Το μέλι είναι ένα θεόσταλτο αγαθό, ένα μοναδικό φυσικό προϊόν που παρασκευαζεται από τις μέλισσες μέσα στην κυψέλη. Είμαστε όμως σίγουροι ότι κάθε φορά που το εντοπίζουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ, θα αγοράσουμε το αυθεντικό θρεπτικό προϊόν και όχι μία απομίμησή του; Δυστυχώς, το «ψεύτικο» μέλι βρίσκεται πλέον παντού!

Το ψεύτικο μέλι:

Το μέλι δεν θεωρείται γνήσιο, όταν τίθεται σε διαδικασίες υπερφιλτραρισμού. Αν και σκοπός αυτής της διεργασίας υποτίθεται πως είναι ο «καθαρισμός» του, στην πραγματικότητα τη θέση της ευεργετικής γύρης παίρνει η γλυκόζη, το πετιμέζι, η δεξτρόζη, το σιρόπι ζάχαρης, το σιρόπι καλαμποκιού και άλλα υποκατάστατα.

Το γνήσιο μέλι:

Σε αντίθεση με εκείνο που περιέχει υποκατάστατα, το αγνό βιολογικό μέλι είναι το φυσικό προϊόν που παράγεται από τις μέλισσες, και όχι από τα εργοστάσια. Αποτελείται ουσιαστικά από το νέκταρ των λουλουδιών, το οποίο συλλέγεται από τις μέλισσες και αποθηκεύεται στις κερήθρες μέσα στις κυψέλες.

Οφέλη του αγνού μελιού:

Πάνω από 20 βιταμίνες, 18 αμινοξέα, 16 μέταλλα και πολλά αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά περιέχονται σε 30 γραμμάρια ακατέργαστου μελιού. Το μέλι συνιστά φυσική πηγή βιταμινών Β2, Β3, Β5, Β6 και C, μαγνησίου, καλίου, ασβεστίου, χλωρίου, νατρίου, θείου και φωσφόρου. Είναι σαν ένα χάπι τρία-σε-ένα με αντιβακτηριδιακές, αντιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Fast Facts:

 • Ο υπερφιλτραρισμός δεν παρέχει κανένα όφελος για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αντιθέτως, εξαφανίζει τα θρεπτικά στοιχεία του μελιού.
 • Το υπερφιλτραρισμένο μέλι χρησιμοποιείται συχνά για να συγκαλυφθεί η πραγματική προέλευση ορισμένων ειδών μελιού, ιδιαίτερα του κινέζικου, καθώς η γύρη αποτελεί τη μοναδική αξιόπιστη πηγή προέλευσής του.
 • Αν και ο αντίστοιχος Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων δεν μπορεί νομικά να αποτρέψει τη διάθεση νοθευμένου μελιού στο εμπόριο, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτεί την καταγραφή της γύρης ως συστατικό στις ετικέτες.
 • Σε έρευνα αμερικανικού πανεπιστημίου διαπιστώθηκε ότι το 77% του μελιού που διατίθεται από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ δεν περιέχει το παραμικρό ίχνος γύρης, καθιστώντας έτσι μη ασφαλές για τους καταναλωτές!
 • Έχει διαπιστωθεί ότι το κινέζικο μέλι, που εισάγεται και στη χώρα μας, μολύνεται συχνά από βαρέα μέταλλα, ή παράνομα αντιβιοτικά.

Γνωρίζετε ότι:

 • Το μέλι είναι μία τροφή που δεν έχει ημερομηνία λήξης.
 • Το «ζαχάρωμα» του μελιού δείχνει ότι το προϊόν είναι φυσικό.
 • Όταν το μέλι «ζαχαρώσει», βυθίστε το βάζο σε ζεστό νερό. Τότε αυτό θα αρχίσει να ρευστοποιείται.

Δοκιμάστε την αγνότητα του μελιού πριν το αγοράσετε:

 • Αν διαλύεται γρήγορα, όταν το ρίχνετε σε νερό βρύσης.
 • Αν δεν γεύεστε λουλούδια ή βότανα, κατά τη δοκιμή.
 • Αν η ετικέτα του λέει πως έχει υποστεί επεξεργασία.

… τότε μάλλον το μέλι που προσπαθούν να σας πουλήσουν είναι ψεύτικο.

Lifeme

Healthy is the new Sexy!