Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιτάσσει την στροφή της διατροφής μας προς επιλογές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε θερμίδες. Εξαιτίας αυτού, τα superfoods, όπως επίσης και τα smoothie bowl, έχουν μπει για καλά στην διατροφή μας!

Τα smoothie bowl, έχουν αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους γιατί παρασκευάζονται γρήγορα, καταναλώνονται ακόμα πιο γρήγορα και γεμίζουν με χρώμα και θρέψη το μάτι και το στομάχι μας!

Τα berries αποτελούν την πιο δημοφιλή κατηγορία φρούτων Superfood και είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και χαμηλά σε υδατάνθρακες. Ο πιο δημοφιλής εκπρόσωπος τους είναι τα  acai berries. Πρόκειται για ένα φρούτο χρώματος μωβ προς μαύρο που προέρχεται από ένα είδος φοίνικα, το οποίο μεγαλώνει στο δέλτα του Αμαζονίου, στην Βραζιλία. Το acai berry αποτελούσε τη βασική τροφή διαφόρων φυλών της περιοχής του Αμαζονίου για πολλούς αιώνες και καταναλώνονταν σχεδόν σε κάθε γεύμα.

Τα acai berries έχουν μεγαλύτερη ποσότητα σε αντιοξειδωτικά όπως τα φλαβονοειδή (ανθοκυανίνες) από οποιοδήποτε άλλο γνωστό φρούτο. Η αυξημένη πρόληψη αντιοξειδωτικών συμβάλει στην μείωση της φλεγμονής και προστατεύει κατά της εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων. (1)

Το acai berry περιέχει λιπαρά οξέα, κυρίως το μονοακόρεστο ολεικό οξύ (56%) που ρίχνει τη κακή χοληστερόλη (LDL χοληστερίνη) (2) εν΄ψ παράλληλα κατέχει υψηλή θέση στην κλίμακα ORAC (Oxygen Radical Absorbence Capacity) με 18.500 αντιοξειδωτικές μονάδες, όταν οι σταφίδες έχουν 2.830 αντιοξειδωτικές μονάδες, τα μούρα blueberries 2.400 μονάδες, τα μούρα blackberries 2.036, τα μούρα cranberries (κράνα) 1.750. (1)

Ωστόσο, η περιεκτικότητα της τροφής σε αντιοξειδωτικά εξαρτάται από την επεξεργασία της, τον τρόπο και τον χρόνο κατανάλωσης. Λύση αυτού αποτελεί το Acai pure,  ένα προϊόν πιστοποιημένο οργανικά, χωρίς ζάχαρη, γλουτένη, σιτάρι, καλαμπόκι, σόγια, γαλακτοκομικά, συντηρητικά, πρόσθετα και ΓΤΟ και με ελάχιστες θερμίδες, κατάλληλο για vegans και για αλκαλική διατροφή. Περιέχει εκχυλίσματα βοτάνων, τα οποία ενεργοποιούν το μεταβολισμό, ενώ η πρωτεΐνη που περιέχει έχει αναπτυχθεί με βιολογική ζύμωση, γεγονός που την καθιστά πιο εύπεπτη. Τέλος, είναι πλούσιο σε πρεβιοτικά, που βοηθούν στην ισορροπία την χλωρίδας του εντέρου. Δοκιμάστε το σε smoothie bowl μαζί με ξηρούς καρπούς οποιοδήποτε ώρα της ημέρας και καλύψτε την ανάγκη σας για γλυκιά γεύση και θρέψη με την γρηγορότερο τρόπο.

Πηγές:

(1) http://kennisbank.hva.nl/document/478688

(2)  Jay K UdaniEmail author, Betsy B Singh, Vijay J Singh and Marilyn L Barrett Effects of Açai (Euterpe oleracea Mart.) berry preparation on metabolic parameters in a healthy overweight population: A pilot study Nutrition Journal201110:45 DOI: 10.1186/1475-2891-10-45©  Udani et al; licensee BioMed Central Ltd. 2011 Received: 22 April 2010Accepted: 12 May 2011Published: 12 May 2011

(3) https://nccih.nih.gov/health/acai/ataglance.htm

acai-3 διατροφή υγεία ομορφιά