Σαλάτες σαν και αυτή τις τρως άνετα για κυρίως πιάτο, γιατί δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα χορταστικό φαγητό. Είναι μια σαλάτα με φακές, κόκκινο λάχανο, σταφίδες και τυρί στίλτον, η οποία τρώγεται κρύα ή χλιαρή.

Δεν είναι μόνο χορταστική και πεντανόστιμη, είναι και τόσο, μα τόσο θρεπτική! Πρόκειται για ένα πιάτο πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, βιταμίνη C, σίδηρο και αντιοξειδωτικά.

Χρόνος προετοιμασίας:   15 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:   50 λεπτά

Μερίδες:   4

Υλικά:

  • ¼ κόκκινο λάχανο, κομμένο σε πολύ λεπτές λωρίδες (αφαιρείτε το σκληρό κομμάτι στην μέση του λάχανου)
  • 250 γρ. φακές
  • 40 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 1 πρέζα ξερό εστραγκόν
  • 100-150 γρ. τυρί στίλτον (ή blue cheese), σε μέτρια κομμάτια
  • 1 μπουκέτο αρωματικών*
  • λίγο φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)


Για τη βινεγκρέτ:

  • 6 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές βαλσαμικό ξύδι
  • 1 κουταλιά μέλι
  • αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές με 500 ml νερό, το μπουκέτο αρωματικών και το αλάτι και αφήνουμε να βράσουν για 20-25 λεπτά, μέχρι να γίνουν αλλά να κρατάνε λίγο. Θα πρέπει να έχουν πιει σχεδόν όλο το υγρό τους.
  2. Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε την βινεγκρέτ ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί.
  3. Όταν βράσουν οι φακές (αλλά να κρατάνε λίγο) αφαιρούμε το μπουκέτο αρωματικών και προσθέτουμε το λάχανο, το κρεμμύδι, τις σταφίδες και την μία πρέζα εστραγκόν.
  4. Προσθέτουμε και την βινεγκρέτ και αφήνουμε να μαριναριστούν για 30 λεπτά περίπου επάνω στο ζεστό μάτι, αλλά με κλειστή την φωτιά.
  5. Προσθέτoυμε το τυρί και σερβίρουμε την σαλάτα με φακές, κόκκινο λάχανο και στίλτον χλιαρή ή κρύα.
  6. Προαιρετικά, γαρνίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

Σημείωση:

*Τυλίγετε σε ένα κομμάτι καθαρό ύφασμα ή γάζα 1-2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, 1-2 δαφνόφυλλα και λίγα κλωναράκια φρέσκο μαϊντανό και τα δένετε με σπάγκο μαγειρικής.