Μερίδες: 3-4

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Υλικά:

  • 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλές φέτες
  • 2 ½ φλυτζάνια ζωμός κότας, κατά προτίμηση σπιτικός*
  • 2 μεγάλα αβοκάντο, μέτριας ωρίμανσης, καθαρισμένο και κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • ½ φλυτζάνι φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλάκια φρέσκια ρίγανη ή ματζουράνα, ψιλοκομμένη, ή, 1 κουταλάκι ξερή
  • 1/3 φλυτζανιού φρέσκο χυμό λάιμ (2 μέτρια λάιμς)
  • 1 κουταλάκι τριμμένο κύμινο
  • ½ κουταλάκι τριμμένο κόλιανδρο
  • ¾ κουταλάκι μπούκοβο
  • αλάτι
  • ½ φλυτζάνι στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά
  • 1 κουταλάκι ελαιόλαδο
  • ½ φλυτζάνι κολοκυθόσπορο
  • σκόνη τσίλι

Εκτέλεση:

  1. Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και ρίχνετε το κρεμμύδι και το ¼ κουτ. από το μπούκοβο. Μαγειρεύετε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να πάρει χρώμα, ανακατεύοντας συνεχώς.
  2. Μεταφέρετε το κρεμμύδι στο πολυμίξερ και προσθέτετε τον ζωμό, το αβοκάντο,τον κόλιανδρο, τον μαϊντανό, τη ματζουράνα ή τη ρίγανη, 4 κουταλιές από τον χυμό λάιμ, το κύμινο, το τριμμένο κόλιανδρο, και ½ κουταλάκι αλάτι. Ανακατέψτε καλά.
  3. Προσθέστε το γιαούρτι και ανακατέψτε ξανά. Προσθέστε όσο ακόμα αλάτι επιθυμείτε. Αν σας φαίνεται πηχτή, προσθέστε λίγο ακόμα ζωμό.
  4. Τοποθετείστε τη σούπα στο ψυγείο, να παγώσει καλά, μέχρι να τη σερβίρετε.
  5. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τον κολοκυθόσπορο και αφήστε να καβουρδιστούν για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να πετάγονται και να πάρουν χρώμα. Ρίξτε τον υπόλοιπο χυμό λάιμ, το υπόλοιπο μπούκοβο και ελάχιστο αλάτι και ανακατέψτε μέχρι να το λάιμ να εξατμιστεί. Αποσύρετε από την φωτιά.
  6. Μοιράστε την σούπα στα σκεύη που θα την σερβίρετε και γαρνίρετε με τον αρωματισμένο κολοκυθόσπορο και λίγο τσίλι σε σκόνη.

Σημειώσεις:

*Ή ζωμό λαχανικών

Πηγή