… και ντρεπόσασταν να ρωτήσετε!

Το σεξ αποτελεί μία βιολογική και απόλυτα φυσιολογική πράξη για τον άνθρωπο, με σκοπό είτε την σωματική και ψυχική απόλαυση, είτε τη διαιώνιση του ανθρώπινου είδους. Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ότι γνωρίζουμε τα πάντα γύρω από το σεξ και ότι μπορούμε να απαντήσουμε σε όλες τις απορίες ενός νέου ή εφήβου σχετικά με το θέμα. Είμαστε όμως απόλυτα σίγουροι ότι είμαστε γνώστες όλων των …μυστικών γύρω από το σεξ; Ή μήπως κι εμείς είμαστε έρμαια μιας παραφιλολογίας;

 1. Σε ποια ηλικία μπορεί μια γυναίκα να συλλάβει;

Όταν αρχίσει η ωορρηξία, μία κοπέλα μπορεί να μείνει έγκυος, ανεξάρτητα από την ηλικία της. Είτε στα 16 είτε στα 12 έτη, αν ένα αγόρι και ένα κορίτσι κάνουν σεξ χωρίς προφύλαξη, η κοπέλα μπορεί να μείνει έγκυος. Και φυσικά, δεν παίζει κανέναν ρόλο στην πιθανότητα ή όχι σύλληψης, αν η επαφή αυτή ήταν η πρώτη.

Τα διάφορα μέσα προφύλαξης προστατεύουν από αυτό το ενδεχόμενο, σε τόσο νεαρές ηλικίες, ενώ τα προφυλακτικά προστατεύουν επίσης και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

 1. Μπορώ να προφυλαχθώ και χωρίς μεθόδους αντισύλληψης;

Ακόμη και όταν κατά την εκσπερμάτιση δεν υπάρχει διείσδυση στον κόλπο, αυτό δεν προφυλάσσει απαραίτητα από μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Τα σπερματικά υγρά που υπάρχουν κατά τη διάρκεια της πράξης, πιθανόν να περιέχουν σπερματοζωάρια. Γι’ αυτό πάντοτε να επιμένετε στη χρήση του προφυλακτικού.

 1. Η σύλληψη είναι αδύνατη κατά τη διάρκεια του κύκλου μας;

Η αλήθεια είναι πως οι γυναίκες μπορούν να μείνουν έγκυες οποιαδήποτε στιγμή του μήνα, αν κάνουν σεξ χωρίς προφύλαξη. Τα σπερματοζωάρια μπορεί να επιβιώσουν αρκετές μέρες μετά την επαφή, οπότε ακόμα και αν γίνει κατά την περίοδό σας, το σπέρμα μπορεί να επαρκεί για να γονιμοποιήσει το νέο ωάριο.

 1. Υπάρχουν στάσεις κατά τη σεξουαλική πράξη που «προφυλάσσουν»;

Περισσότερο σαν αστικός μύθος μοιάζει η συγκεκριμένη άποψη, καθώς δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ασφαλής στάση για την μη πραγματοποίηση μιας εγκυμοσύνης. Όταν θέλουν να ενωθούν το ωάριο με το σπερματοζωάριο, η στάση δεν παίζει κανέναν ρόλο.

 1. Άλλοι τρόποι σεξ για την αποφυγή μιας εγκυμοσύνης;

Σε άλλες εκφάνσεις της σεξουαλικής πράξης, όπως στην περίπτωση του στοματικού σεξ, η πιθανότητα σύλληψης είναι μηδαμινή. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα «κοιμούνται». Χωρίς προφύλαξη, μπορούν να μεταδοθούν χλαμύδια, έρπης γεννητικών οργάνων και γονόρροια.

 1. Πολύ αλκοόλ, καλύτερο σεξ;

Το πολύ αλκοόλ δεν ανεβάζει τις επιδόσεις. Ούτε φυσικά και την απόλαυση. Αντίθετα, δεν λαμβάνετε εσείς τις αποφάσεις, αλλά το ποτό, που σε αρκετές περιπτώσεις ευθύνεται για εμπειρίες που δεν συγκαταλέγονταν και στις καλύτερές σας!

 1. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να προφυλαχθούμε από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Τα προφυλακτικά είναι ο μόνος τρόπος για να προφυλαχτείτε από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Να προσέχετε ιδιαίτερα στην ένδειξη CE, η οποία πρέπει να υπάρχει πάνω στη συσκευασία και σημαίνει ότι έχει εγκριθεί από τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας.

 1. Επαναχρησιμοποιούμενα προφυλακτικά;

Μύθος και επικίνδυνο παραμύθι! Κάθε προφυλακτικό χρησιμοποιείται μόνο μία φορά και αυτό αφορά και τις γυναικείες μεθόδους αντισύλληψης. Η δε διάρκειά τους, δεν είναι …παντοτινή. Αν επιμηκυνθεί ο χρόνος της σεξουαλικής πράξης, χρησιμοποιείστε ένα καινούργιο και πετάξτε το παλιό.

 1. Δεν έχω κάποιο ΣΜΝ, αφού δεν έχω συμπτώματα

Μέγα λάθος! Δεν είναι απαραίτητο να παρατηρήσετε δια γυμνού οφθαλμού ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, ούτε να νιώσετε κάποιο για παράδειγμα, τσούξιμο ή μια φαγούρα. Αν έχετε αμφιβολίες, καλύτερα να επισκεφθείτε τον γιατρό / γυναικολόγο σας και να σας συνταγογραφήσει τις κατάλληλες εξετάσεις.

 1. Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να κάνουμε σεξ;

Η έλευση της περιόδου στη ζωή μιας κοπέλας, ή το γεγονός ότι το αγόρι άρχισε να μοιάζει εμφανισιακά με άντρα, σημαίνει πως μεγαλώνετε σωματικά. Όμως, η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσετε το σεξ, έχει νακάνει το πότε θα είσαστε έτοιμοι ψυχολογικά και αυτό είναι κάτι που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

 1. Πού μπορώ να απευθυνθώ για κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα;

Υπάρχουν οργανισμοί, κέντρα και ιδιώτες γιατροί που μπορούν να σας βοηθήσουν εμπιστευτικά σε οποιοδήποτε πρόβλημα έχετε σχετικά με το σεξ. Οι ειδικοί γνωρίζουν και μπορούν να σας κατατοπίσουν σχετικά. Μη φοβάστε. Έχουν ακούσει και βοηθήσει πολλούς ανθρώπους πριν από εσάς, ώστε να έχουν μια υγιή σεξουαλική ζωή.

Lifeme

Healthy is the new Sexy!