Ξεχάστε τα τυποποιημένα σνακς. Εάν αναζητάτε σνακ χωρίς γλουτένη, εύγεστο, υγιεινό χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά συνεχίστε να διαβάζετε!

Η λαχανίδα θεωρείται trend στην υγιεινή διατροφή και έχει γίνει πολύς ντόρος γύρω από αυτήν τα τελευταία χρόνια, κυρίως στο εξωτερικό. Ωστόσο η λαχανίδα ήταν το καθημερινό λαχανικό στην Ελλάδα τα χρόνια της κατοχής… Αυτή η εξαιρετική συνταγή και ιδέα πάντως δεν ανασύρθηκε από το 1940!

 

Υλικά για 2 άτομα

  • 300 γρ. Λαχανίδα
  • 1 κ.σ. κουρκουμά
  • 1 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. ακατέργαστο αλάτι
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ βιολογικό μέλι
  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 120 oCκαι στρώνετε 2 αντικολλητικά χαρτιά μαγειρικής.
  2. Πλύνετε καλά τη λαχανίδα με κρύο νερό και στραγγίστε τη. Κόψτε την λαχανίδα απομακρύνοντας τα φύλλα της απο τον κορμό και βάλτε της σε ένα μπώλ.
  3. Σε ένα άλλο μικρό μπολ ετοιμάστε την σος σας απο ελαιόλαδο, τον χυμό λεμόνι, τον κουρκουμά, το πιπέρι, την γλυκιά πάπρικα και το μέλι. Ανακατέψτε καλά και περιχύστε τα φύλλα λαχανίδας με την σός φροντίζοντας να πάει σε όλα τα φύλλα ομοιόμορφα.
  4. Στραγγίζοντας ένα ένα τα φύλλα τοποθετήστε τα στην διπλή λαδόκολλά φροντίζοντας να αφήσετε κάποια απόσταση μεταξύ τους και τοποθετήστε τα στο φούρνο στους 160 βαθμούς κελσίου για περίπου 20 λεπτά.
  5. Μετά τα 20 λεπτά, βγάζετε τα φύλλα λαχανίδας από τον φούρνο τα τοποθετείτε σε καινούργια λαδόκολλα και ψήνετε για άλλα 10 λεπτά.

Συντηρούνται για 3-4 μέρες σε τάπερ αεροστεγώς κλεισμένο…αλλά μην κάνετε τον κόπο…θα φαγωθούν εν ριπή οφθαλμού!

 

Το ξέρατε;

Οι πιο γνωστές ποικιλίες της λαχανίδας ή αλλιώς kale είναι η Nero di Toscana, η Σιβηρική και η Ρωσική. Μια κούπα λαχανίδα έχει 33 θερμίδες, 9% της ΣΗΠ ασβεστίου, 206% Βιταμίνης Α, 134% Βιταμίνης C και 684% Βιταμίνης Κ. Είναι επίσης καλή πηγή σιδήρου, φώσφορου, καλίου και μαγγανίου. Η λαχανίδα γίνεται και υπέροχα τσιπς στο φούρνο! Δοκιμάστε τη!

Δέσποινα Μαρσέλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην κλινική διατροφή και στα αυτοάνοσα νοσήματα (B.Sc., M.Sc.)