Η ρήξη χιαστού είναι πάθηση της άρθρωσης του γόνατος και συμβαίνει κυρίως στους ανθρώπους που γυμνάζονται. Ο χιαστός είναι σκέλος της ευρύτερης περιοχής της κνήμης (στο γόνατο) κι έχει υποστηρικτικό ρόλο. Το ανθρώπινο γόνατο απαρτίζεται από τον έσω χιαστό και τον έξω χιαστό, που βρίσκονται στο πρόσθιο μέρος της κνήμης.

xiastoi-syndesmoi-4

 

 

 

 

 

Συμβαίνει είτε λόγω κραδασμών είτε οφείλεται σε λανθασμένη εκγύμναση (όταν ο αθλητής δεν προσέχει τον τρόπο με τον οποίο κάνει την άσκηση). Συνήθως εκδηλώνεται με ενόχληση στο γόνατο η οποία εντείνεται ακόμη περισσότερο όταν ο αθλητής κάνει συγκεκριμένες ασκήσεις.

Ενώ ο πόνος από την ρήξη χιαστού είναι αρκετά έντονος με τον πάροδο του χρόνου, ο ασθενής συνήθως δεν επισκέπτεται τον ορθοπεδικό, έχοντας στο μυαλό του ότι πρόκειται για έναν μυϊκό τραυματισμό που απλά χρειάζεται χρόνο για να επουλωθεί.

Επειδή όμως όσο περισσότερο δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση ο τραυματισμός επιδεινώνεται σε περίπτωση που κάποιος αισθανθεί ενόχληση στο γόνατο καλό θα ήταν να επισκεφθεί το συντομότερο δυνατό τον γιατρό.

Ο ορθοπεδικός ανάλογα με την περίπτωση θα προτείνει στον ασθενή την ανάλογη θεραπεία. Σε σοβαρές περιπτώσεις όπου το πρόβλημα εμποδίζει την καθημερινότητα (δυσκολία ακόμα και στο βάδισμα, στην άνοδο και στο κατέβασμα της σκάλας κ.λ.π. )

Έτσι θα προβεί σε αρθροσκόπηση γόνατος, η οποία χρησιμοποιείται τόσο ως διαγνωστικός έλεγχος όσο και ως αμιγώς επεμβατική μέθοδος για την αντιμετώπιση της πάθησης.

Η αρθροσκόπηση γόνατος αποτελεί επέμβαση- επανάσταση γιατί ο γιατρός δεν πραγματοποιεί παρά μόνο δύο τρεις  μικρές τομές από όπου διέρχονται πολύ λεπτά όργανα μέσα στο γόνατο. Ένα από αυτά φέρει μια μικροσκοπική κάμερα που δίνει πλήρη εικόνα για την κατάσταση στην κνήμη.

Ο γιατρός θα προβεί σε αρθροσκόπηση γόνατος θα διαγνώσει την κατάσταση και θα θεραπεύσει ρομποτικά την βλάβη.

 

arthroskopy4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η μέθοδος είναι πολύ λιγότερο επώδυνη σε σχέση με τις επεμβάσεις του παρελθόντος και ο ασθενής βιώνει μια καλή, ταχύτερη αποκατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα για τις ορθοπεδικές παθήσεις που σας απασχολούν στην ιατρική ιστοσελίδα που διατηρεί ο χειρουργός ορθοπεδικός Τσούκας Φώτης.

Lifeme

Healthy is the new Sexy!