοιερής θεραπείας και φυσικά Ρέικι. Οι  εναλλακτικές θεραπείες, γενικά, μας οδηγούν στην ανάληψη της  ευθύνης  της υγείας μας, μας δείχνουν σε μεγάλο βαθμό το πόσο ευθυνόμαστε για την κατάσταση μας αλλά και ότι είναι στο χέρι μας να την αλλάξουμε, αρκεί να τοποθετήσουμε διαφορετικά την αντίληψη μας.  Η ασθένεια, δεν είναι κάτι που απλά τυχαίνει, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται και παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, διατροφή,  συναισθηματική κατάσταση, διαχείριση του στρες, περιβάλλον.  Ενας παχύσαρκος, για παράδειγμα, δεν ήταν χθές το βράδυ, 70 κιλά και υγιής και σήμερα ξύπνησε 120 κιλά με διαβήτη. Υπήρξαν στάδια για να φτάσει σε αυτό το σημείο και για να αλλάξει αυτό, δεν υπάρχει μαγικό χάπι ή κουμπί, υπάρχει μια αλλαγή στον τρόπο ζωής που θα οδηγήσει στην κατάσταση της καλής υγείας. Οι εναλλακτικές θεραπείες, βοηθούν αυτήν τη διαδικασία και συμβάλλουν στην αλλαγή νοοτροπίας, μας συμφιλιώνουν με το σώμα μας και μας συνδέουν με τα συναισθήματα μας. Το Ρέικι ειδικά, δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις, ούτε τεχνικές και είναι από τις λίγες  μεθόδους, που μπορεί να εφαρμόσει ο κάθε άνθρωπος στον εαυτό του, χωρίς καμία βοήθεια, κάτι πολύ σημαντικό.

 

Εκτός από την Μελισσάνθη, το κατάστημα βιολογικών προϊόντων πρόσφατα δημιούργησες το PLAN VITA. Μίλησε μας γι αυτό.

Όταν άνοιξα την Μελισσάνθη, το 2004, ήθελα να προσφέρω τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα και ό,τι γνώσεις είχα γύρω από την υγιεινή διατροφή. Η μεγάλη μου αγάπη, βέβαια είναι η μαγειρική και έχω εστιάσει στην vegan και  ωμοφαγική κουζίνα. Με τον φίλο και συνέταιρο μου, Νίκο Παραστατίδη που είναι σεφ και σπουδαίος ζαχαροπλάστης , ενώσαμε δυνάμεις και γνώσεις και στήσαμε το PLAN VITA, ένα εργαστήριο vegan και ωμοφαγικού γλυκού και φαγητού. Φτιάχνουμε γλυκά, ωμοφαγικά τυριά από καρπούς και κάποια vegan και ωμοφαγικά πιάτα, νόστιμα, υγιεινά, θρεπτικά. Για την πιστοποίηση μας, συνεργαστήκαμε με την TUV HELLAS, οπότε έχουμε και πιστοποίηση Bio. Δεν χρησιμοποιούμε άσπρη ζάχαρη, ζωικά, ραφιναρισμένο αλεύρι, μαργαρίνες , συντηρητικά, βελτιωτικά γεύσης και οτιδήποτε δεν παραπέμπει σε τρόφιμο, αλλά σε χημικό εργοστάσιο.  Τα προϊόντα μας είναι πάντα φρέσκα, με μικρές ημερομηνίες λήξης (αυτός είναι ο ορισμός του φρέσκου) και εξαιρετικές πρώτες ύλες. Επίσης αναλαμβάνουμε πάρτυ, επαγγελματικά γεύματα και γενικά εκδηλώσεις . Τα προϊόντα μας μπορείτε να τα βρείτε στην Μελισσάνθη, φυσικά στο Γέρακα, αλλά και σε καταστήματα που συνεργαζόμαστε. http://planvita.gr/, FB PLAN VITA.

 

Ενημέρωσε μας για τα Cooking class και τα retreat που διοργανώνεις.

Έχουμε ξεκινήσει έναν κύκλο μαθημάτων μαγειρικής στο εργαστήριο μας και σκοπεύουμε τη νέα σεζόν να τον διευρύνουμε, οργανώνοντας τα πιο συχνά. Τα μαθήματα είναι vegan, ωμοφαγικής, αγιουρβεδικής  και μακροβιοτικής κουζίνας, μαθαίνουμε, μαγειρεύουμε και τρώμε όλοι μαζί. Τα retreat, συνδυάζουν διακοπές στη φύση, γιόγκα, εναλλακτικές θεραπείες, φαγητό από τα χεράκια μου, μαθήματα μαγειρικής και συμβουλές για θέματα υγείας. Σκοπός μας, είναι η καλή διατροφή και η φροντίδα του εαυτού μας, να γίνει ευχάριστη, καθημερινή συνήθεια.

 

Δήμητρα Μαγκλάρα

ΣΠΟΥΔΕΣ: Ψυχολογία και εναλλακτικές θεραπείες( ρεφλεξολογία, κρανιοιερή, ρέικι).

Δούλεψα 10 χρόνια σαν εναλλακτική θεραπεύτρια και το 2004 άνοιξα ένα κατάστημα βιολογικών προϊόντων, την Μελισσάνθη, γιατί θεωρώ την διατροφή πολύ σημαντική για την συνολική υγεία του ανθρώπου.

Ασχολούμαι με την vegan, ωμοφαγική, μακροβιοτική και αγιουρβεδική κουζίνα. Διοργανώνω μαθήματα και ομιλίες γύρω από την υγιεινή διατροφή και μαγειρική. Το 2016 μαζί με τους συνεταίρους  μου Νίκο Παραστατίδη και Κατερίνα Μεϊδάνη, ετοιμάσαμε τo Plan Vita, ένα εργαστήριο vegan και ωμοφαγικών γλυκών και φαγητού, με σκοπό να προσφέρουμε, θρεπτικά, υγιεινά, βιολογικά γλυκά και αλμυρά σνακ, αλλά και φαγητό  με σύνθημα “καλύτερα και από το σπίτι σας”.

Ασκούμαι στο σύστημα της Σατυανάντα  γιόγκα από το 1995 και έχω φτιάξει μαζί με συνεργάτες, τον πρώτο ιντερνετικό γιογκικό ραδιοφωνικό σταθμό, το www.yogaradio.gr .

Choco_Almond & Crackers

Choco_Almond_01_SCrackers_plain_01_S

 

 

 

 

 

Lifeme
Healthy is the new Sexy!