Η έλευση ενός νέου μέλους και οι πρώτες του μέρες στο σπίτι μπορεί να είναι μια πολύ αγχωτική διαδικασία. Πολλές γυναίκες βρίσκουν διέξοδο και λίγη χαλάρωση στο κάπνισμα. Είναι όμως αυτή η λύση; Φυσικά, το κάπνισμα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση σε κανένα πρόβλημα καθώς είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την υγεία όλων σε όποια φάση της ζωής τους και αν βρίσκονται. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί να βλάψει κάπως το έμβρυο;

Έρευνες δείχνουν ότι εάν καπνίζετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που είναι έτσι και αλλιώς απαγορευμένο, μεταφέρεται νικοτίνη στο μωρό μέσω του μητρικού γάλακτος. Ο χρόνος ζωής της νικοτίνης είναι περίπου μια ώρα και μισή, πράγμα που σημαίνει ότι θα παραμείνει στο μητρικό γάλα για τουλάχιστον τρεις ώρες αφού έχετε καπνίσει και μάλιστα κάποια νικοτίνη μπορεί να παραμείνει μέσα σε αυτό μετά από αυτό το διάστημα.

Το κάπνισμα μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή γάλακτος και να μειώσει το επίπεδο βιταμίνης C που το μωρό σας παίρνει από το μητρικό σας γάλα.

Συμβουλή: Εάν επιλέξετε να καπνίσετε όταν θηλάζετε, κρατηθείτε και καπνίστε αφού έχει φάει το μωρό σας. Περιμένετε τουλάχιστον τρεις έως τέσσερις ώρες πριν από το θηλασμό και πάλι, ακόμη και αν πρέπει να πρέπει να θηλάσετε πετάξτε κάποια ποσότητα μητρικού γάλακτος ενδιάμεσα στα γεύματα του μωρού.

 

Πως μπορεί να βλάψει η νικοτίνη το νεογνό;

Οι κίνδυνοι που μπορεί να διατρέχει το μωρό σας από την έκθεση στην νικοτίνη και τον καπνό είναι πολλοί. Κάποιοι από τους κυριότερους είναι:

  • Αυξημένη συχνότητα εμφάνισης αναπνευστικής αλλεργίας στο βρέφος,
  • Αυξημένος κίνδυνος συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου των νεογνών- ΣΑΘΒ ,
  • Χαμηλή παραγωγή γάλακτος,
  • Αργή και κάποιες φορές με ανωμαλίες ανάπτυξη των βρεφών.

 

Οι ερευνητές δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν τις βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος από τις επιπτώσεις της νικοτίνης που μεταφέρεται στο μωρό μέσω του μητρικού γάλακτος. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα μωρά των οποίων οι μητέρες καπνίζουν είναι πιθανότερο να αναπτύξουν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας. Συχνά εμφανίζουν περισσότερους κολικούς και ευαισθησίες από τα μωρά των οποίων οι μητέρες δεν καπνίζουν. Επιπρόσθετα, τα μωρά που συνεχώς εκτίθεται σε καπνό είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν αναπτυξιακά και αναπνευστικά προβλήματα, όπως και διάφορες λοιμώξεις.

Η νικοτίνη είναι μια τοξική ουσία και η έκθεση του νεογνού σε υψηλά επίπεδα μέσω του μητρικού γάλακτος μπορεί να προκαλέσει του εξάρτηση από τη νικοτίνη και δηλητηρίαση. Τα συμπτώματα της εξάρτησης από νικοτίνη στα μωρά περιλαμβάνουν συμπτώματα διαταραχών του ύπνου, πονοκεφάλους και ευερεθιστότητα. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από νικοτίνη στα μωρά περιλαμβάνουν εμετό μετά από το φαγητό, γκρι χρώμα δέρματος, χαλαρά κόπρανα, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και ανησυχία.

Το κάπνισμα είναι ένας από τους μεγαλύτερους και δύσκολους εθισμούς για να ξεπεραστεί, αλλά εκατομμύρια άνθρωποι τελικά έχουν καταφέρει να το κάνουν. Ο χρόνος που θηλάζετε είναι η καλύτερη ευκαιρία να το κόψετε, επειδή ορισμένες ουσίες στον οργανισμό – προλακτίνη και ενδογενή οπιοειδή – θα μειώσουν τα συμπτώματα στέρησης. Μπορεί επίσης να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα υποκατάστατο της νικοτίνης αφού πρώτα συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Η καλύτερη λύση όμως για εσάς, το μωρό και τους γύρω σας είναι η μόνιμη διακοπή του καπνίσματος!

Lifeme

Healthy is the new Sexy!