Αποτελεί την πιο δημοφιλή έκτακτη μορφή αντισύλληψης, είσαι σίγουρη όμως ότι δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία σου;

Πώς Λειτουργεί;
Αυτό εξαρτάται από το ποιο σημείο του κύκλου σου βρίσκεσαι. Ανάλογα λοιπόν με αυτό, το χάπι μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την ωορρηξία ή να εμποδίσει τη γονιμοποίηση του ωαρίου.

Πόσο Αποτελεσματικό Είναι;
Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2010 έδειξε ότι από τις 1696 γυναίκες που πήραν το χάπι της επόμενης μέρας μέσα σε 72 ώρες από τη σεξουαλική επαφή, 37 έμειναν έγκυοι. Επιπλέον, από τις 203 που πήραν το χάπι σε διάστημα 72 με 120 ωρών, οι 3 γονιμοποιήθηκαν.

Έχει Παρενέργειες;
Στις πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνονται η ναυτία, ο πονόκοιλος, η κόπωση, ο πονοκέφαλος, η αλλαγές στον κύκλο, η ζαλάδα, η ευαισθησία στο στήθος και ο εμετός. Αν κάνεις εμετό μέσα σε δύο ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου ρώτα το γυναικολόγο σου αν πρέπει να επαναλάβεις τη δόση.

Τελικά Είναι Επικίνδυνο;
Οι συζητήσεις γύρω από το χάπι ήταν πάντα αμφιλεγόμενες. Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιείται εδώ και 60 χρόνια, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί που προειδοποιούν ότι είναι επικίνδυνο και ότι προκαλεί θρόμβωση.

Η αλήθεια είναι όμως ότι το χάπι της επόμενης μέρας είναι κατά βάση ασφαλές. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι δεν θα πρέπει να φοβάσαι. Για παράδειγμα, το 2010, το Royal College of General Practicioners δημοσιοποίησε ότι όσες πήραν το χάπι είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο. Οι ερευνητές μελέτησαν 46.000 γυναίκες κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 40 ετών και διαπίστωσαν ότι εκείνες που είχαν πάρει το χάπι ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο, καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι τα ποσοστά καρκίνου του μαστού είναι ίδια και στις γυναίκες που έχουν χρησιμοποιήσει το χάπι και σε εκείνες που δεν έχουν.

Παρόλα αυτά αν αντιμετωπίζεις κίνδυνο θρόμβωσης, καλύτερο θα ήταν να το αποφεύγεις. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συμβουλευτείς το γιατρό σου.

Lifeme

Healthy is the new Sexy!