Το thehealthycook.gr μας προτείνει μία εναλλακτική συνταγή με βάση την αγαπημένη μας κολοκύθα!

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά

Μερίδες: 6

Υλικά:

Για την πικάντικη κολοκύθα:

  • 1 κουταλιά βούτυρο
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 4 εκ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 2 κουταλάκια κύμινο σε σκόνη
  • 2 κουταλάκια κόλιανδρο σε σκόνη
  • 2 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού
  • 1 κιλό κολοκύθα, κομμένη σε μέτρια κομμάτια
  • 400 γρ. τοματάκια κονκασέ
  • 2 φλυτζάνια ζωμό λαχανικών (κατά προτίμηση σπιτικό)
  • 450 γρ. φασολάκια (χρησιμοποίησα κατεψυγμένα)
  • 1/3 φλυτζανιού σταφίδες ξανθές
  • 1 κουταλιά μέλι
  • ¼ φλυτζανιού φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ¼ φλυτζανιού φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κινόα:

  • 1 ¾ φλυτζανιού κινόα
  • 2 φλυτζάνια ζωμό λαχανικών (κατά προτίμηση σπιτικό)
  • 1 ¼ φλυτζάνια νερό
  • ½ φλυτζάνι αμύγδαλα φιλέ, καβουρδιμένα
  • ½ – 1 κουταλιά χαρίσα (ανάλογα πόσο καυτερό το θέλετε)

Εκτέλεση:

Για την πικάντικη κολοκύθα:

  1. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
  3. Προσθέτουμε το τζίντζερ, τα μπαχαρικά και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε για 1 λεπτό περίπου.
  4. Προσθέτουμε την κολοκύθα, τα τοματάκια κονκασέ, και τον ζωμό και αφήνουμε να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, σκεπασμένα, για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.
  5. Προσθέτουμε τα φασολάκια, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν περίπου 5 λεπτά, ανακατέυοντας που και που.
  6. Προσθέτουμε τις σταφίδες, το μέλι και τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από την φωτιά.

Για την κινόα:

  1. Ζεσταίνουμε το νερό και τον ζωμό σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε την κινόα και όσο αλάτι επιθυμούμε.
  2. Αφήνουμε να βράσει, σκεπασμένη, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά, ανακατεύοντας που και που.
  3. Αναμειγνύουμε την κινόα με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και την χαρίσα και σερβίρουμε.