Είναι ένα άλυτο μυστήριο και απορία πολλών πόση ώρα είναι καλό και έχει αποτελέσματα να περνάς στο γυμναστήριο. Μπορεί να λιώνεις κυριολεκτικά με τις ώρες και να μην βλέπεις αποτελέσματα ενώ κάποιος που έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και γνωρίζει ακριβώς πόσο χρονικό διάστημα έχει για να ολοκληρώσει την προπόνηση του χωρίς υπερβολές.

Ενώ βέβαια ιδιαιτερότητες ανάλογα με την δραστηριότητα είναι πιθανό να ποικίλουν ανάλογα με τους μεμονωμένους παράγοντες, την ένταση της προπόνησης, το λόγο που ασκείσαι και ούτω καθεξής, υπάρχουν μερικοί καλοί κανόνες που μπορείς να ακολουθήσεις.

Ας ρίξουμε μια ματιά στους κύριους τύπους προπονήσεων:

Αερόβια άσκηση: έως 60 λεπτά
Ενώ η αερόβια άσκηση μπορεί να φανεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για την υγεία αλλά και την ευημερία σου, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που η προπόνηση σου δεν θα πρέπει να ξεπερνά την 1 ώρα.

Σύμφωνα με μελέτες μια περίοδος 40 λεπτών φαίνεται να έχει τις καλύτερες συνολικές επιδράσεις στην αναλογία αναβολικών ορμονών προς κορτιζόλη στο σώμα.

Με άλλα λόγια; η αερόβια άσκηση που διαρκεί παραπάνω από 1 ώρ απου είναι πιο πιθανό να σου προκαλέσουν περισσότερο άγχος, να μειώσει τις πιθανότητες να δεις μυϊκά αποτελεσματικά και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα τεστοστερόνης σου. Κατά την αερόβια προπόνηση, είναι σημαντικό να έχεις κατά νου το επίπεδο έντασης που διατηρείς κατά τη διάρκεια.

 

Διαλειμματική προπόνηση: περίπου 15 λεπτά
Αυτού του είδους η προπόνηση είναι γνωστή για την ικανότητά της να σου προσφέρει γρηγορότερα αποτελέσματα από την αερόβια άσκηση καθώς περιέχει γρήγορες και απότομες εναλλαγές έντασης της άσκησης. Σύμφωνα με μελέτες τα 15 λεπτά είναι αρκετά αν επιλέξεις αυτό το είδος προπόνησης.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες, της εκτεταμένης διαλειμματικής προπόνησης, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, κακή διάθεση, μειωμένη απόδοση και προβλήματα ύπνου, σύμφωνα με τις μελέτες. Όταν κάνεις τέτοιου είδους προπόνηση, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη ότι αυτό πιθανόν θα επηρεάσει το χρόνο που χρειάζεται το σώμα για να αναρρώσει, οπότε φρόντισε να δώσεις στο σώμα σου την ξεκούραση που χρειάζεται.

 

Προπόνηση με βάρη: 30-60 λεπτά
Για να βελτιστοποιήσεις τις ορμόνες σου, είναι ωφέλιμο να κάνεις την προπόνηση σου για περίπου 30-60 λεπτά. Υπάρχουν και άλλα δυνητικά οφέλη για να κρατήσεις σύντομες τις προπονήσεις σου.

Η διατήρηση βραχυπρόθεσμων και ισχυρών προπονήσεων με βάρη μπορεί επίσης να είναι ένας καλός τρόπος για να αποφευχθεί η υπερβολική προπόνηση, καθώς οι προπονήσεις με μεγάλο όγκο βαρών σχετίζονται συχνά με κεντρική νευρική κόπωση που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη απόδοση, ασθένεια και προβλήματα διάθεσης. Προσπάθησε  να επικεντρωθείς περισσότερο στην ποιότητα πάνω από την ποσότητα και να έχεις ένα σχέδιο έτσι ώστε να μπορείς να κάνεις την προπόνηση σου στο βέλτιστο χρόνο.

Εν ολίγοις, δεν υπάρχει ακριβής χρονικός ορίζοντας για το πόσο χρόνο πρέπει να περνάς στα βάρη, αλλά αυτές είναι οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές τις οποίες θα μπορούσες να ακολουθήσεις.

Lifeme

Healthy is the new Sexy!