Βαριά γεύματα, πολλά γλυκά, αλκοόλ να ρέει… Δυστυχώς έχουμε συνδέσει τα Χριστούγεννα με μια περίοδο του χρόνου όπου νιώθουμε πως όλα πρέπει να τα κάνουμε στον υπερθετικό βαθμό, επιστρέφοντας μετά στην καθημερινότητά μας με μερικά κιλά παραπάνω και έντονο αίσθημα… ατονίας.

Αν θέλετε φέτος να αλλάξετε λίγο αυτό το μοτίβο, να ευχαριστηθείτε τα Χριστούγεννα, το χρόνο με την οικογένειά σας και τους φίλους σας και ταυτόχρονα να νιώθετε υγιείς και με ενέργεια όταν όλα τελειώσουν, τότε θα χρειαστεί να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές, τις οποίες μπορείτε φυσικά να συνδυάσετε με τις απολαύσεις, έτσι ώστε να μη νιώσετε ότι στερείστε ή καταπιέζεστε και να διατηρήσετε την ισορροπία.
Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, άλλωστε, περιλαμβάνει πολλές υγιεινές τροφές. Αν τρώτε κρέας, για παράδειγμα, η γαλοπούλα είναι μια καλή επιλογή σε σχέση με άλλα είδη κρέατος, ενώ τα ψητά λαχανικά μπορούν επίσης να συνθέσουν ένα όμορφο χριστουγεννιάτικο γεύμα, για όσους απέχουν από το κρέας.

Τι άλλο, όμως, πρέπει να θυμάστε;

Δώστε ώθηση στο μεταβολισμό σας τρώγοντας πρωινό
Οι περισσότεροι προσπερνούν το πρωινό τις γιορτινές ημέρες, γνωρίζοντας ότι τους περιμένει μεγάλο γεύμα στη συνέχεια. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ καλύτερο για τον οργανισμό και το μεταβολισμό να τρέφεται τακτικά μέσα στην ημέρα, προκειμένου να αποφύγει τις τεράστιες διακυμάνσεις στο σάκχαρο του αίματος –κάτι που συμβαίνει όταν είμαστε νηστικοί για ώρες κι έπειτα καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού και γλυκού. Το μούσλι ή η βρώμη με λίγο γιαούρτι είναι μια καλή επιλογή, όπως επίσης και το αβγό με μανιτάρια και ντοματίνια. Αν δεν έχετε καθόλου όρεξη για πρωινό, τότε δοκιμάστε ένα smoothie φρούτων με ακτινίδιο, μπανάνα, αχλάδι και ό,τι άλλο φρούτο σας αρέσει. Προσθέστε του και μερικούς κολοκυθόσπορους ή λιναρόσπορους για έξτρα θρεπτική αξία, συν λίγη κανέλα και φρέσκο τζίντζερ, τα οποία όχι μόνο θα του δώσουν χριστουγεννιάτικη γεύση, αλλά θα τονώσουν και το μεταβολισμό.

Επιλέξτε εναλλακτικά χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα

Καλοί οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, αλλά υπάρχουν κι άλλα χριστουγεννιάτικα σνακ που είναι και γλυκά και έχουν μεγάλη διατροφική αξία. Τα καρύδια με τα αποξηραμένα σύκα και πορτοκάλια, οι χουρμάδες, οι σταφίδες κ.ο.κ. μπορούν να σας χαρίσουν γλυκιά και τραγανή γεύση, έτσι ώστε να μην αναζητάτε συνεχώς μελομακάρονα. Αν, μάλιστα, καταναλώνετε φρέσκα φρούτα ανάμεσα στα γεύματα ή πριν από αυτά, θα κατευνάσετε την πείνα σας και θα έχετε περισσότερο έλεγχο στο επόμενο γεύμα σας, ώστε να μην το παρακάνετε.

Απολαύστε το φαγητό, τρώγοντας αργά
Όταν τρώμε αργά, εκτός του ότι γευόμαστε καλύτερα το φαγητό και άρα το απολαμβάνουμε, βοηθάμε και την πεπτική διαδικασία, την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, ενώ προλαβαίνουμε να αισθανθούμε καλύτερα το αίσθημα του κορεσμού και να σταματήσουμε εγκαίρως το φαγητό, πριν φτάσουμε στην υπερκατανάλωση. Δοκιμάστε το!

Βάλτε… «νερό» στο κρασί σας
Λίγο κρασάκι δεν βλάπτει, αλλά αν θέλετε, μπορείτε να δοκιμάσετε και μια άλλη εναλλακτική: αραιώστε το με λίγη σόδα και φτιάξτε έτσι ένα απολαυστικό σπρίτζερ, πιο ελαφρύ από το σκέτο κρασί. Έτσι θα κρατήσετε χαμηλά την κατανάλωση αλκοόλ, που σημαίνει ότι θα γλιτώσετε και το hangover της επόμενης ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσετε (επιτέλους) να περάσετε την αργία της 26ης Δεκεμβρίου χωρίς πονοκέφαλο και κακή διάθεση.

Βγείτε έξω
Λίγος καθαρός αέρας, ένας σύντομος περίπατος στο πάρκο ή στην εξοχή αν βγείτε εκτός πόλης είναι ό,τι πρέπει για να «κάψετε» λίγες θερμίδες μετά το γεύμα.

Δώστε μια ευκαιρία στα λαχανικά
Μπορεί στα περισσότερα εορταστικά τραπέζια να είναι το κρέας ο πρωταγωνιστής, αλλά τα λαχανικά σας αποτελούν ένα εξίσου ιδιαίτερο υλικό που μπορείτε να το αξιοποιήσετε με πολλούς τρόπους πέραν της σαλάτας. Μια καλή ιδέα είναι να βράσετε καρότο, παστινάκι, γλυκοπατάτα και βολβό μάραθου για 10 λεπτά, να τα στραγγίσετε και να τα απλώσετε σε ένα ταψί, ρίχνοντάς τους ελαιόλαδο, χυμό μισού λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και λίγο μπαλσάμικο. Σε αυτά μπορείτε να προσθέσετε φύλλα δενδρολίβανου φύλλο δάφνης, ρίγανη και θυμάρι και να τα ψήσετε για 50 λεπτά με 1 ώρα στους 190 βαθμούς, γυρνώντας τα συχνά.

Δέσποινα Μαρσέλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην κλινική διατροφή και στα αυτοάνοσα νοσήματα (B.Sc., M.Sc.)