Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που προκαλεί ποικίλες ασθένειες στα έντερα και το στομάχι. Οι άνθρωποι μολύνονται συχνότερα από το μολυσμένο νερό ή μέσω τροφίμων. Η σαλμονέλωση, η λοίμωξη που οφείλεται στο βακτήριο σαλμονέλα, προκαλείται συχνά από την κατανάλωση ωμών, κατεψυγμένων ή ατελώς μαγειρεμένων μαγειρεμένων κρεάτων, πουλερικών και αυγών.

Τα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Εμετό/ ναυτία
  • Κοιλιακές κράμπες/ πόνοι
  • Διάρροια
  • Πυρετό
  • Ρίγη
  • Πονοκέφαλο

Συνήθως τα κρούσματα από σαλμονέλα εμφανίζονται μέσα σε 8-72 ώρες. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς ειδική θεραπεία. Τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ευάλωτα στο βακτήριο της σαλμονέλας και κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν σοβαρές λοιμώξεις. Αν αντιληφθείς ότι υπάρχει η πιθανότητα μόλυνσης, επικοινώνησε άμεσα με το γιατρό σου, διότι μπορεί να απαιτείται η χορήγηση κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής.

Η δηλητηρίαση από σαλμονέλα είναι μεγαλύτερη όταν υπάρχουν κακές συνθήκες υγιεινής. Για αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να λαμβάνονται ορισμένες προσωπικές προφυλάξεις για την πρόληψη των λοιμώξεων με σαλμονέλα:

 

Πώς να προσταυτευτείς από τη σαλμονέλα;

  • Πλύνε καλά τα χέρια σου με όταν έρχεσαι σε επαφή με ωμές τροφές και ειδικά ωμά πουλερικά. Καλό είναι να χρησιμοποιείς γάντια μιας χρήσης για την προετοιμασία των τροφών που θα μαγειρέψεις.
  • Πλύνε αμέσως με σαπούνι τις επιφάνειες εργασίας, όπως και τα μαγειρικά σκεύη που ήρθαν σε επαφή με ωμά κρέατα και πουλερικά.
  • Προτίμησε να τρως καλά ψημένα τα κρέατα.
  • Μην τρως ωμά αυγά και απέφυγε να καταναλώνεις προϊόντα που περιέχουν ωμά αυγά. Προσπάθησε να καταναλώνεις τα βρασμένα αυγά όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
  • Μην καταναλώνεις ποτέ μη παστεριωμένο γάλα.
  • Συντήρησε το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά σε ξεχωριστούς χώρους από άλλες τροφές στο ψυγείο σας.
  • Απέφυγε να χρησιμοποιείς το φούρνο μικροκυμάτων για να μαγειρέψεις ωμές τροφές ζωικής προέλευσης, καθώς με αυτή τη μέθοδο δεν αυξάνεται αρκετά η θερμοκρασία ομοιόμορφα σε όλο το κρέας.
  • Πλύνε προσεκτικά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσεις.
  • Το βρεφικό γάλα αποτρέπει τη σαλμονέλα. Καλό είναι να δίνεται στα βρέφη για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι εφικτό.

Τους πιο θερμούς μήνες του έτους ευνοείται η ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα, γι’αυτό καλό είναι το καλοκαίρι να είσαι πιο προσεκτικός στο μαγείρεμα, τη συντήρηση και την κατανάλωση των τροφίμων.

Lifeme

Healthy is the new Sexy!