Συστατικά

Κοτόπουλο

  • 2-4 κομμάτια στήθος κοτόπουλο χωρίς κόκαλα χωρίς πέτσα (1 κιλό)
  • 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 3/4 φλ. ξύδι βαλσάμικο
  • 1/4 φλ. μέλι
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. πάστα ντομάτας
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1-2 καυτερές πιπεριές, τεμαχισμένες
  • 1/2 κ.γλ. κύμινο
  • μια πρέζα αλάτι και πιπέρι

Ρύζι και σαλάτα

  • 1 φλ. μαύρο ρύζι
  • 2 φλ. ζωμό κοτόπουλου (ή νερό)
  • 2 πορτοκάλια, αποφλοιωμένα, κομμένα σε φέτες
  • 2 αβοκάντο, ξεφλουδισμένα, χωρίς κουκούτσια, κομμένα σε φέτες
  • 3-4 ντομάτες, κομμένες στη μέση
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1/4 φλ. φρέσκο κόλιαντρο
  • 1/2 φλ. ψημένα κάσιους
  • ½ φλ. φέτα, τριμμένη

Σάλτσα

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 λάιμ (το χυμό)
  • 2 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
  • 1/4 κ.γλ. θρυμματισμένο κόκκινο πιπέρι
  • μια πρέζα αλάτι και πιπέρι, για γεύση

Εκτέλεση

  1. Τοποθετήστε το κοτόπουλο σε γυάλινο μπολ. Σε μια μέτρια κατσαρόλα, ανακατέψτε το χυμό πορτοκαλιού, το βαλσάμικο, το μέλι, τον τοματοπολτό, τις πιπεριές και τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο και το αλάτι και πιπέρι. Τοποθετήστε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε το μείγμα να πάρει μια βράση. Σιγοβράστε για 10 λεπτά ή μέχρι να πήξει η σάλτσα – μειώστε σταδιακά μέχρι να γίνει σαν σιρόπι. Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει για 5-10 λεπτά. Ρίξτε περίπου 1/3 φλ. με 1/2 φλ. σάλτσα πάνω από το κοτόπουλο για μαρινάρισμα (κρατήστε την υπόλοιπη για το σερβίρισμα). Τοποθετήστε το κοτόπουλο στο ψυγείο για 20 λεπτά ή για όλη τη νύχτα.
  2. Για το ρύζι: Τοποθετήστε το ρύζι σε μια κατσαρόλα. Καλύψτε το με ζωμό κοτόπουλου (ή νερό) και αφήστε να βράσει. Μειώστε τη θερμότητα, καλύψτε το και μαγειρέψτε για 30-40 λεπτά. Ελέγξτε αν είναι έτοιμο με ένα πιρούνι.
  3. Εν τω μεταξύ, ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμότητα. Προσθέστε το κοτόπουλο όταν το λάδι είναι ζεστό και αφήστε το για 5-8 λεπτά. Στη συνέχεια, μουσκέψτε με λίγη ακόμα σάλτσα. Μαγειρέψτε το κοτόπουλο μέχρι να μαλακώσει και να ψηθεί, περίπου 5 λεπτά. Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε το να καθίσει για πέντε λεπτά, προτού το κόψετε σε λωρίδες.
  4. Για τη σάλτσα: Σε ένα μικρό μπολ ή γυάλινο βάζο ανακατέψτε το λάδι, το χυμό λάιμ, βαλσάμικο, το κόκκινο πιπέρι, το αλάτι και το πιπέρι. Χτυπήστε καλά και προσθέστε υλικά ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
  5. Βάλτε μαρούλι σε ένα μπολ και από πάνω λίγη σάλτσα. Μετά, βάλτε πορτοκάλια, ντομάτες, αβοκάντο, κόλιαντρο και πράσινα κρεμμύδια. Προσθέστε το ρύζι και το κοτόπουλο. Πασπαλίστε με κάσιους και φέτα.
  6. Δοκιμάστε το ζεστό, ραντισμένο με περισσότερη σάλτσα.
Lifeme
Healthy is the new Sexy!
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροAmazonia Raw Protein
Επόμενο άρθροBrownies με αβοκάντο